[ACTUALIZARE 4] Cine se face vinovat de TĂIEREA ILEGALĂ a 2000 de metri cubi de lemn valoros de pe raza Ocolului Silvic Sebiș-Moneasa? „Dealerul” Miclea Nicolae, șeful de District de la Susani, „clientul klingonian” de la Alba și, nu în ultimul rând, ȘEFII de la Direcția Silvică Arad

susani
Distribuie:

 

2000 de metri cubi de lemn tăiat ilegal din pădurile de pe raza Ocolului Silvic Sebiș – Moneasa (șef, arhicunoscutul în zonă, Mircea Mecheș) au contabilizat inspectorii de la I.G.P.R. și restul organelor de control centrale care au „călcat” zona – și am reușit să aflăm cui trebuie să-i „mulțumim” pentru acest subiect… care dacă nu pornea „exact de la sursă”, se pare că nici nu exista, iar ceea ce vedeți în fotografiile atașate articolului rămânea la nivel de „autori necunoscuți” și foarte posibil să nu fi apărut în presă.

Să începem cu principalul vinovat, ALREDIA S.R.L., o firmă caracterizată de localnicii care au făcut cunoștință cu practicile acesteia, pe pământul și pielea lor, drept „niște klingonieni… o adunătură de lotri care taie tot ce-i bun, distrug tot ce le încurcă socotelile, după ce în prealabil mituiesc șeful de ocol.”
Așa a început și la Susani: șeful de district, Miclea Nicolae s-a înțeles cu „klingonienii de la Alba” la un preț – „se negociază copac cu copac direct în pădure (bineînțeles că discutăm despre copaci interziși la tăiere!) și se ajunge la o sumă. Imediat după tăiere, cashul se dă direct șefului de ocol”, ne povestesc oamenii care știu exact cum stă treaba, „și nu s-ar fi aflat nici acum nimic, doar că de data asta, șeful de ocol, după ce a văzut cum arată ce și cât au tăiat albanezii, s-a răzgândit asupra sumei și a mărit-o. S-au certat și înjurat ca ultimii oameni din cauza asta, ambii amenințând cu organele statului” – și nu se știe exact care dintre părți a sunat (noi credem că ambele), dar cei de la „centru” abia așteptau să se întâmple asta, mai având un denunț scris pe această temă.

Cert e că acum ar plăti oricât și oricare dintre cei implicați ca să nu se fi știut (nici) despre această oroare… doar că e prea târziu pentru asta. Nu e târziu, însă, pentru „dat vina pe altcineva”… aceasta fiind „strategia de apărare” a principalilor vinovați: Teodor Țigan, șeful D.S.A. dă vina pe Mircea Mecheș, șeful de Ocol, acesta dă vina pe Nicolae Miclea, șeful de district, iar acesta (care deja, cică, „a deturnat banii iliciți”) încearcă să pună totul în seama… contabilului – care e pregătit să se răzbune, în caz că va fi scos „țap ispășitor”.

Asta înseamnă că vom mai avea ce scrie despre acest subiect, fără să plictisim – mai ales că „hiper-controlul” nu s-a încheiat, cei 2000 de metri cubi contabilizați ca „prejudiciu al infracțiunii silvice” fiind doar un capitol din dosarul care, suntem convinși, crezând nu atât în legile aplicate de „organe”, cât în cele NATURALE, se va constitui cu acest prilej.

……………………………………………………….

[ACTUALIZARE 3] (6 aprilie, 2019) Continuă MASACRUL din pădurile Monesei… sub privirile corupte ale autorităților și spre disperarea localnicilor!

În pofida controlului IGPR, polițiștilor Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, a Jandarmeriei Române, a lui Dumnezeu-care-nu-bate-cu-bâta, în ciuda sătenilor care văd cum chelesc dealurile în jurul lor cu viteza unei apocalipse, în batjocura ecologiștilor, a oamenilor de bun simț și, mai ales, a Naturii – se taie în continuare la Moneasa!
Iată o postare de acum două zile, despre ce s-a putut observa în goana mașinii,  „la limita judetelor Bihor Arad drumul pe la Ursești spre Moneasa!” – cum explică un localnic… pe care noi nu-l cunoaștem, și nici el pe noi.
„Și cobori spre Moneasa vreo 3-4 km. Spre Moneasa prin zonă…. am fost șocat…” – mărturisește omul în postarea sa – care a adunat peste 100 de share-uri, în semn de solidarizare totală, de la alți cunoscători.

Unul, pe numele său „de scenă” Adi Miara, îi scrie cetățeanului care și-a asumat riscul de a face publice fotografiile de față cum probabil că ne-ar răspunde nouă autoritățile publice, dacă am fi curioși de răspunsul lor: „Aceste lemne se vând pt. foc de către firmele ce exploatează parchetul cu lemnul distrus in septembrie 2017.Furtuna a distrus 80 la sută din păduri. Nu vorbiți dacă nu stiti.”

„Pupat în curul călăilor” la care noi i-am fi răspuns mult mai dur decât a făcut-o un alt cunoscător, care i-a replicat, ironic, ca între profesioniști: „Interesant punct de vedere… Din fotografiile postate se observa cât de uscate sunt trunchiurile, au culoare albă în tăietură, iar culoarea verzuie irizată e clar dată de mușchii și lichenii uscați ca iasca. Foarte interesant este și faptul că furtuna din 2017 a ales numai arbori tineri după diametrul trunchiurilor. Posibil să fi trecut un taifun de-a culcat la pământ 80% din păduri. Probabil și firma din Alba s-a luat după statisticile dvs…”

https://www.facebook.com/dumitras.horiaclaudiu/posts/2284273174970644

………………………………………………………………

[ACTUALIZARE 2] (25 martie, 2019) DOARE și când privești din satelit MASACRUL ECOLOGIC comis la Ocolul Silvic Sebiș-Moneasa, cu „directa binecuvântare a TOVARĂȘILOR de la DIRECȚIE”. Dar în toate e și o parte bună: REȚEAUA ȚIGAN e „pe tobogan”!

reteaua tigan

Hai că începem să înțelegem povestea asta cu tâlharii de codru mare de la Directia Silvică Arad – Ocolul Silvic Sebis-Moneasa cap-coadă: s-au enervat niște oameni din zonă, au spart cu târnăcopul Cutia Pandorei pe care o aveau îngropată în pivniță pentru un moment fix ca ăsta și au basculat-o în inbox-urile cui trebuie – cu foto, video și actele aferente.
Se „chelesc” triunghiuri de astea (cum vedem în fotografia principală – captură din satelit oferită de Google tuturor celor care au acces la internet) de felul celui pe care l-au „decupat” cei de la ALREDIA S.R.L. în  zona Ignești-Susani de decenii întregi, cu „largul concurs” și „directa binecuvântare” a „tovarășilor din conducere”… și, nu știm dacă ați observat, nimeni n-a fost nici măcar reținut, darămite arestat sau condamnat „din cadrul Direcției Silvice Arad”.
Vă explicăm cu sume, nume și prenume ce s-a întâmplat aici, astfel încât la final să răspundem singuri și ușor la întrebarea (cea mai firească dintre toate) de ce nu e pedepsit niciodată nimeni pentru asemenea masacre ecologice? Sperăm că ajutăm, astfel, oamenii de bună credință să iasă cu declarații unde trebuie și să spună tot ce știu funcționarilor statului de la fel de bună credință (câți or mai fi rămas!), astfel încât aceștia să întocmească  DOSAR ADEVĂRAT – cum merită acest caz.
Și nu unul „înregistrat la Judecătoria Gurahonț”… dacă se poate!

Într-adevăr, „oamenii legii” i-au prins pe „albanezi” și au făcut public cazul celor 478 de arbori valoroși tăiați ilegal – dar nu vă grăbiți să săriți cu lauri pe „oamenii legii”… 

De REGULĂ, actfel de cazuri nu „respiră” în presă. Polițiile, cu șefii lor cu tot din Arad, Bihor, Alba, Hunedoara și mai ales București sunt departe și sunt „prietenii noștri”, „mai vin din când în când la o ciorbă și-i sunăm doar când e ceva bai” – dar de data asta a fost bai. Pornind, ca orice scandal care se respectă, de la o femeie… iată și femeia: 
Inspectoratul General al Poliției Române ÎNSUȘI a fost sesizat de fosta contabilă de la Ocolul Silvic Sebiș-Moneasa, Laura Precup – cea care, în decembrie anul trecut, a fost prinsă „împrumutând” 7000 de lei din Casieria Ocolului Silvic – și cum s-o refuzi tu, de la ce IGPR ai fi, pe una ca Laura Precup… fie și pornind doar de la un click pe o poză de profil?– mai ales când îți vine cu un „16” ca ăsta din care știi sigur că vii „din delegație” cu portofelul full, mâncat, băut și cu bateriile încărcate. Concediată de două săptămâni, după un „exil nereușit” de vreo 2 luni la Radna, rămasă fără serviciu, abandonată până și de Teodor Țigan (care chiar s-a comportat ca un țigan în povestea asta), fata a „dat în primire” mai ales ca să scape de – în fond – micul păcat comis în Postul Crăciunului… dar adevăru-i că i-a și plăcut puțin.
Și fii atent: a dat OK-ul GENERALUL și au venit, frate, de la București și de pe tot cuprinsul țării, cu delegați ai Regiei Naționale a Pădurilor și cu tot arsenalul din dotare de zici că se pregăteau pentru MAREA RÂNDUIALĂ… acum exact o săptămână: luni dimineața au „descălecat” și… n-a fost greu să se ia și ei, după GPS și respectând indicațiile Laurei Precup, și să-i prindă în fapt pe „albanezii” care cheleau la greu… cum o fac de ani de zile încoace!

„Nu anunțau ei poliția de faptă, dar unul din ei nu a fost mulțumit de peșches, și ăla a sesizat” – este declarația care ne-a plăcut cel mai mult, preluată mot-a-mot… de la „Laura Precup” a noastră – ce… numai „oamenii legii” au voie să aibă o Laură Precup care să le spună tot?!
„Sunt cazați în Brad, și zilnic vin de acolo la depozite și în păduri la Sebis și Gurahonț. Și sunt flămânzi rău!” – ne-a descris „câmpul tactic” o ciocănitoare simpatică – iar, în măsura în care a putut și el, Țigan le-a rezolvat foamea.

Doar că nici măcar Teodor Țigan nu-i în stare să rezolve foamea tuturor… și mai ales a celor cărora nu le e foame!

Nouă chiar nu ne e foame de bani murdari… și nu doar nouă. Ziariștii care au citit cu destulă atenție comunicatul IPJ Arad de miercuri, 20 martie, încât să le suscite întrebări au pus respectivele întrebări și au aflat mult mai multe decât dorea nemulțumitul ăla de la București, Teodor Țigan și… restul de 60, „săturați” de „tovarășii din conducere” să se afle. Când numele societății ALREDIA S.R.L., care a tăiat propriu-zis copacii a fost făcut public, a început contraatacul celor de la Direcția Silvică a lui Țigan: „Au vrut să canalizeze atenția publică spre ocoalele private. Pe care de mult se luptă să le desființeze, că nu sunt bune finanțatoare, iar DSA pierde bani pentru partidele politice cu pădurile private. Dar ocoalele private sunt o asociație de proprietari privați de pădure, nu sunt dispuși la jaf pentru nu știu ce partid.”- ne desfășoară toată „harta” o sursă din sistem… antițigan și el.
Numai dacă ești un polițist prost subordonat unui procuror corupt nu vrei să faci dosarul ăsta.

„Dacă se întâmpla  asta la un ocol privat, tot personalul era arestat în 24 de ore, chiar și nevinovații și vecinii din sat erau duși la declarații. Ocoalele private nu au șefi ierarhici, superiori, decât Garda Forestieră.” – ne mai zice sursa… și fiți sigur că-i așa!

……………………………………………………….

[ACTUALIZARE 1] (23 martie, 2019) ALREDIA SRL este societatea căreia trebuie să-i „mulțumim cumva” că a TĂIAT ILEGAL copacii de pe raza Ocolului Silvic DE STAT Sebiș-Moneasa… pentru că de acolo „au mâncat multe ORGANE”, iar „copacii cresc la loc”

ALREDIA SRL se numește societatea comercială  „cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de material lemnos” despre care comunicatul de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Arad a informat publicul miercuri, 20 martie (comunicatul integral – sub titlul inițial)… neavând voie, conform legii să-i prezinte și numele.
Noi avem alte autorități deasupra capului, așa că ne permitem să dăm crezare și chiar să mergem pe mâna localnicilor din satele și comunele din jurul Monesei – comuna Ignești, satele Rănușa și Susani (de unde s-a tăiat cel mai mult!), Slatina, Sălăjeni etc. -, care știu foarte bine despre cine, ce, când, unde și cu cât a tăiat, de când taie și ce număr la bocanc are drujbistul-șef care a tăiat ultimul cireș de pe al doilea deal cum o iei de la Susani, pe jos, spre Moneasa.
Știm că nimeni… niciun procuror din Aradul ăsta cel puțin, nu-i curios să-și facă probleme anchetând rețeaua Teodor Țigan (directorul Direcției Silvice Arad) – Ocolul DE STAT Silvic Sebiș-Moneasa – ALREDIA – Firme-fantomă (cum a fost asta din Vâlcea, care „a dat, moral vorbind, copacii jos cu drujba – ALREDIA fiind SUBCONTRACTOR” – cum se exprimă o sursă), care taie și spânzură tot ce-i bun în zonă…  din „simplul fapt” că „sunt protejați, au cumpărat tot ce era de cumpărat, cu organe cu tot” – de aceea nu vor oamenii să își facă publice numele… dar noi avem o doză de obrăznicie mai ECO și ne plac copacii, așa că am înțeles să „săpăm”.

Am aflat ușor că ALREDIA asta „stă bine” atât cu banii, cât și cu procesele în instanțe…

fiind suficient să dai un CLIK AICI, ca să vezi „42 rezultate” numai la linkuri de dosare… ai de citit o săptămână dacă ești un tânăr pasionat, student la Drept.
Noi nu suntem… dar suntem curioși cam câți din banii ăștia întabelizați mai jos, sunt copaci tăiați de-ampulea… câte păduri puse la pământ reprezintă banii ăștia și, mai ales, ne interesează cine se face vinovat de asta și cum va plăti („cu cash sau cu trei fapte  mai grave, povestite procurorului și 6 luni pe control judiciar”, iar „copacii cresc la loc” – ne ia inocența la mișto un cunoscător).

alredia tabel

…și-i greu să și te gândești la „rezultatele” pe 2018 – dar imediat ce le vom găsi, le vom prezenta tururor.

***

Într-un TOP AL HOȚILOR DE COPACI DIN ROMÂNIA, ALREDIA SRL se află pe un „ONORABIL” LOC 5, după Holzindustrie Schweighofer SRL (Sebeş), Egger Romania SRL (judeţul Suceava), Kronospan Sebeş SA și Silva Logistic Services SRL (Caransebeş). 

Foto: m.media.imopedia.ro

……………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (20 martie, 2019) O firmă din Alba a fost prinsă de polițiștii de la „Combaterea Delictelor Silvice” DUPĂ ce a TĂIAT „tot ce era bun de vândut” dintr-o PĂDURE din MONEASA

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Au tăiat fără drept arbori în valoare de aproape 400.000 de lei

Polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice cercetează o societate comercială pentru săvârșirea de delicte silvice.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii B.C.D.S. s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de material lemnos. În fapt, în perioada iulie – decembrie 2018, o societate comercială din județul Alba, în timpul procesului de exploatare legală a unei partizi, a tăiat fără drept și sustras 478 de arbori de diferite specii dintr-un ocol silvic de pe raza localității Moneasa, cauzând un prejudiciu de aproximativ 397.430 de lei. Materialul lemnos tăiat ilegal ar fi fost comercializat împreună cu materialul lemnos exploatat legal.

Societatea comercială este cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de material lemnos.

Biroul de presă al IPJ Arad

Categorie: Investigații
Etichete: directia silvica arad, laura precup, Moneasa, padure moneasa, taieri ilegale, Teodor Tigan
Distribuie:
Articolul anterior
Arădencele de la ICIM au învins la Târgoviște și joacă o nouă SEMIFINALĂ după 4 ani de „secetă”
Articolul următor
Cupa SPORTSIN a ajuns în vitrina Școlii din Țipari
Bagă un „16”

5 comentarii. Leave new

 • Se fac confuzii in articol!Este vorba de ocolul aflat in subordinea d-ului director Teodor Tigan?Si de fapt localitatea cu pricina este Ranusa sau Susani ?De ce atata lipsa de transparenta ,siadevar la doua capete ,ce se incearca iar?Intreb pentru un prieten!

  Răspunde
 • Domnilor, domnule, pentru aceste articole aveti toata stima, admiratia si respectul meu. Sa fiti tari pentru generatiile care vin ! Bravo Lucian Valeriu, asta e un subiect imperativ pentru toata „presa”.

  Răspunde
 • Cum au putut sa transporte aceea cantitatea mare de busteni fara sa fie vazuti de politistii din zona ? Oare nici cei de la Primaria Moneasa nu au stiut ce se intimpla in zona lor ?

  Răspunde
 • Ce aveți cu biata contabilă ? Poate această s-a spovedit la viitorul soț că doar nu a fost angajată pe eminența cenușie pe care o poartă, ci folosindu-se de cea înzestrată de la Dumnezeu de la cap în jos. A trăit bine dl. director Țigan când a lucrat la Arad dar mai bine a trăit șeful de ocol Meches căci doar o plimba fie Hotel Chișinău Criș fie pe valea Radestiului la cabană lui Marcel Onaga. Și într-un final Dumnzeu să îl ierte pe Gogu că nu se ajungea ca aceasta să între în caseria Ocolului Silvic Sebis, de unde să se infructe cu mălai sau cu cardul colegului ei.

  Răspunde
 • Și la Neagra se taie la fel la Ocolul silvic privat în loc numit dealul popii sa tăiat duglasul pe ras se caracterizează cu macaraua toată noaptea un control ar trebui și la composesoratu Neagra ca e jale

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

tinu licitatie

Numele lui Gheorghe Seculici, târât într-un scandal de corupție privind licitația pe cateringul Spitalului Județean din Timișoara. Ascultă cum voia să-l convingă Ștefan Fusea, președintele Camerei de Comerț Brăila, pe Florentin Alexa (Tinu de la Marem) să se retragă din „schemă”. Acesta a înregistrat tot

  Cotidianul bănățean VOCEA TIMIȘULUI a publicat astăzi o investigație de presă pornind de la informația că Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara „Pius Brînzeu” este în atenția autorităților judiciare…