Anunț Șocant: Președinta Ungariei, Katalin Novák, și-a dat demisia pe motivul că a grațiat un pedofil

katalin novak scaled
Distribuie:

Într-o mutare șocantă și fără precedent, Katalin Novák, Președinta Ungariei, și-a anunțat demisia, generând valuri de șoc și speculații atât în țară, cât și în afara ei:

https://x.com/KatalinNovak_HU/status/1756413334641901628

„Am făcut o greșeală… Astăzi este ultima zi în care mă adresez vouă în calitate de președinte,” a declarat ea într-un discurs transmis la televiziunea de stat. Am ales să acord o grațiere în luna aprilie, crezând că individul condamnat nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor pe care îi supraveghea. Am fost în eroare, deoarece grațierea și lipsa de argumentare au fost susceptibile să stârnească îndoieli cu privire la principiul toleranței zero față de pedofilie” – a adăugat ea.

Cel puțin 1.000 de persoane au protestat în capitala țării vineri, cerându-i demisia. De asemenea, partidele de opoziție din Ungaria i-au cerut demisia.
Novák a decis să acorde grațiere pentru douăzeci de persoane în aprilie 2023, înainte de vizita Papei Francisc, printre care s-a numărat și adjunctul directorului unui centru de îngrijire a copiilor care l-a ajutat pe fostul director al instituției să-și ascundă crimele.

Endre Kónya a fost condamnat în 2022 la trei ani și patru luni de închisoare și i s-a interzis să lucreze cu minorii timp de cinci ani.

Datorită grațierii acordate de Novák, el a fost eliberat și i s-a permis, în teorie, să-și reia profesia.

„Este greu să găsești cuvintele atunci când decizia ta de a arăta milă privează victimele de o justiție cuvenită,” – a scris unul dintre victime, Mert Pop, pe Facebook, cerându-i lui Novák să ofere o explicație.

Marți, Novák a declarat că nu va mai acorda niciodată grațiere unui pedofil, inclusiv în acest caz. Ea a menționat că motivul deciziei sale nu este public și că toate grațierile sunt controversate prin natura lor.

Katalin Novák a fost prima femeie președinte din Ungaria și a fost un aliat important  al prim-ministrului conservator Viktor Orbán. Aceasta a  fost și ministru al familiei în Ungaria. A demisionat ca urmare a presiunilor politice, generând un moment de agitație rar pentru partidul naționalist guvernator al Ungariei, Fidesz, care a condus cu o majoritate constituțională din 2010.

Un alt oficial al Fidesz implicat în grațiere a fost Judit Varga, care a susținut grațierea în calitate de ministru al justiției al Ungariei.

Se aștepta ca Varga să conducă lista candidaților din partea Fidesz la alegerile pentru Parlamentul European care urmau să aibă loc în această vară.

Însă într-o postare pe Facebook sâmbătă, Varga a anunțat că își va asuma responsabilitatea politică pentru susținerea grațierii și că se va retrage din viața publică, demisionând din funcția de membru al parlamentului și, de asemenea, ca lider al listei pentru PE”.

Joi, Orbán a anunțat o modificare constituțională pentru a interzice condamnaților pentru abuzuri asupra copiilor să beneficieze de clemență.

Deși nu a abordat direct controversa Novák, Viktor Orbán a spus că nu ar trebui să existe „milă pentru infractorii pedofili”.

„În numele guvernului, am propus o amendă constituțională pentru a face imposibilă grațierea autorilor crimelor împotriva minorilor”,  – a declarat el într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că prima sa reacție ar fi să-i „taie în bucăți” pe cei care ar atinge unul dintre cei cinci copii sau cei șase nepoți ai săi.


 

Categorie: Externe
Etichete: demisie, gratiere, katalin novak, pedofil, viktor orban
Distribuie:
Articolul anterior
Prietenii spun lucruri trăznite!
Articolul următor
Arădeanul Ionel Floruț – arestat după ce, în urma unei acțiuni a DIICOT, a fost găsit cu o cantitate uriașă de BENZODIAZEPINE

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie