RĂZBOI – exercițiu de autoflagelare

elicoptere militare pe aeroportul timișoara
Distribuie:

Mă înham la sarcina dificilă de a exprima câteva idei despre cel mai fierbinte subiect al mapamondului. Am senzația că, așezându-mă să scriu despre războiul din Ucraina, fac un exercițiu de autoflagelare.

Ca dintotdeauna, gândirea dihotomică s-a instalat în societate,

taberele s-au împărțit, gândirea emoțională a luat loc celei critice, emoțiile dictează comportamentul și limbajul. Iar eu mă simt ca un Sisif, iar bolovanul meu ar putea fi diatriba oricărei părți care mă va amenda strict pentru fiecare cuvânt pe care-l va considera nealiniat convingerilor ei… iar eu nu prea pot controla asta. Fiecare e liber să-și exprime opiniile, la fel cum și eu vreau să am această libertate.

În vremurile astea tulburi, emoțional mai ales, încerc să stau în afara oricărei părți. Ceața propagandistică e atât de deasă încât cel mai mutilat acum este chiar adevărul. Fiecare și-a ales o tabără. Unii sunt putiniști, alții sunt anti Putin, puțini, din ce văd eu, sunt filoruși, mulți îi urăsc pe ruși, unii cred că e război, alții nu sunt convinși (vă mărturisesc că m-aș încadra cumva în această tabără). Există și argumente de fiecare parte! Cum nu e război când cad bombe, când trec tancuri, zboară rachete, cad clădiri, mor oameni nevinovați, femei, copii, soldați? Cum se numește asta dacă nu război? – câteva din argumentele celor din prima tabără!

În ultima lună au avut loc bombardamente în Damasc operate de israelieni,

în Yemen făcute de saudiți, în Somalia americanii ucid civili de ani de zile! Vorbește cineva de război? – vor striga cei din cealaltă tabără!

Poate că fiecare are dreptatea lui, sau cel puțin fiecare e convins că așa e funcție de ceea ce percepe, din ce i se induce de către un alt război periculos, devastator, deformator de opinie – cel propagandistic. Absolut toate televiziunile sunt concentrate acum, cu breaking news, dar și cu fake news atunci când scenele de război fin Ucraina sunt aceleași cu cele din jocurile video (pe gameri nu-i prostești ușor), pe imagini din alte zone de conflict, din alte perioade, prezentate ca fiind de acum, din Ucraina. Și exemplele pot continua. Cum discernem între informații? Nu ar fi cea mai bună soluție să stăm atenți, să încercăm să ascultăm părerile ambelor părți, căutând informații și în altă parte decât cele din mainstream media? Pentru că ele există și pot fi găsite!

Putin e bau bau, iar Zelenski e erou? Așa o fi?

Rusia e cea mai rea, iar NATO e binele suprem? Nu e prea simplist să defalcăm realitatea atât de simplu? V-ați pus vreodată întrebarea -știu ca ce spun acum va enerva la culme!-, dacă nu cumva, ipotetic, ar putea fi exact invers? Pun eu întrebarea asta, lăsându-vă pe voi să gândiți critic, în afara cutiei, căutând surse istorice, argumente, încercând să observați întregul tablou, nu doar ceea ce propaganda încearcă să vă sugereze. Încercați și veți vedea că nimic rău nu se poate întâmpla pentru voi, dar poate veți vedea și nuanțele, nu doar albul și negrul!

Personal, tot ce îmi doresc e, nu știu, să se pună toți  marii lumii, Putin și Zelenski și cine mai vreți voi, să discute, să vorbească. Să analizeze toate posibilitățile de pace, astfel ca fii, mamele, copii, soldații să nu mai moară! Cu siguranță, asta ne dorim cu toții! Pentru că dacă ei (ăștia mari) nu se vor înțelege – iar uneori am impresia că nici nu vor!- atunci nu-mi rămâne decât să spun: Dumnezeu să ne ajute pe toți!

Foto: Elicoptere militare din dotarea NATO pe Aeroportul Timișoara (25 februarie, 2022)

Categorie: Opinii
Etichete: breaking news, FAKE NEWS, george simonca, opinii, razboi rusia - ucraina
Distribuie:
Articolul anterior
Ajutoare pentru Ucraina – oameni în care poți avea încredere…
Articolul următor
[IN MEMORIAM] MIHAI TAKACS  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

TENDINȚE VS. FINALURI

Cum spuneam într-un articol mai deunăzi, observăm, analizăm, și pe cât psobil încercăm să ne punem la adăpost. Auzim din cabană rostogolirea avalanșei, știm cât de pericuoloasă este, fugim cât…
virgil florea

UNIUNEA ISLAMICĂ EUROPEANĂ (3)

Ne dezvoltăm, ca indivizi, datorită în mare parte unei capacități cu care ne naștem fiecare. Se numește observare. Nu este măsurabilă și deci nu putem vorbi despre o scală care…
alexandru v. mureșan

GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (7)

LUMEA CA O VOMĂ sau GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (vii) Scrisoarea a treia: SCRISOARE-DESCHISĂ CĂTRE EXCELENȚA SA, Monsieur Le President de la Republique Francaise, EMMANUEL JEAN-MICHEL FREDERIC MACRON Monsieur le…