PARADOXUL de la Căminul de BĂTRÂNI de pe „Bodrogului”: niciunul dintre cei 197 de rezidenți ai așezământului nu este infectat cu Sars-CoV-2, în afară de DIRECTOARE – iar ieri a murit primul om în ultimele două luni… dar de DIABET!

camin bodrogului
Distribuie:

În urmă cu 6 zile, toți locatarii așezământului de pe Calea Bodrogului nr.2, respectiv Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice din cadrul DAS Arad, au fost testați cu aparatul  PCR pentru a se depista dacă cei internați (127 la număr atunci – 126 rămași, de alatăieri încoace – și 70 de cadre) sunt pozitivi sau nu la noul coronavirus. Ei bine, rezultatele au fost nu doar suprinzătoare în condițiile date – cât și paradoxale – dacă avem în vedere că, în afara Firei Popa, însăși directoarea C.I.P.V., NIMENI nu a fost depistat pozitiv.

COMUNICATUL DE PRESĂ datat 21 aprilie, A.C., arată că

«Întreg personalul izolat la locul de munca cât şi beneficiarii Centrului de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice din cadrul DAS Arad au fost testaţi de către Direcţia de Sănătate Publică Arad pentru depistarea SARS CoV 2. Din fericire rezultatele au fost negative atât pentru bunicii centrului cât şi pentru personalul izolat.
,,Angajaţii centrului au intrat într-un program special de lucru. Măsura a fost stabilită pentru prevenirea infectării persoanelor vârstnice, care sunt vulnerabile, inclusiv în ceea ce privește infecţia cu noul coronavirus. Încă dinaintea instituirii stării de urgenţă, am prevenit şi am luat măsurile care se impun în astfel de situații.  Putem afirma că am fost primul centru de acest profil din ţară, care am instituit încă de pe data de 28 februarie măsurile de carantinare a centrului. După ce am aflat că rezultatele testelor făcute de către DSP Arad sunt negative, normal că ne-am bucurat. Vom institui şi pe viitor măsuri foarte stricte pentru a evita răspândirea acestui virus, iar testele făcute în centru se vor repeta o dată la două săptămâni. Noi trebuie să-i protejăm pe vârstnicii noştri, iar ei trebuie să aibă sentimentul că există oameni pentru care ei contează. Totodată, mulțumim pe acesta cale conducerii DSP Arad, pentru promptitudine si buna colaborare”, a declarat Oana Pârvulescu, director general DAS Arad.»

După cum ați citit, din comunicat se omite tocmai informația (pozitivă, la rigoare, având în vedere că doamna director se simte bine acum – fiind internată, în stare stabilă spre însănătoșire, la Spitalul COVID din Grădiște) care… probabil că dă „cheia paradoxului”! Să explicăm de ce credem asta.
În data de 9 aprilie – deci în urmă cu două săptămâni, pe pagina de Facebook a Căminului de bătrâni, se publica această postare:

cb
De la începutul pandemiei, respectiv de la intrarea în vigoare a Ordonanțelor Militate, așadar de peste 40 de zile, bătrânii nu au ieșit din „cazemata” lor de pe Pădurii colț cu Bodrogului – așișderea și cadrele medicale, care, pur și simplu, s-au autocarantinizat, practic „militarizând” și mai mult odonanțele.
Singura persoană care a avut contact cu exteriorul pare a fi dr. Popa Fira – care e posibil ca, la preluarea ajutoarelor aduse de diverși, să fi fost contaminată de la un oarecare din afară… altfel cine să fi adus virusul în incinta foarte bine păzită?

Sigur că există și CONTROVERSE, și TEMERI

„Directoarea a plecat luni, 13 martie, acasă pentru  că nu se simțea bine şi avea febră. Vineri, 17 martie a fost internată la TBC. Interesant este că pozitivă fiind, cu toate simptomele –  febră, frisoane, tuse… a stat 4 zile non-stop în cămin, a dormit în cameră cu o altă persoană… şi toată lumea este negativă! Testarea personalului s-a făcut din cauză că directoarea prezenta simtome și a fost descoperită pozitivă – altfel nu se facea! Presa de unde să știe?! Ca ăștia dacă au ordin să nu zica la presă, nu vor zice!” – ne dezvăluie o sursă… blocată  în interior, temerile personalului angajat al D.A.S.

„Sper să nu apară cazuri aici, iar recoltarea probelor pentru testare, care s-a facut de colegele noastre asistente, sper că s-a făcut în mod corect! DSP ne-a dat teste și a analizat probele: într-adevăr, toți suntem negativ, însă eu nu sunt convinsă de cât de corect s-a facut recoltarea… vedem în perioada imediat următoare” ne scapă un alt mesaj, de la altă sursă.

Ca și cum nu ar fi de ajuns aceste toate elemente care, oricum ai lua-o, nu constituie o schemă logică, ci un paradox, miercuri, 24 aprilie, a murit primul om dintre cei cazați acolo, de la începutul pandemiei încoace: avea diabet, făcea insulină, iar cu o zi înainte a fost văzut plimându-se pe alei… „dar de reugulă mor 2-3 pe lună cel puțin” – așa cum ne informează cineva care știe sigur treaba asta… ceea ce înseamnă că rata mortalității la Căminul de pe „Bodrogului” a scăzut odată cu COVID-ul, iar cea a infectării este absolut neglijabilă – dacă testele au fost corecte cel puțin.

…dar există și multă APRECIERE și GRATITUDINE la adresa dr. Fira Popa

Dacă nu au fost, se va documenta și asta – oricum, testele reluându-se cel puțin încă o dată, mai ales odată cu moartea de alatăieri a omului!
Îi dorim însănătoșire grabnică doamnei doctor Fira Popa – iar cu acest prilej publicăm și opinia unei alte angajate, care a ținut să posteze următorul comentariu pe un grup de facebook – menit să OFERE EXPLICAȚIA – chiar dacă subiectuivă, a acestui paradox cu nuanțe pozitive evidente… din elicopter:

„Nu prea comentez eu la postări dar fiind implicată direct, îmi permit să o fac! Am fost ,sunt și voi rămâne aproape de centru pentru că m-am legat emoțional atât de bunici cât și de personalul de acolo. Am trăit alături de ei (chiar dacă de la distanță) toate momentele despre care ați scris în articol. Singurul cuvânt care mi-a rămas în minte „paradoxal” se explică prin adevărata valoare a unui director de instituție implicat mai mult decât printr-un contract de muncă! Doamna director a luat măsuri de protecție „furând startul” cu mult înaintea tuturor! Astfel, din 28 februarie s-au delimitat zone, s-au luat măsuri de protecție și prevenție drastice și s-a ajuns la ceea ce vedem acum! Faptul că doamna director a fost confirmată pozitiv și cu toate acestea centrul a fost protejat spune că pur și simplu s-au respectat „la sânge” toate normele impuse! Părerea mea personală este că în situația de față Fira Popa și întreg personalul din centru merită tot respectul și prețuirea noastră! Faptul că nu am vorbit despre acest lucru deși îl știam din prima clipă  a fost din pur respect pentru oamenii de acolo! Deci… se poate, pentru că omul sfințește locul și avem un exemplu de omenie și profesionalism pur la Arad!”

 

Categorie: Știri
Etichete: caminul de varstnici bodrogului, covid batrani, fira popa, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
Primăria TE VREA URÂT: tunsul, bărbieritul, coafatul „și alte activități de înfrumusețare” sunt suspendate OFICIAL la noi în oraș (în schimb ai voie cu PERUCI!)
Articolul următor
Mihai Fifor: „PSD acționează din Parlament pentru sprijinirea medicilor, a populației și a economiei“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie