Război total împotriva tratatelor CETA și TTIP – un sistem corporatist-interstatal care ne va afecta viața în mod negativ!

stop ceta ttip
Distribuie:

 

Prin intermediul unei scrisori deschise adresate redacției criticarad.ro, suntem înștiințați că ONG-urile care au luptat pentru salvarea râului Nera vor să ducă lupta mai departe. Redăm mai jos, în totalitate, comunicatul lor de presă, în speranța că mulți cititori vor lua atitudine.

,,Vă scriem pentru că ați semnat petiția împotriva distrugerii râului Nera, alături de alte zeci de mii de membri ai comunității de cetățeni activi de-clic.ro. Nera este momentan în siguranță, datorită implicării noastre comune.

Îți cerem sprijinul pentru a genera aceeași energie și forță de acțiune pe un subiect care ne va influența viața în următorii ani: tratatele de investiții. Acestea reprezintă un pericol inclusiv pentru protejarea naturii.

Ar putea suna plictisitor la o primă vedere să auzi că statul român a încheiat deja 82 de tratate bilaterale și se pregătește să semneze CETA (negociat de UE cu Canada) și TTIP (negociat de UE cu SUA). Însă aceste tratate au la bază sistemul ISDS de soluționare a disputelor între state și corporații, sistem care ne va afecta tuturor în rău viața de zi cu zi. Cum?

Bugetul țării noastre ar putea fi complet destabilizat în următorii ani din cauza despăgubirilor imorale cerute de corporații României prin tratatele de investiții. În felul acesta nu ar mai exista bani pentru spitale, drumuri sau școli. Acest lucru se întâmplă deja sub ochii noștri:

– România (adică noi, cetățenii) trebuie să plătească 183 de milioane de euro, echivalentul a 38.491 de salarii anuale de asistentă medicală în urma arbitrajului internațional pierdut cu cei ce dețin European Drinks. 

– România (adică noi, cetățenii) am putea plăti până la 4 miliarde dolari, o treime din bugetul educației pe 2015, suma cerută de Gabriel Resources pentru că nu și-a dezvoltat proiectul Roșia Montană.

Cere-le Guvernului Cioloș și președintelui Iohannis să spună NU tratatelor de investiții care permit companiilor să folosească arbitrajul internațional și clauza ISDS împotriva statului român

Din cauza acestor tratate de investiții, mii de antreprenori români sunt discriminați. Ei nu pot recurge la curți private de arbitraj și nu pot folosi clauza ISDS. În plus, tratatele ne arată că deși noi cetățenii suntem cei care acoperim, prin bugetul de stat, eventualele despăgubiri, statul român nu este considerat un partener egal în comerț. Canada și Statele Unite refuză ridicarea vizelor, îngrădindu-ne libera circulație, deși oficiali români insistă că acest lucru prejudiciază relațiile comerciale bazate pe aceste tratate de investiții. 

Recentul scandal #PanamaPapers arată că firmele nu cunosc granițe, doar oamenilor le este restricționată libera circulație. Cei ce au vrut să distrugă râul Nera, în baza acestor tratate bilaterale, pot pretinde că sunt investitori străini și pot cere statului compensații. Acoperirea costurilor cu avocații pentru un stat costă în medie 6,5 milioane de dolari, bani foarte mulți pentru o țară ca România.

Vestea bună e că dacă acționăm împreună putem câștiga; și nu suntem singuri!Cetățenii din toate statele UE luptă împotriva ISDS și a tratatelor de investiții. Sistemul injust al tratatelor de investiții trebuie oprit și acest lucru e posibil doar cu implicarea noastră directă, a cetățenilor!„

 

 

Categorie: Știri
Etichete: corporatii, ECTA, ONG, protest, razboi total, scrisoare deschisa, TTIP
Distribuie:
Articolul anterior
Cei doi Ilie Cheșa. Adică Cheșii
Articolul următor
Cea mai proastă meserie este la gazetărie. Mai ales dacă ești prost!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie