RAPORTUL SINTEZĂ al comisiei de verificare a modului în care s-au scurs BANII PUBLICI prin Clubul Sportiv „Crișul” la Primăria Chișineu-Criș scoate la iveală NEREGULI PENALE [DOCUMENTUL INTEGRAL + FACTURI / CHITANȚE]

cover cris
Distribuie:

 

În judeţul Arad, Gheorghe Burdan, primar al oraşului Chişineu Criş din 9 februarie 1992, este, la cei 83 spre 84 de ani ai săi (sănătate și mulți înainte!), decanul de vârstă al primarilor din judeţul Arad și (așa cum nici măcar colegii săi de partid nu se așteptau) mai candidează o dată.

Orășelul de 10.000 de locuitori de la granița cu județul Bihor (mai apropiat ca mentalitate, obiceiuri și grai de acesta decât de Arad), s-o recunoaștem, nu arată ca fiind cel mai urât dintre variantele comparabile – înaintea Pâncotei, a Sântanei, a Ineului și Sebișului, dar după Lipova și Pecica – pare încremenit în timp, doar că ceva mai proaspăt vopsit.

Infrastructura (drumurile, canalizarea, gazul, apa curentă) e, și ea, în „graficele normale” ale unei localități în care s-a muncit, iar pista de biciclete (deși foarte scumpă – 3 milioane de Euro pentru nici doi kilometri) până la Nădab chiar face diferența. Locuri de muncă se găsesc „berechet” – numai parcul industrial din Nădab oferind peste 4000 de joburi, majoritatea ocupate de localnici și locuitori ai comunelor și satelor vecine, plus fabrica „Maschio-Gaspardo” care „sare cu o clasă peste” ceea ce au „absolvit” alte orașe din acest județ… acestea fiind și explicațiile OFICIALE ale longevității în fruntea administrației a lui Gheorghe Burdan (care, să nu uităm, a ocupat demnități politico-administrative inclusiv în „Epoca Ceaușescu”, în anii `80 fiind adjunctul prim-secretarului pe județ… un fel de viceprimar al municipiului Arad).

NEOFICIAL, însă, Gheorghe Burdan – a cărui formulă a succesului, automărturisită, „morții se astupă cu pământ, iar viii cu hârtii” – este un PAPĂ al corupției, așa cum o cunoaștem noi încă din cele mai vechi timpuri. Tacticile sale folosite pentru a rămâne la conducere atâta amar de vreme (chiar, pe bune: de ce ar mai dori cineva… oricine… ca la 83  de ani, după ce a fost toată viața primar, să mai candideze o dată?!) sunt „clasicele” „dăm la popor să mănânce pe gratis inventând ocazii”, „le dăm circ cât să se sature și plătim circarii”, „șpăguim firme ca la noi în oraș să lucreze mai bine decât în alte părți”, „ne facem că fraternizăm cu clasa de jos, dându-le iluzia că suntem egali”.

Din toate acestea se câștigă: putere, bani, influență și stabilitate – și dacă facem fapte penale, le acoperim și pe alea cu alte hârtii, iar când nu putem, dăm vina pe vârsta înaintată.

„RAPORTUL-SINTEZĂ al comisiei constituite în scopul verificării și evaluării activității și a modului de gestionare a bugetului de venituri și cheltuieli al Clubului Sportiv „Crișul” Chișineu Criș, club sportiv de drept public în subordinea Consiliului Local al Orașului Chișineu Criș”

a fost întocmit în temeiul Hotărârii Consiliului Local al Orașului Chișineu Criș nr. 66 din 30 iunie, 2020 și cuprinde concluziile formulate de către comisie pe baza analizei documentelor prezentate spre verificare de către club. Documentul scoate la iveală fapte din registrul corupției și este aproape un RECHIZITORIU al dezastrului financiar care a desființat „circul” cu totul.

1

Discutăm despre un AUDIT FINANCIAR EXTERN, demarat după ce solicitarea verbală și scrisă a consilierilor locali din opoziție adresată conducerii clubului de a i se prezenta „rapoartele de activitate precum și rapoartele privind respectarea bugetului de venituri și cheltuieli ale clubului”  a fost LUATĂ LA MIȘTO, conducerea clubului prezentând „doar rapoarte de activitate sportivă, respectiv cele privind atingerea obiectivelor de promovare propuse de către Clubul Sportiv.”
La Chișineu-Criș componența C.L.O. fiind… aproape perfect împărțită în tabere care se urăsc de moarte (fără nicio exagerare!): Partidul Social Democrat (care are și primar, și viceprimar) – 6,  Partidul Național Liberal – 5, Partidul Mișcarea Populară – 1, Uniunea Democrată Maghiară din România – 1, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților – 1, Partidul România Mare – 1, chiar putem discuta DESPRE OPOZIȚIE! Spre deosebire de 90% din orașele și comunele din județul Arad, la Chișineu Criș există ECHILIBRU POLITIC.

„Văzând că nu există niciun fel de control asupra modului de cheltuire a fondurilor bugetului local alocate Clubului Sportiv, Grupul Consilierilor PNL a supus adoptării Consiliului Local în anul 2019 un proiect de hotărâre privind realizarea unui audit financiar extern (…). Acest proiect de hotărâre a fost respins, apreciindu-se că auditul financiar al entităților publice se realizează prin audit public intern precum și de către Curtea de Conturi (…) s-a solicitat în această situație efectuarea unei misiuni de audit intern (…), dar în calendarul misiunilor de audit al entității Primăria Orașului Chișineu Criș, la Clubul Sportiv este programată o misiune de audit în anul 2021”…

Or, alegerile sunt ACUM: NU ÎN 2021! – aceasta este MIZA POLITICĂ a controlului demarat de auditori (n-avem nicio probă și nu există nicio acuză de lipsă de neutralitate la adresa comisiei).

RAPORTULUI SINTEZĂ  a supus clubul „Crișul” și relația sa cu Primăria la o analiză financiară care începe cu luna iulie, 2016, după ce „au fost puse la dispoziția comisiei de către președintele Consiliului de Administrație domnul Lasc Emil și managerul Clubului Sportiv Crișul, domnul Cherecheși Daniel, dosare cuprinzând activitatea financiară a Clubului, respectiv actele contabile pentru anii 2016 – 2019, anul 2020 până la zi fiind pus la dispoziție ulterior.”

Sunt pline cele 23 de pagini ale raportului de acuzații grave, din registrul infracțiunilor financiare… iar la cum vedem că stau lucrurile în Justiție la această oră, suntem aproape siguri că ele vor sta la baza unui DOSAR PENAL (la construcția căruia, deja, se lucrează – dacă am înțeles bine).
Iată câteva dintre ele:

AFINITĂȚI INCOMPATIBILE CU FUNCȚIILE

„Pe durata analizei documentelor contabile, comisia a constatat că serviciile de contabilitate pentru Clubul Sportiv au fost prestate începând cu 01.01.2017 de către o societate al cărei administrator este afin de gradul 1 cu un membru al comisiei, d-na Cladovan Ana, Director Economic în cadrul Primăriei Orașului Chișineu-Criș.
Luând act de existența unui conflict de interese care ar putea influența necorespunzător îndeplinirea obiectivă și imparțială a obligațiilor și responsabilităților membrilor comisiei” (pag. 4-5),
doamna contabilă s-a retras… retragerea ei fiind acceptată cu unanimitate de voturi… doar că bilanțurile, facturile și chitanțele nu mai avea cum să și le retragă.

DESPRE CE SUME VORBIM

În anul 2016 a fost alocată suma de 263.000 de lei printr-un HCL din 12 februarie, la rectificarea din iulie a aceluiași an au mai fost alocați 331.000 de lei, în septembrie, încă 173.000 de lei, iar în noiembrie, încă 13.500 de lei. În total. 780.500 de lei.
În anul 2017, tot în mai multe tranșe, au fost alocați 924.000 de lei.
În anul 2018, suma totală aruncată în „Criș” a ajuns la 1.489.000 lei, iar în 2019, s-a ridicat miza la 2.047.000 de lei, și numai până acum, în 2020, „scorul” este de 1.667.000 de lei! (pag.7)
Toate acestea pentru o echipă care evoluează în Seria a 8-a a ligii a III-a… unde se bate pentru titlul de „care-i cel mai mediocru”.

Au găsit auditorii scurgeri de bani prin decontarea combustibilului… cât o benzinărie întreagă (pag.8), pentru transportul cu avionul (pe distanțe mult mai mari decât 300 de kilometri, cât prevede legea că poate fi decontat la o echipă de Liga a III-a) (pag. 9), cazare  în special în deplasare, „facturi cu sume diverse pornind de la câteva sute de lei și până la 10.000 de lei, fără o detaliere a serviciilor prestate și fără măcar o listă a persoanelor cazate întocmită și asumată de către Club.” , „mese fictive”, cheltuieli de ARBITRAJ mult peste baremul admis, depășiri enorme de cote la analizele medicale ale jucătorilor, la medicamente, echipament sportiv, chirii, premii, drepturi salariale etc.

„Sunt edificatoare în acest sens toate facturile pe care le anexăm în copie, spre exemplu o factură emisă de către S.C. MARICOM S.R.L. (HOTEL CRIS) pentru suma de 8.751, 50 lei reprezentând servicii de cazare și restaurant pentru sejur perioada 21.06.2018 – 23.062018, camera 103 (????)” – este un citat din pagina 11 a raportului.

Să citim paginile 21, 22 și 23

img 9241

Ședința de Consiliu Local pe această temă s-a desfășurat cu ușile închise – până și presa fiind dată afară din sală.

În atașamente, le puteți vedea pe majoritatea facturilor verificate de auditori.

Întregul raport îl puteți citi tot în atașamentele acestui articol.

Categorie: Investigații
Etichete: alegeri 2020, Chisineu Cris, coruptie chisineu cris, Crișul Chișineu Criș, raport sinteza
Distribuie:
Articolul anterior
Dacă ați uitat, Iustin Cionca se repetă: „Lucrăm la un drum de la zero, pe șantierul Sânmartin-Șimand-Olari-Caporal Alexa”! Comunicate în oglindă
Articolul următor
UTA se pregătește serios pentru disputa de la Pitești
Bagă un „16”

1 comentariu. Leave new

  • Aici sunt două adevăruri: 1.Cherecheși a cheltuit banii după bunul său plac; 2. Burdan știa de toate astea, dar a făcut doar acum demersul pentru a-l bloca pe Cherecheși în candidatura la primăria Ch. Criș.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie