Cazul activistei ORAL NALAN, condamnată în Turcia pentru terorism și arestată acum o săptămână la Nădlac – un SCANDAL JURIDIC INTERNAȚIONAL de categoria grea

colaj oral nalan 1
Distribuie:

 

În noaptea de  7  iulie 2017, în jurul orei 18, o femeie de 38 de ani care venea din Ungaria și se îndrepta spre Bulgaria a fost oprită pentru un control de rutină în Vama Nădlac. Condamnată la 30 de ani de închisoare în Turcia pentru terorism, activista Oral Nalan tranzita România și se îndrepta spre Varna (Bulgaria) împreună cu fetița sa de 10 ani și cu un grup de prieteni, conform declarației sale urmând să-și întâlnească alți membri ai familiei pe litoralul bulgăresc. Femeia avea asupra ei un document de călătorie emis de regatul Belgiei în baza Convenției din 1951 privind statutul refugiaților.
La verificarea actelor și a bazei de date,  polițiștii de frontieră au descoperit că pe numele femeii exista un mandat de arestare emis de Interpol, pentru o condamnare la 30 de ani de închisoare, sub acuzația de terorism, pronunțată în țara sa natală, Turcia. Femeia a fost reținută, iar în jurul orei 2 noaptea a compărut în fața unui procuror din Timișoara. Acesta a înaintat dosarul unui judecător, cerând arestarea preventivă, în vederea extrădării în Turcia – este „scheletul” știrii care, de câteva zile încoace, face turul presei naționale și internaționale.

Pentru ce este condamnată Oral Nalan în Turcia

Potrivit presei din Belgia, acuzațiile de terorism la adresa lui Oral Nalan vizează suspiciuni de apartenență la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Ea studiază la o facultate de informatică din Bruxelles și ar urma să primească cetățenie belgiană anul viitor. „Ne-a spus că, în momentul când era în arest preventiv în Turcia, i-a fost percheziționată locuința și s-au găsit un pistol Beretta, bombe artizanale, praf de pușcă, gloanțe de mai multe calibre. Ea spune că a fost victima unei înscenări și că nu știa nimic de acele arme”, a declarat presei avocatul Burdea, unul dintre apărătorii care „au năvălit” pe această cauză.

Reprezentanții din România ai Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) nu au dorit să comenteze incidentul de la Vama Nădlac, pe motiv că nu intervin în cazuri particulare. Aceeași poziție au avut-o omologii lor din Belgia. „În ceea ce privește acuzațiile care i se aduc (lui Oral Nalan – n.r.), nu putem oferi nicio informație adițională, căci ancheta a avut loc în Turcia și, în mod evident, UNHCR nu a fost parte implicată”, a declarat, pentru PressOne, Vanessa Saenen, de la UNHCR Belgia.

La ce îi folosesc actele belgiene lui Oral Nalan?

Conform PressOne.ro,  „un lucru le-a scăpat autorităților române: fugită din Turcia după condamnarea sa, în 2012, Oral Nalan, activistă pentru drepturile omului, a obținut statut de refugiat politic în Belgia. În ultimii 5 ani, ea a trăit la Bruxelles.”

oral nalan

Avocatul timișorean care se ocupă de această speță a declarat că „La nivelul Poliției de Frontieră s-a produs o confuzie, considerându-se că acel document de călătorie pe care doamna Oral Nalan îl avea asupra sa ar fi un pașaport. Dumneaei a mai călătorit în afara Belgiei de la data obținerii statutului de refugiat politic, dar acum a fost prima dată când a ieșit din spațiul Schengen. Oral Nalan este o activistă pentru drepturile omului, s-a luat legătura cu ofițerul ei de legătură din Belgia și acesta a confirmat. Din câte mi s-a comunicat, inclusiv Ambasada Belgiei în România a adresat o notă verbală, conform uzanțelor diplomatice, către MAE”.

Curtea de Apel Timișoara a dispus arestarea preventivă a lui Oral Nalan pentru pe perioadă de 30 de zile – iar femeia se află în greva foamei și amenință că se sinucide

Următorul termen de judecată este la începutul săptămânii viitoare.
În semn de protest, Oral Nalan a făcut greva foamei în primele zile. Între timp, autoritățile române au declanșat procedura de extrădare în Turcia. Oral Nalan a amenințat că, dacă nu va fi eliberată, va intra din nou în greva foamei, cel mai târziu în 17 iulie, când este programat următorul termen.

„A spus că nu vrea să se întoarcă în Turcia și că, dacă este extrădată, se va sinucide, pentru că nu vrea să fie persecutată și violată în penitenciar”, a mai declarat avocatul acesteia pentru sursa citată.

Ambasadorul Turciei la București s-a declarat „surprins şi întristat” că presa o numeşte „activistă” pe Oral Nalan

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, s-a declarat vineri după-amiază surprins şi întristat că presa o numeşte „activistă” pe Oral Nalan, care a fost reţinută în weekend de autorităţile române din Vama Nădlac, pe baza unui mandat Interpol emis de către Ankara, deşi aceasta are statut de refugiat în Belgia. „Am fost surprinşi şi întristaţi să vedem că presa spune că această individă este o activistă, pentru că ea a fost condamnată de o instanţă din Turcia şi nu are nicio legătură cu tentativa de lovitură de stat sau ceva asemănător. Este cu totul altă problemă. Ea este acuzată că face parte dintr-o grupare teroristă de extremă-stânga”, a precizat ambasadorul într-o conferinţă de presă susţinută la Ambasada Turciei la Bucureşti.

De asemenea, ambasadorul a insistat că sistemul judiciar este independent atât în România, cât şi în Turcia, iar reprezentanţii ministerului Justiţiei de la Ankara vor urma să trimită o cerere de extrădare la Bucureşti. „Am fost surprinşi să vedem că o folosesc pe această activistă pentru a arăta de parcă este cineva cu intenţii beningne şi nu doar o simplă figură din opoziţie”, a completat ambasadorul Osman Koray Ertaş.

 

Categorie: Știri
Etichete: activistă, extrădare, MAE, Oral Nalan, PKK, refugiat, vama nadlac
Distribuie:
Articolul anterior
UTA este în cantonament în Austria
Articolul următor
Casei funerare a lui KUKI de pe Cocorilor care urma să fie dată în folosință peste două săptămâni i-a luat FOC acoperișul

1 comentariu. Leave new

 • avatar of florea virgil
  Florea Virgil
  15 iulie 2017 12:07

  Dacă sistemul judiciar din Turcia este pus pe picior de egalitate cu cel din România este clar că femeia este activistă nicidecum teroristă, cum ar vrea turcii de azi să ne facă să credem. Oricum e problema lor, deși Interpolul a admis să o treacă pe lista celor căutați. Poate că acolo ar trebui revizuit ceva. Chestiuni de drept internațional. Românii care judecă acest caz să nu uite de felul cum interpretau comuniștii pe toți cei care nu erau de partea lor.
  Femeia trebuie lăsată să-și facă vacanța dacă belgienii consideră că ea are acest drept.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

whatsapp image 2024 06 20 at 14.05.29 large

Incendiu la o casă din Tauț

În această dimineață, în jurul orei 10:00, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Tauț. Pentru misiune,…