[ACTUALIZARE 4] „EPISCOPIȚA” e OUT! Angela Borteș a fost demisă din funcția de contabil-șef al Arhiepiscopiei Aradului

angela bortes
Distribuie:

 

[TITLUL PRINCIPAL] (18 aprilie, 2017) Angela Borteș – „Doamna vrajbei noastre” din Arhiepiscopia Aradului

Pe profilul de facebook al contabilei-șef a Arhiepiscopiei Aradului, Angela Borteș (despre ceea ce este și afișează dumneaei public vorbim – o accentuăm din prima ca să n-avem discuții inutile în cazul că ne vedem în Instanță), în afară de poze cu dânsa, cu Audi-ul dânsei și cu Mănăstirea din Gai (a dânsei și aceasta), cu flori (florile dânsei) și cu preoții care conduc destinele Bisericii Ortodoxe din acest județ, (nu în ultimul rând, considerați la nivel comportamental și chiar declarativ ca fiind ai dânsei) găsești definiția incompatibilității… dacă știi să citești un profil. Respectiv, pe cel al dânsei.

Dacă n-ai fost curios până acum, să-l citim împreună

Angela Borteș a terminat UAV Arad, Facultatea de Știinte Economice – Promoţia 2004, Contabilitate/finanțe, Arad, iar din 2005 până în prezent este angajata Ministerul Justiției – Expert contabil judiciar/Expert fiscal judiciar (adică o cheamă, periodic, Poliția să facă expertize pe cazuri de criminalitate economică). Din 2008 are o firmă care nu merge deloc rău. Conform localbiz-arad.ro societatea cu un singur angajat, „PERSEVIDENTA SRL a fost infiintata in anul 2008. Conform datelor oferite de Registrul Comertului, firma are ca domeniu de activitate principal Alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi n.c.a., cod CAEN 8299, fiind inscrisa in LocalBiz in sectiunea Administratie, Servicii administrative, Activitati de servicii suport, Management.”
La Arhiepiscopia Aradului a ajuns în 2013, succedându-i, la puțin timp după „descindere” părintelui Brândușe în funcția de contabil-șef pe fondul înlăturării infamului personaj Iacob Bupte, fostul vicar încheindu-și cariera cu un proces penal de toată jena, în cârdășie cu cămătari, polițiști corupți și alți oameni nuli din punct de vedere etic… doar clemența procurorilor scutind Biserica de o inculpare și mai rușinoasă.
Pe vicarul numit în locul lui Bupte, Consilierul administrativ-bisericesc, Protosinghel Teodor Vid a reușit să-l înlăture în toamna anului trecut, prin manevre de culise rușinoase, care implică nume mari din conducerea B.O.R., aruncând în noroi însăși credibilitatea ÎPS Timotei și subminându-i autoritatea. Este, de asemenea, singura femeie care face parte din Consiliul Eparhial (un fel de organism-omolog cu Consiliul Local Municipal plus cel Județean)… după cunoștințele noastre, singura din țară.
„De când e doamna Angela în frunte, am ajuns să-l regretăm pe Bupte!” –  este „refrenul” indignării cvasicolective pe care îl auzi… numai să ai urechi și creier pentru așa subiect.

I se spune „Episcopița” – dar numai în șoaptă și fără s-audă Înaltul!

Concomitent și… interșanjabil, deci, doamna Angela conduce destinele economico-finaciar-contabile ale Arhiepiscopiei Aradului – adică banii celor 264 de parohii  de pe cuprinsul celor 4 protopopiate ale județului. Adică un post care implică rularea a foarte mulți bani (la rigoare, bani sfinți, nu-i așa?), o enormă responsabilitate, o delicată diplomație, o impecabilă rigoare morală plus abilități de… pilot de navă cosmică. Probabil din cauza faptului că o asemenea matrice de responsabilități ar necesita o fișă a postului impresionantă… contabila-șefă nici nu are una… și probabil că tot de aia și-a și cumpărat un bolid-limuzină. Cine mai lucrează pentru două ministere deodată, învârte bani cu lopata, manevrează destine de preoți și își ține și firma privată pe profit? Puțini pe lumea asta… doar marii dictatori și geniile.
Ți-ar trebui o fișă a postului cât Divina Comedie... cu tot cu prefață, colofon și note explicative.
De aia a și fost poreclită „Episcopița”… Așa i se spune pe holurile sediului Episcopiei, prin curțile bisericilor… „numai să n-audă Înaltul, că se supără”.

„Un personaj nociv pentru Arhiepiscopia Aradului”

„Este un personaj nociv pentru Arhiepiscopia Aradului, atât prin atmosfera de teamă, șantaj și tensiune continuă pe care o răspândește, cât și prin ceea ce face, propriu-zis, cu fondurile Arhiepiscopiei. Preoții nu au CAS-urile plătite… de când a venit ea! Vă dați seama ce înseamnă asta?! 32.000 de Euro pe lună intră în „Contul Filantropia” – iar dacă cineva dintre… colegii de la Poliție ai doamnei ar căuta prin acest cont, ar avea supriza să vadă că aproape toți se varsă… în diferite găuri negre. A desființat fabrica de lumânări a Arhiepiscopiei, în condițiile în care aceasta funcționa impecabil, ca să aducă lumânări mai scumpe de la București! Profitând de faptul că ea este cea care duce donațiile la Patriarhie, nu admite niciun fel de întrebare despre felul în care împarte banii credincioșilor – nimeni neavând nicio putere să o controleze în ceea ce face. A reușit să-și achite leasingul de la limizina Audi în doar trei luni – în condițiile în care acea mașină costă cât salariul (mare) al dumneaei pe mai bine de cinci ani de zile ” – este doar o parte din năduful pornit de la „partea economico-financiară” pe care și-l varsă colegii săi de serviciu… care au o identitate clară și o fișă a postului bine definită și care sunt dispuși să le repete atât în fața instanței bisericești, cât și a celei judecătorești – nu va mai trece multă vreme până ce acest fapt se va petrece, la cum merg lucrurile.

Cine îl sapă pe Părintele Cleopa Jurj de la Mănăstirea Gai și de ce?

Interesul major al Angelei Borteș se focusează, conform tuturor evidențelor pe care contabila-șef nici măcar nu intenționează să le ascundă, pe bogata și frumoasa  Mănăstire Gai – unde sora de sânge a domniei-sale este stareță la maici (o persoană, altfel, cu o conduită impecabilă și o cultură enormă) și unde intenționează să-l impună pe un anume domn, călugăr la o mănăstire de lângă Meheninți, în locul iubitului de enoriași stareț Cleopa Jurj (controversatului părinte putându-i-se imputa doar tonul fundamentalist-ortodox al predicilor sale… dar cum să reproșezi asta unui călugăr ortodox?!).

„De ce vreti să îl dezbrăcați pe Părintele Cleopa? Adevărat vă spun că diavolul râde și se bucură de ce se întamplă. Înainte să judecăm, mai bine ne-am vedea bârna din ochii noștri. Acuzați pe Părintele că bea?! Ce fel de oameni sunteți? Cei care îl acuzati pe Părintele Cleopa vă spun că sunteti niște fățarnici . Vă întreb fățarnicilor, sunteți vrednici de Rai? ÎL iubiți pe Iisus? Da? Cum? Bătându-vă joc de Biserica Lui și de slujitorul Lui? Asa tineti post?!” – întreabă un credincios (pe data de 20 martie, a.c.) chiar pe pagina de facebook a Mănăstirii Gai. N-are nimeni curajul să dea măcar un like la postare, darămite să scrie un comentariu… iar asta spune multe despre atmosfera de „teamă de putere” pe care Angela Borteș o emană.
Nu-i nimic, o spunem noi: doamna Angela Borteș îl „sapă” pe părintele Cleopa ca să-și aducă prietenul (nu îndrăznim să detaliem acum informația potrivit căreia cei doi sunt… mai mult decât prieteni, dar dacă e cazul, o vom proba) în înalta funcție – astfel asigurându-și… întru eternitate „spatele” și cimentându-și influența… cel puțin pentru această viață.

Episodul „Cutia milei să vină la doamna!” – picătura care a umplut paharul răbdării preoților

Nu există față bisericească în Arhiepiscopia Aradului care să o „vorbească de bine” pe Angela Borteș (exceptând persoanele din stricta sa intimitate sau aflate în cârdășie cu dânsa – asupra câtorva dintre acestea vom reveni, probabil, într-un episod următor, în caz că lucrurile nu se reașează în matca lor normală). Revolta e mocnită, iar vorbele grele mai mult se scrâșnesc printre dinți decât se articulează… Episodul „Cutia milei să vină la mine”, de la începutul acestei primăveri, însă, a rupt bariera tăcerii în Arhiepiscopie. Într-un moment de proastă inspirație strategică, combinat cu vocația sa de dictator, a făcut greșeala de a bate cu pumnul în masă și a cere ca însăși CUTIA MILEI de la Catedrală să fie adusă (plină, desigur) pe biroul dânsei! Apoi a plusat: „Toate cutiile milei de la toate parohiile din județ să vină aici!”
Revolta a izbucnit instantaneu, reverberațiile sale au ajuns la Î.P.S. Timotei, iar acesta, cu blândețea ironică și severă care-l definește, i-ar fi transmis, personal, să înceapă cu cea din Gai…

Nu dorim să-l târâm pe ÎPS Timotei în povestea asta prea meschină pentru un părinte atât de blând

pentru că, în ceea ce ne privește capacitatea de a pricepe acest subiect cel puțin, înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe arădene este absolut complet în afara acestor probleme urâte, infernal de dificil de gestionat pentru un om sfânt.
Pentru cei care nu cunosc din interior problema, ÎPS Timotei conduce… mai mult cu Sufletul decât cu Sceptrul destinele bisericii și ale preoților din acest județ. Nu are calități de „manager resurse umane”… și la ce i-ar trebui aceste prerogative, când are – nu el, ci ! – consilieri numiți și plătiți pentru asta?! Nu e nici contabil-șef (din fericire pentru Angela Borteș și din nefericire pentru Bilanțuri), nici director de marketing (ar fi și culmea!…)
Sarcina unui episcop – sunt convins că nu vrea nimeni să mă contrazică – este să țină sus credința, eticheta, prestanța bisericii sale și, deloc în ultimul rând, să participe activ și metafizic la Mântuirea sa. Să construiască biserici noi – aceasta este suprema îndatorire administrativă a unui episcop. Peste toate, să se roage. Să țină post. În cele peste trei decenii de când conduce Biserica arădeană, ÎPS Timotei Seviciu a reușit să construiască o catedrală, două mănăstiri și zeci de biserici pe tot întinsul orașului și județului Arad. Restul sunt povești cu diavoli, ispite, foame de putere, corupție și alte mărunțișuri lumești ce trec… așa cum trec în coșul de gunoi al amintirilor toate tarele noastre, sfârșind la doi metri sub pământ.

Am avut plăcerea de a sta la masă cu probabil cel mai inteligent om cu suflet pe care l-am avut față-n față și am avut neplăcerea de discuta vreme de două ore cu ÎPS despre subiectul „Angela Borteș” – un subiect neplăcut în Postul Paștilor. Nu voi relata nimic din acea discuție, în afară de concluzie, pentru că nu e nici locul, nici momentul și, maxim de sincer, nu vreau. A fost o experiență mult prea profundă ca să o etalez în cadrul unei anchete despre „urâtul în biserica mea”.

„Nu am nimic împotrivă să publicați acest articol… nu stă în puterea mea să interzic subiecte presei. Un singur lucru vă rog: să lăsați să treacă Sfintele Paști… să nu publicați așa ceva în post”… sunt cuvintele cu care capul Bisericii Orotodoxe ne-a fixat eticul și religiosul într-un punct mult mai înalt decât teama sau voluptatea de a scrie despre „Episcopița”.

Iar cu „Episcopița-sa” am vorbit prin emisari… ca-n filmele cu tătari

[Notă eminamente subiectivă a autorului: Sunt pe subiectul ăsta de vreo jumătate de an aproape. Mărturisesc că, inițial, am evitat să-l „fac” din rațiuni ce țin de protecția personală a persoanelor cu care am grade de rudenie sau alianță, prietenie, amiciție sau, pur și simplu, respect reciproc, din Biserica Ortodoxă arădeană. M-am simțit copleșit de subiectivismul pe care-l implică (de aici și repetiția obsesivă a termenului „scuze)”.]

După ce am publicat articolul despre renunțarea la funcție a vicarului Teodor Vid – limitându-mă la o știre neutră și neimplicativă… am aflat, prin emisari, că doamna intenționează să mă acționeze în judectată… dar un „cineva” drag ambelor tabere a intervenit și vrea pace. L-am rugat pe dragul de emisar să-i transmită doamnei că nicio problemă n-am cu datul în judecată și că doresc să îmi răspundă la câteva probleme punctuale – dar nu mi-o doresc atâta de tare încât să mă tai cu lama și nici să comit păcatul vânzării-cumpărării omului de către om n-am chef… așa că dacă nu răspunde, pentru mine e „bless” să nici n-o-ntreb…
Mi-a transmis că „pentru ea nu-i nicio problemă – dacă e să fie război, să fie război!”, iar eu l-am asigurat pe emisar că nu voi publica nimic până ce n-o să primesc încuviințarea Înaltului.

HRISTOS A ÎNVIAT!

………………………………………………………

[ACTUALIZARE 1] (25 aprilie, 2017) Angela Borteș ÎȘI BATE JOC de preoți! „EPISCOPIȚA” a convocat ședință extraordinară pentru discutarea C.A.R. – dar a fugit în concediu

Are un salariu mai mare decât ÎPS Timotei – al cărui venit e transparent și, oricum, și-l donează direct în fondul C.A.R., pentru a acoperi „găurile” lăsate de fostul vicar Iacob Bupte – dar „dă cu flit” propriei funcții și își bate joc de toți preoții deodată!
„Episcopița” Angela Borteș a convocat pentru data de ieri, 24 aprilie, o ședință extraordinară pe a cărei ordine de zi figura tocmai discuția despre contul la care cotizează fiecare dintre slujbașii lui Dumnezeu care figurează ca salariați pe listele Arhiepiscopiei Aradului. Discutăm despre multe milioane de lei… despre care nu se știe sigur dacă mai există în vistieria instituției.
Probabil pentru a nu fi „linșată” (discutăm la modul figurat, desigur) de preoții revoltați (nu prea mai are „adepți”… cei foarte puțini, abținându-se de la orice asociere cu ea și nefiind de față, la rându-le, în pseudoședința de ieri după-masă… am înțeles că până și „colegii din servicii” și-au luat umbrela de pe coafura dânsei), doamna Borteș a absentat, anunțând telefonic că a intrat în concediul legal… subit, pe o perioadă de 48 de zile lucrătoare (dacă am înțeles bine).

E o simplă știre – dar una care spune multe (esențialul!) în primul rând despre caracterul contabilei-șef a Arhiepiscopiei Aradului. Și, foarte posibil, „mișcarea greșită” pe care a făcut-o în caz că mai avea de gând să rămână pe importanta funcție pe care o ocupă în cadrul instituției supreme a Bisericii Ortodoxe arădene.

……………………………………………………..

[ACTUALIZARE 2] „Împilează parohiile cu colportaj tip-chinezării” și alte multe păcate lumești ale Angelei „EPISCOPIȚA” Borteș – sau ARTA ȘANTAJULUI la Mănăstire… pe sistem contabil

În destul de scurta – și, sperăm, efemera – sa trecere isterică prin conturile, sarcinile, comenzile și mințile preoților din Arhiepiscopia Aradului, Angela Borteș a făcut ravagii în rânduiala Bisericii, punând însituția în situații compromițătoare față de terți cu care, până să se instaureze ea „la butoane”, avea relații oneste, cimentate timp de zeci de ani, răspândind dezbinare și semănând necinste în parohii.
Iată câteva „găuri” și practici dictatoriale create în vistieria Arhiepiscopiei și în mentalul Bisericii Ortodoxe arădene

(înșiruite „contabilicește”, fără să le interpretăm, lăsând acest lucru pe seama șefilor săi – a celor care o plătesc; pentru toate acestea există acte)

1. Privitoare la clădiri:
– Nu a făcut plata către firmele distribuitoare de materiale de construcții la renovările de la Facultatea de Teologie;
– Nu a plătit firma de arhitectură care a întocmit RLV-ul pentru începerea reparațiilor la fațadele de la Sediul Central de pe Episcopiei, la „Diecezana” de pe Eminescu și  a pereților exteriori Catedralei Vechi, de pe străzile Barițiu, Goldiș și Mețianu.

2. Privitoare la oameni:
– Întocmește State de plată fără semnăturile olografe ale salariaților și fără să le taie „fluturaș”;
– Taie din salariile personalului pentru a acoperi GAURA din C.A.R.;
– Imixtionează în organizarea sectoarelor administrative în neconformitate cu fișa postului său – în traducere: „se bagă peste tot și toți, dând lucrurile peste cap”;
– Nu le plătește orele suplimentare  angajatelor de la Pangarele Catedralelor – în condițiile în care acestea lucrează 12 ore pe zi (discutăm despre 228 de ore pe lună acumulate de cele 4 angajate: toate sâmbetele și duminicile, câte 12 ore pe zi);
– Sunt preoți, de la parohii „îndepărtate” și sărace, cărora nu le plătește defel salariile;
– Amenință și șantajează întreg personalul Arhiepiscopiei care nu i se supune.

3. Privitoare la contracte:

– Efectuează cheltuieli neconforme cu realitatea, absolut inutile – cum ar fi achiziționarea și montarea de camere de supraveghere (în valoare de, atenție: 50.000 de lei!) sau schimbarea mobilierului din birouri;
– A transferat conturile Arhiepispopiei de la BCR la Banca Transilvania – unde soțul bunei sale prietene, Oriana, este director.

4. Privitoare la obiecte de cult:
– A „transformat” kilogramul de lumânări cumpărate de la Patriarhie (după ce a desființat fabrica de lumânări din Arad, care funcționa neîntrerupt de zeci de ani) în… bucăți. Surplusul rezultat din această combinație a fost virat (nu ma este, pentru că la ultima „virare”, Patriarhul a pus să fie dată afară… cu „virare” cu tot) pentru Catedrala Mântuirii Neamului… în timp ce la Catedrala Nouă din Arad nu sunt bani pentru Pictura principală;
– A „împilat parohiile cu colportaj tip-chinezării” – este expresia prea frumoasă a unei surse din interiorul Arhiepiscopiei, meritând să fie citată exact – în traducere:  cumpără de la București, din Dragonul Roșu, cruciulițe-roși- care-luminează-cu-5- de-bani și le vinde cu 5 lei în mănăstiri și biserici, prin angajații săi perosnali.

…toate acestea pentru ambiția meschină de a-și „starețui prietenul”. Cine este Augustin Dragomir?

Augustin Dragomir este un călugăr controversat cu… „aproximativ 4 copii” conform „folclorului bisericesc contemporan”, care a fost căsătorit, a divorțat, a fost preot misionar în Italia și Spania… „ca băieții”… și a costruit o Biserică în comuna Jiana, județul Mehedinți  cu sprijinul nemijlocit al fratelui Angelei Borteș, Ilie Borteș (unul dintre cei care au făcut lucrări de amenajare la Baza Militară de la Deveselu – printre altele). El este „prietenul extrem de apropiat” cu care „doamna vrajbei noastre” vrea să-l înlocuiasă pe Părintele Cleopa, îndrăgitul și… da, extremistul, fundamentalistul (dar asta nu e, în niciun fel, treaba dumneaei) stareț de la Mănăstirea Gai. Doar în treacăt fie spus, în acest episod și așa prea încărcat de „oameni și cifre”: la ora la care vorbim, Părintele Cleopa Jurj zace într-o rezervă a „Municipalului” și trăiește din mila credincioșilor… care îl vizitează, în schimb, cu zecile… după ce Angela Borteș i-a otrăvit meditațiile creștine pe cât de antiecumenice, pe atât de ortodoxe, cu înscenări de viol, înregistrări „pe nașpa” și alte urâțenii incredibile!

Când Angela Borteș a „descins”, în toamna anului trecut, în Mănăstirea Gai… nu a făcut-o singură. Simte regie demnă de Sun Tzu – Arta războiului! 

Legăturile sale cu Arhiepiscopia Aradului datează de vreo 15 ani, de pe vremea când tânără, sărăcuță dar ambițioasă, vindea cărți preoților la „Diecezana”… acum, o infimă chestie din colecția sa de „jucării cu biserici”.
A apărut ca dintr-un coșmar cu contabile „cu o formație de încă trei specimene pe măsura ei” – conform acelorași minunate surse folclorice despre care pomeneam. Doamna Oriana, de exemplu, era gravidă – dar a ascuns acest „amănunt” comisiei de angajare. A intrat la puțin timp în concediu de maternitate, iar din această perspectivă conduce „secția maternitate” din cadrul Mănăstirii Gai – deloc una neglijabilă… un fel de „locotenent pe relația bani – personal” al EPISCOPIȚEI. Vom vorbi și despre celelalte personaje și despre „desfășurătorul de tip militar” operat de păcătoase printre sfinte… în alte episoade… dacă va mai prezenta interes subiectul (în condițiile în care sursele noastre confirmă că însuși Patriarhul Daniel a „afurist-o telefonic”, direct și personal, cu nume și prenume, lăsând la atitudinea ÎPS Timotei demiterea sa).
E o regie aici demnă de ecranizarea Artei războiului de Sun Tzu în variantă postmodernă. ARTA ȘANTAJULUI.  Trei-în-unu: Tarkovsky plus Kusturica plus Tarantino ți-ar trebui la butoane ca să faci cum trebuie filmul ăsta.
Începem de la această linie directoare: când au ajuns ele în sfânta mănăstire, numărul călugărițelor oscila între 25 și 30. Călugărițele erau acolo ca să se roage și să curețe omenirea din jur de păcate. Au executat tot ce li se opunea. La această oră mai sunt 13 – dintre care 5 vor pleca azi-mâine. Cele care au mai rămas, sunt acolo ca să o îmbogățească pe Angela Borteș… prima Episcopiță din istoria Bisericii Ortodoxe Române.

……………………………………………………..

[ACTUALIZARE 3]  În caz că vreți autografe de la Angela Borteș… adevăru-i că „Aventurile economico-financiar-penale ale ȚOAPEI LA MĂNĂSTIRE” fac de-un bestseller!

…știu că nu vreți…. dar în caz că vreți autografe de la Angela Borteș, să rețineți că nu dă! Și-a pus MM pe facebook în acest sens… așa că vâju`!… la Cărtărescu și de-ăștia… sărăciilor!
În principiu, Angela Borteș nu dă – ia! Ia mănăstiri cu totul, ia atribuții de la Episcopie, ia ștampile, ia bani de la credincioși, ia de la săraci, ia de la bogați, ia de la capitaliști, ia de la preoți, de la călugări, de la Patriarhie ia, ia de la Audi, ia de la Dragonul Roșu… nu discriminează la luat. Cu datul face discriminări: nu-și dă decât sieși… mă rog… și celor foarte apropiați (cum i-a dat Audi-ul „vechi” multpreaîndrăgitului (cumva) călugăr Augustin sau salariu mai mare lui Mariș (unicul ligău rămas oficial) – de unde se deduce că și ceea ce  și când le dă apropiaților, tot inaltpreațoapei-sale-intime direct și personal își dă Angela Borteș când își dă.
Și-și dă… și de unde nu-i de luat!

Ca să demonstrăm că Angela Borteș e o Țoapă, nu trebuie decât să povestim ce-a făcut ea la serviciu săptămâna trecută

Luni, după „vinerea absenței” – cum va fi fost numită în acest bestseller in progress – când a venit la Episcopie urmare a „concediului subit” despre care am povestit de-acum, a intrat „cu bucsușu-n cap” pe poartă, după ce și-a parcat mașina nu în față, ca de obicei, ci după colț, la fostul TBC (sanchi) să n-o fileze nimeni. Și-a șters de pe contul de facebook informațiile potrivit căreia „lucrează la Arhiepiscopia Aradului”… și-a lăsat doar că e „contabil HR”, așteptându-se să fie  întâmpinată cu picioare-n fund. N-a fost să fie… din motive care ne scapă. Între timp… brusc, așa… au sosit la Mănăstirea Gai nu una, nici două, ci 3 mașini de la televiziuni centrale (Trinitas și TVR, dacă am înțeles bine), ca să… facă frumos ceva urât sau / și să spele pe cineva murdar. Habar n-are nimeni că au fost televiziunile oficiale acolo… niciun oficial n-a auzit. Episcopia însăși nu știe… n-a consemnat… în schimb, știe „Episcopița”!
Până miercuri, a făcut ce-a făcut (vom afla exact ce a făcut) și și-a rezolvat „ploile”… așa încât și-a reeditat titulaturile pe facebook, și-a pus MM-ul de „vedetă”… ca să înțeleagă toată lumea ce părere are ea despre părerile colectivului din juru-i și, desigur, și-a parcat Audi-ul „de-a crestulul” porții… așa cum îi stă corect unei Episcopițe în toată nesimțirea sa. În cele două zile, nu i-a auzit nimeni gura, iar pe coridoare și în birouri aveai impresia că s-a întors normalitatea acasă…
N-a fost să fie: haosul s-a reinstaurat rapid, iar lucrurile decurg în continuare cum mergeau: conduse de ea într-o direcție penală. Nici vorbă de reconvocarea ședinței pentru discutarea fondurilor CAR și a restului mizeriilor de care e responsabilă direct.
Este acesta un comportament de țoapă?
Este însăși definiția – după părerea noastră.

Mănăstirea Gai – marea miză a Episcopiței – a fost părăsită de cele sfinte, devenind teatrul unor operațiuni penale

Părintele Cleopa Jurj, slujitor de mulți ani al Bisericii Mănăstirii Gai, autor al unor predici ultra-ortodoxe menite să trezească vigilența enoriașilor prin expresii, viziuni și profeții… desigur, lipsite de suplețe diplomatică și antiecumenice, dar, nu-i așa?, respectând întru totul tradiția secularizantă a BOR, a fost „lucrat” de Angela Borteș cu concursul găștii sale în cea mai… interlopă dintre manierele cunoscute: i s-a făcut o „cheie” înscenându-i-se un viol.
După cum se cunoaște (mai mult sau mai puțin), Mănăstirea Gai este păzită (sau era… că acum s-au „împuțit” lucrurile și la acest capitol) de o altă firmă de pază decât cea cu care Arhiepiscopia are contract – iar contractul este controlat de Angela Borteș și finanțat de fratele său, Ilie. De asemenea, așa cum s-a mai povestit aici, călugărițele care au mai rămas la mănăstire (13 la număr, din 30) se împart în două categorii: „cele cărora le e foarte frică de Angela Borteș” și „cele care sunt ale Angelei Borteș”… dacă îți imaginezi că o contabilă poate să aibă o ceată de călugărițe personale… știu că e greu: Roma lui Caligula avea, totuși, niște principii morale mai ferme! Pe „partea economică” (probabil cea mai importantă în această strategie), contabila scoate o avere la fiecare drum de București, vânzând chinezăriile cumpărate din Dragonul Roșu pe post de colportaje (obiecte bisericești) în fiecare sâmbătă și duminică și, mai ales, la marile sărbători religioase – așa că dacă ai acasă „Icoană cu Sfântul Arsenie Boca sfințită la Muntele Athos” cumpărată de la Gai… n-o țâpa la gunoi… da`nici nu te lăuda cu ea.
Oribil e faptul cel mai ușor constatabil: sunt din ce în ce mai puțini enoriași care frecventează Mănăstirea Gai – pentru că așa-numiții „simpli credincioși” știu (de multe ori mult mai multe decât preoții și conducătorii Episcopiei) ce se întâmplă în parohia lor.

Având, deci, toate aceste atuuri de partea ei, ce-o putea opri din a organiza o mârșăvie pentru a-l înlătura pe părintele Cleopa din Mănăstire, pentru a-și aduce mult-doritul pe postul său… întru mult-mai-pragmatică apropiere și bunăstare reciprocă? Un scenariu și-o regie.
Iată scenariul primului episod: îl îmbiem cu băutură… îl tragem de limbă, îl înregistrăm când îl vorbește de rău pe Înaltul și facem public asta. A ieșit ceva aproximativ… regia, însă, a fost penibilă… ÎPS Timotei n-a „mușcat-o” (îl deranjează ce afirmă părintele Cleopa la adresa sa, dar nu într-atât încât să-l înlăture). Pentru „fapta comisă”, i s-a dat un fel de „canon administrativ” (pe care călugărul orgolios nu l-a respectat)… și atâta tot. O porcărie a fost tratată cu superioritate și, până la urmă, ignorată… conflictul, amânat.

Episodul doi a fost, însă, de-a dreptul abject. Angela Borteș a momit / speriat / incitat două călugărițe pentru a face în așa fel încât o revoltă atipică pe sistemul în sine prestată de părintele Cleopa să semene a… tentativă de viol! Amănuntele pe care le știm din poveste sunt vagi – se pare că, aflat într-o stare euforică, părintele le-ar fi fugărit prin mănăstire pe călugărițe blestemându-le… în orice caz, când polițiștii s-au confruntat cu „probele” video și cu declarațiile „victimelor”, în chiar seara în care s-a petrecut mârșăvia, au rămas oripilați de „lucrătura bagabonțească” pe care au prestat-o nefericitele amazoane ale Episcopiței și le-au trimis, cu avocați cu tot, la plimbare… cinste lor!

Ceea ce i-a „reușit”, însă, e că actualmente părintele Cleopa zace într-o rezervă a Spitalului Municipal (vezi prima fotografie din galerie), copt de bolnav și în așteptarea unei noi operații, primind vizite și trăind din mila celor care-l respectă și-i iubesc cuvintele… din fericire, mulți! Mult prea urâtul război cu Angela Borteș aproape că l-a distrus. Nu are cuvinte diplomatice la adresa celei care i-a otrăvit viața monahală – iar noi nu-i vom face probleme suplimentare reproducându-i discursul la adresa acesteia.
Nu are de niciunele – nici asigurarea medicală nu credem că o are plătită.

Mai multe persoane, angajate ale Episcopiei, s-au verificat ieri,  pe site-ul CAS, dacă au asigurările plătite. Au constatat că au asigurările reținute din salarii, dar nevărsate din luna ianuarie, a acestui an. În situația lor s-ar putea să fie mai mulți… dacă nu toți – e ușor de verificat aceasta, urmând indicațiile de AICI.
Vom trata această disjuncție în episodul următor.

……………………………………………………..

[ACTUALIZARE 4] (29 mai, 2017) „EPISCOPIȚA” e OUT! Angela Borteș a fost demisă din funcția de contabil-șef al Arhiepiscopiei Aradului

O, ce veste minunată… cum au zis proorocii: Angela Borteș este „tristă istorie” pentru Arhiepiscopia Aradului. Astăzi i-a fost înaintată decizia semnată de ÎPS Timotei prin care a fost informată că, începând cu 1 iunie a.c., este destituită din funcția de contabil-șef al instituției. „Episcopița” nu pleacă singură, ci împreună cu  cele două apropiate, Mariana și Oriana, cărora, de asemenea, li s-a semnat actul de destituire.
Vestea a fost primită cu… mare bucurie de către foștii săi colegi.

……………………………………………………..

Articol asociat:

Consilierul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Aradului, Teodor Vid, a renunțat la funcție. „Mă simt copleșit… M-am îmbolnăvit”

Categorie: Investigații
Etichete: Angela Bortes, arhiepiscopia aradului, augustin dragomir, demisa, episcopita, manastirea gai
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Fifor (PSD): „Promisiunile electorale ale lui Gheorghe Falcă, un balon de săpun care s-a spart de mult”
Articolul următor
Jandarmii au dat iama-n PAPUCII FAKE din piețe
Bagă un „16”

44 de comentarii. Leave new

 • Doamne fă ziuă pe ei! Și-a vârât pe seamă dracu coada și-n biserică! Înapoia mea satano!!

  Răspunde
 • In sfarsit apare ceva despre clanul Bortes !!!!
  Se sparge buba……
  S-a pus stapanire pe Manastirea Gai si nimeni nu ia atitudine.
  Stareta e sora asteia, fratele lor se plimba cu bolidul la manastire, mama sa vinde la pangar, ce sa mai zicem….proprietate privata in toata regula ! Dumnezeu sa aiba mila de noi!

  Răspunde
  • fonduri adunate pe credinta aradenilor zboara la DOBRESTI //incompatibilitate pe functii de conducere intre stareta si contabila SEFA ///pe cind un AUDIT la singe la M GAI ??

   Răspunde
 • avatar of balint stefan
  balint stefan
  18 aprilie 2017 16:20

  eu sint crestin romano-catolic, deci privesc problema colateral.
  ca si curiozitate: solii, emisarii si-au pastrat capetele, dupa ce au dus mesajele intre parti ??

  Răspunde
  • Da… Suntem, totuși, niște tătari urbani

   Răspunde
   • Felicitări pt articol si pt curaj, Maica Domnului să vă dea răsplată! Vă rugăm sa continuati cercetările, că ceea ce se întâmplă in Manastirea Gai depășește orice limită…..

    Răspunde
    • sa se mearga mai departe cu toate, curaj si perseverenta…cine porneste razboiul cu toti bine nu ajunge, cheltuieli atipice si de prisos numai a te impune si STRALUCI spre schimbare si spre a ta MARIRE [care se vede ineficienta ], slaba judecata MANAGERIALA [incompetenta rautate lipsa educatie si comportament psiho-social ], o nimeni cu tupeu atipic.vinituri pe capul localnicilor numai spre PARVENIRE

     Răspunde
 • Felicitari pt curaj! De ceva vreme ,in Arad ,biserica a devenit feuda unei familii si nimeni nu are curajul sa vorbeasca despre asta.

  Răspunde
 • avatar of ovidiu capitan
  Ovidiu Capitan
  18 aprilie 2017 23:47

  Felicitari pentru articol. Si la cat mai multe dezvaluiri

  Răspunde
 • Ce au cu parintele Cleopa !? pt . mine eu un sfant al Aradului .Atat de frumos se roaga pt noi toti si iti da sfaturi atat de bune !
  Are un har mare parintele ,dar oamenii cu draci in ei nu il simt pt ca nu pot !
  Asa e cand ajung femeile in functii cheie !

  Răspunde
  • sint si NEAMURI ///DE ce ??neam pe neam se F…E [reguleaza ]//fiecare PASARE moare in limba ei ///ciori cucuvele etc pier ciriind ca CUTRELE ///

   Răspunde
  • avatar of serban elena
   Serban Elena
   4 mai 2017 17:07

   Chiar e un sfânt părintele Cleopa? Ar fi bine să fim obiectivi și să se spună adevărul și greșelile ambelor părți! Precis au toți o vină pentru tot acest scandal!!!

   Răspunde
 • Au căzut și alți mai mari o sa cazi și tu Borteș…De intra DNA în tine nu te vad bine…Biserica lui Hristos nu a biruit-o nimeni și nici tu și gloata ta nu o sa reușiți…Uitate în sus la cer și spune:Doamne eu fac bine ce fac?Iertare și Doamne ajuta!!!

  Răspunde
 • Balint Ștefan vezi ca tu ești pe lângă Biserica lui Hristos…Documentează-te și întoarce-te la dreapta credință ORTODOXA și lasă ereticii și erezia lor…

  Răspunde
 • Veniti si la Lipova sa vedeti ce se intinpla a ajuns Biserica din Lipova bataia de joc a Episcopiei , nu merge lumea la Biserica , din cauza unor preoti care sint tinuti cu forta la Lipova pentru a cotiza Episcopie.

  Răspunde
 • De ce nu publici toate comentariile?

  Răspunde
 • avatar of zowie bowie
  Zowie Bowie
  22 aprilie 2017 18:01

  Dacă faceţi articole despre asemenea ,,oameni,, de ce nu faceţi și despre oamenii care au făcut bine?! De exemplu Dna. Ștefănuț Geanina,asistent al Arhiepiscopiei Aradului. Oricum. Vă respect pentru ceea ce ai făcut!
  -Zowie

  Răspunde
  • Crede-ma ca abia aștept sa scriu de bine despre ce se întâmpla acolo… Mulțumim !

   Răspunde
   • unde s o fi refugiat INDIVIDA ???la vila din APUSENI ???sedinta C A R de azi si anunt de CONCEDIU ??/iresponsabilitate ///pina cind ne mai CHINUIM cu asa MAMIFER [sterp de toate ] ////

    Răspunde
  • cei ce au facut si fac lucruri utile folositoare pt institutie si societate[ in opinia Distinsei DOAMNE ????? niste hoti incompetenti e t c ]/////ceea ce nu a perceput este ca intre psihicul si comportamentul ei si cei ce lucreaza direct cu oamenii ..are un HANDICAP enorm greu de perceput la un asa specimen atipic //

   Răspunde
 • IMI DORESC SA FIE LINIȘTE PESTE TOT. DAR CAND VINE VORBA DE PARINTELE CLEOPA, MI SE RUPE SUFLETUL. E O COMOARA. NU VREAU SA IL SUPERE NIMENI. A AJUTAT ATAT DE MULTI OAMENI… II DORESC TOT BINELE DIN LUME. TOTI CEI CARE AU AVUT SANSA DE LA DUMNEZEU SA IL CUNOASCA, IL IUBESC. MARE PACAT AU CEI CARE IL SUPARA IN VREUN FEL. PARINTELE E DIRECT SI DREPT IN CREDINTA SI IN TOATE. ASTA DERANJEAZA PE NELEGIUITII CARE IL SUPĂRĂ. DOAMNE AJUTĂ CA BINELE SA INVINGĂ RĂUL !!!

  Răspunde
 • Rusine … faceti de rusine episcopia si intreaga biserica. Aveti impresia ca sunteti pe mosie, uitati ca Maica Domnului conduce si ocroteste Sfanta Manastire, iar „numarul” pe care incercati sa-l faceti e penibil. Asteptam masurile ce se vor lua asupra intregii familii Bortes.

  Răspunde
 • Felicitari pentru articol!

  Răspunde
 • Si pina cind se evita semnarea statelor de plata [ obligatorii la stat ]] si eliberarea fluturasilor de salarii si De ce ]]]

  Răspunde
 • ANGELA BORTES A DISPARUT??? NE BUCURĂM!!! SPERĂM CĂ DEFINITIV!!! DOAMNE AJUTĂ SA AUZIM NUMAI DE BINE!!!

  Răspunde
  • pt 3 zile ///vine mai indracita ca i se sifoneaza imaginea ///de ar uita adresa de la serviciu [anti ]] ar fi perfect ///

   Răspunde
 • În fata lui Dumnezeu tot o slugă rămâne…Face Dumnezeu dreptate.Doamne ajuta!

  Răspunde
 • Felicitari pt.articole!!!Asteptam sa vedem masurile pe care le va lua episcopia, sau Angela Bortes impreuna cu familia va pune stapanire pe Casa Maicii Domnului(manastirea Gai).???

  Răspunde
 • Angelaaaa!! Baga-te in ei!

  Răspunde
 • Dumnezeu si Maica Domnului sa ocroteasca manastirea de asemenea „oameni”(intreaga fam,Bortes)!Pacat ca s-a ajuns sa-si bata joc de atatia oameni si sa se reduca nr.enoriasilor ,dar se pare ca i se permite.Dumnezeu sa faca dreptate , sa o lumineze si sa o intelepteasca la fel si pe superiorii ei !

  Răspunde
 • Felicitari pt.articol!Speram cu totii sa continuati pt.a iesi adevarul la iveala deoarece intreaga fam.Bortes nu ar mai avea ce cauta la manastire,episcopie (eventual sa se roage pt.iertarea pacatelor).Doamne ajuta si ne pazeste de cei vicleni!

  Răspunde
 • Doamne ferește! Cred că mania Domnului va face dreptate!

  Răspunde
 • Slava Domnului ca incepe sa se faca dreptate!Asteptam continuarea !Stareta, sora Episcopitei va ramane la manastire pt.a continua ceea ce nu a putut „doamna”?sau va fi inlocuita cu o stareta care sa duca intreaga obste spre mantuire??Doamne ajuta si sa auzim numai de bine!

  Răspunde
 • Ne bucuram ca cei de la Episcopie au luat atitudine.Dumnezeu sa-i lumineze si sa-i intelepteasca pt.ceea ce au de facut in continuare pt.a ocroti si pazi manastirea de cei vicleni care vreau sa puna stapanire pe ea si sa-l inlature pe parintele Cleopa care cu ajutorul lui Dumnezeu ,a Maicii Domnului si a enoriasilor au ridicat manastirea si tot ceea ce se vede.Doamne ajuta si multumim pt.articole!

  Răspunde
 • avatar of comandor
  Comandor
  31 mai 2017 0:51

  Asa se întâmplă după ce faci curățenie acolo,
  te dau afară sensibili
  Păcat ca nu aveți acces la cifre
  Cate soții de preoți erau pe statul de plata
  si nu au muncit nici măcar o zi
  înseamnă că vor reveni în câmpul „muncii”
  Să nu mai vorbim de reducerea de costuri, care
  oricum nu vă interesează pentru ca nu Cleopa
  plătește curentul.
  Schimbarea aduce bucuria prostimii(90% din vinituri”)

  Răspunde
 • Ar trebui cercetat din punct de vedere administrativ ce se intampla la manastire.Ar trebui schimbate cele din conducerea manatirii sau se va duce de rapa tot.Doamne fa dreptate!

  Răspunde
 • Ma alatur si eu cometariilor si sunt profund surprinsa ca toata lumea o vorbea pe holuri ,dar nimeni nu a avut curajul sa ia atitudine???? Din pacate stim cu totii ca preotia a ajuns o afacere si ca parohiile erau impartite de bunul pr Pop care se imbogatea cu cateva miii de euro din urma „vanzarii” unei parohii in functie de cate era de „cotata” aceasta. Saracii studenti vorbeau intre ei cum toti banii de pe urma nuntii,facuta cu truda urmau sa si faca odihna in buzunarul prea bunului fost consilier. Acele vremuri au apus pt ca Patriarhul Daniel s a bagat in ei….dar uite de unde vine buba…de la distinsa doamna care a manevrat o intreaga Arhiepiscoie. Sper din suflet ca DNA ul sa si faca datoria altfel sa pice tot clanul pt ca ma gandesc ca nu este singura. Luati atitudine dragi oameni ca vorba aia,pana la Dumnezeu ne mananca sfintii.. toti au vile ,masini si oamenii de rand sunt la „milostenia”lor.. Si sunt atatea cazuri stiute de toti numai suntem prea prosti ca tacem. In toata cladirea Arhiepiscopiei sunt doar grade de rudenie si intrati prin „pile” . .se invart bani grei acolo dar din pacate suntem niste naivi.. ne lasam calcati in picioare de cei la care fug oamenii sa ceara ajutor…iar aceea fac averi pe spatele unor bieti enoriasi.

  Răspunde
 • Vila din cartierul Bujac ati fost sa o vedeti? Mai bine zis „palatul cu turnuri aurite” demne de tot circul..a cui sa fie oare ? A unui distins preot. Dar Doamne fereste de unde atatia bani pt o asemenea casa ???( si e doar un exemplu) . Noi oamenii de rand ne facem credite pe 30 de ani pt o casa amarata sau un apartament pt cat iau cei care manevreaza „vanzarea” unei parohii . Unde este corectitudinea? Ca pt 40 de liturghii iti percep taxa. Asta in Catedrala veche si nu numai. Dragi studenti care ati obtinut parohiile dand sume uriase de ce taceti acum?? Ca aveti salarii din care abia supravietuiti!!!? Va convine ca ati ajuns preoti in niste amarate parohii in care stati in asteptare crezand ca veti primi ceva mai bun in functie de bugetul depus in buzunarul consilierilor?? Multi sunt in asteptare de multi ani si inca spera dar daca nu se fac „donatii” nu se poate ajunge mai sus… cei care au avut norocul de o parohie buna au dat;asta o stim cu totii …uite astea sunt manevrele . Nu da nimeni in Biserica ci oamenii care o conduc nu sunt demni de haina preoteasca,harul s a transformat in „fabrica de facut bani „. Mai rar vezi un preot dedicat si milostiv…din pacate .Dumnezeu sa lumineze intunericul din sufletele noastre si DNA sa si faca datoria !

  Răspunde
 • Maria….citeste te rog psl 142…nu vorbi de vândut parohii…ca habar nu ai ce vorbesti! În ultimii 4 ani au fost scoase la concurs cel puțin 20 de parohii. Nu vorbi că acești copiii au vile și grupuri că te bate Sfântul.Au eventual datorii la bănci și credite.. o mașină are oricine astăzi…sa cumpere cineva o parohie astăzi? Habar nu ai ce vorbesti. …

  Răspunde
 • avatar of moș crăciun
  moș crăciun
  12 iunie 2017 7:15

  Solomoane draga, lasa-ne cu psalmii ! Maria nu a zis ca acesti copii au vile, ci acei consilieri, mai frate ! Tot ei sunt si acum în spatele vanzarilor de parohii, chiar daca aparent ,,nu mai sunt in functie” ! De 30 de ani numa asta au facut. Maria stie prea bine ce spune. TU nu ai habar despre ce vorbesti !!!

  Răspunde
 • Exact cum spuneti dvs ,nu am specificat ca tinerii studenti au vile,ei saracii nu stiu cum sa adune bani sa bage in buzunarele consilierilor sa obtina o parohie buna. Daca s au scos 20 de parohii sunt pt ca poate s a redus din mafia vanzarii ori sunt parohii foarte slabe in care tinerii preoti abia supravietuiesc si dupa atatea scoli considera ca merita ceva mai bun. Plus ca sunt viitoarele preotese, care nu pe toti preotii vor sa i insoteasca in saracie pt ca nimeni nu stie cat de sarace sunt unele parohii. Doamne ajuta ca dupa acest caz sa se mai faca lumina! Nu sunt afectata ca ma judeca cineva ca am redat o parte din realitatea crunta din spatele usilor bisericilor ,e grav ca biserica a ajuns o afacere si ca unii preoti slujesc banilor. Un preot de rand,dintr o parohie saraca nu are palat cu turnulete cum se poate vedea in parohia Bujac. Aici este diferenta dragii mei….

  Răspunde
 • Si nu scriu in necunostinta de cauza….stiu multe dedesubturi si la fel cu siguranta multi imi dau dreptate… am trait si muncit in preajma acestor preoti ,studenti de Teologie…dar deoarece multe persoane divinizeaza haina preoteasca devin naivi.. realitatea din pacate este alta pe care doar cei dinauntru o cunosc . Un post cu multa liniste va doresc !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie