UN ARDELEAN LA KINGSWAY HOUSE (VIII). Despre muierea (englezoaică…) și alte belele sau lighioane

alexandru v. mureșan
Distribuie:

Sau… „Duios, englezoaica… tăcea!…” – sesto tempo


„Există trei tipuri de bărbați în lume: primul învață din cărți, al doilea învață din observație și al treilea doar urinează pe un gard electrificat”… ne spune Carl Barney – creatorul Fundației „Prometheus”. Aceasta fu concluzia cu care mă părăsi din vis muierea englezoaică ce mă visasem… Da! m-am visat femeie… și, trăind pe teritoriul Majestății Sale, aceasta nu putea fi decât… britanică și feministă pe deasupra! Chiar așa: la fel cum o fantomă o întreba pe alta, „Ascultă, băi, tu crezi în oameni?”, tot așa vă întreb și eu pe voi, boieri dumneavoastră – „Credeți în vise?” Eu unul, nu! Dar mă bântuie ce-am visat… nu e chiar de mers la Clinica de oameni foarte, foarte, foarte nervoși, cum ar sugera Mel Brooks în „Deep Anxiety”… Să ne amintim totuși de vorba de duh a lui Sarah Jessica Parker (actrița – eroină principală în serialul de mare succes Sex and the City): „Bărbații au descoperit focul, dar femeile au descoperit cum să se joace cu el”… Apoi, de cinismul unei femei „tare rea de gură”, Marion Pearson: „În spatele fiecărui bărbat de succes, se află o femeie care nu înțelege de ce…”.Distinsa doamnă a fost nevasta celui de-al 14-lea Prim Ministru al Canadei – că tot suntem în Commonwealth… Eu – ca român și încă ardelean! – îi răspund prompt cu spiritul lui Tudor Mușatescu: „Marele cusur al femeilor este că te iubesc (îți apar în vis – parafrazez eu hotărât !) totdeauna când ai altceva de făcut”… Ei, gata cu citatele, deci cu ce se „învață din cărți”, să trec la realitate, deci ce se „învață din observație” și să mă feresc să urinez „pe un gard electrificat”…

Cu ce naiba, atrage U.K. -ul atât de mulți imigranți din Românica ta? – m-ar întreba, vexată, englezoaica feministă (ieșită din spațiul meu oniric)… Și, încă, din statisticile mai recente, un procentaj ceva mai mare de muieri, comparativ cu reprezentanții sexului tare? Om fi noi sexul (pardon, genul) „tare… frumos”, da’ totuși… Voi, când erați în „interbelic” – chiar înainte – o „luatărăți grămadă” spre Franța, cea dragă românașilor din vechiul Regat; apoi, când „eratărăți” în comunism, o tuleați, orbește spre Germania Federală; în post-comunismul „original” ați invadat Italia și Spania… Dar acum, mai spre prezent, ce vă „apucatără”? Noi, după Brexit, am „luatăr-o” binișor la vale cu economia, suntem la cel mai mare declin din ultimle 3 secole! În 2020 economia s-a contractat cu 11% față de trecutul menționat!… Mai mult, într-o „hartă a fericirii”, nici nu ne aflăm pe un loc onorabil, la pretențiile noastre tradiționale imperiale… Pe o scală de la 1 la 10, în frunte se găsesc danezii(ele), suedezii(ele) și finlandezii(ele) cu aprox. 8 puncte. Noi, abia avem ceva între 6,6 și 7,4 puncte… Iar voi, ha,ha,ha… aveți 7,2 puncte (peste Franța, Croația, Cehia, Spania…)! Cum dracu’? Media în Europa e de 7,1 puncte, doar bulgarii, săracii sunt la coadă. E drept, și voi sunteți la coada oricărui clasament cu o mulțime de indicatori importanți ai calității vieții și ai nivelului de trai… (ultimele două item-uri nu sunt identice!). Probabil că ați devenit așa de „veseli” în urma năpădirii Albionului nostru de către voi… Din Europa, doar polonezii v-au luat-o serios înainte: după ei, voi sunteți a doua țară de imigrație din Europa! Ce să vorbim de pensiile de stat de la noi? U.K. ocupă abia locul 16 în Europa. Cea mai „confortabilă” pensie o găsiți în Spania, de trei ori mai mare ca la noi (i.e., abia 802,32 lire pe lună). Aici, costul estimat al vieții, pe persoană pensionar – fără chirie – este cam la 688,04 lire. E drept, tot aici, spre deosebire de „Continent” ( i.e., U.E.), Guvernul contribuie cu bani la pensia de stat, există scutire fiscală pentru înscrierea auto (apă de ploaie!) și, din câte zicea mai ieri Rishi Sunak, premierul nostru (nu prim-ministru!), de la anu’ se vor mări consistent pensiile. Nu ca la voi, unde măscăricii din Parlamentul vostru (ar trebui să se numească „întreținuții Casei Poporului” , nu senatori și deputați, li s-ar potrivi
chiar epitetul/„epitaful” de „scandalagii-caftangii”)… da!… măscărici, ce tot schimbă și iar reschimbă legea pensiilor, până pune U.E. șeaua pe ei… Si atunci, ce naiba sperați să găsiți la noi? Pe stradă, în mai toate orășelele Kentish mai răsărite, auzi românește (mai ales cu accent moldovenesc; de pildă, în Harrow, aici, relativ aproape, 1 din 12 locuitori este românaș), prin magazinele alimentare găsești la tot pasul produse din Românica (e drept, și din Polonia, Bulgaria…), culmea, voi, „esticele” (deci și voi românașele), vă îmbrăcați aici, la noi ! , cu mult mai bun gust decât suratele noastre britanice care, săracele, sunt și mult, mult, mult mai grase (hai să zic „dodoloațe”)… las’ că în curând ne ajungeți voi din urmă cu „slana englezească” pe sub pielea voastră!… Culmea domnule!… În prezentul strict – după Brexit – când nu mai „ține” (doar) cu buletinu’ de Românica, aveți cel mai mare număr de cetățeni cărora li s-a refuzat intrarea în țara noastră. Din U.E., evident… Câți dintre voi stau ilegal aici, doar bunul D-zeu mai știe, că și noi, cât suntem de informatizați, totuși…

Românul nu-i născut poet, ci MIȘTOCAR! Abia așa pot să-i dau replica englezoaicei mele … duioase și deloc tăcute! Deci: La un Congres al feministelor din România, dar imigrate (legal sau nu) în Marea Britanie, se dezbătea, printre altele, și următoarea temă: „Cum procedați să vă mai rotunjiți veniturile, aici în Regatul Unit?”. Prima, urcă la tribună o moldoveancă. „Eu aplic metoda Trotuarul: Stiți, noi, moldovencele suntem mai blonde, mai nurlii, mai „rele de muscă”;… deci e ușor să mai fac un ban, peste orele de muncă…” A doua, una de prin părțile… Bucureștilor. „Eu aplic metoda Alocația: Noi, pirandele, nu ne prea dăm în vânt după muncă… îmbinăm plăcutul cu utilul…facem copii după copii și, uite așa, vine banu’ de la stat…”. Urmează o olteancă. „Păi, noi, oltencele, suntem mai certărețe. Metoda mea este Fuga…Una-două, cum nu-mi convine ceva, îl ameninț pe prostănacu’că-l las și plec înapoi la mama, în Românica. Și,…imediat îmi dă bani de avion… Așa, mai am și eu un ban, măcar de textile…”. În fine, ardeleanca. „Eu mă folosesc de metoda Basedow: muncesc până îmi ies ochii din cap!”…

Acum, eu, ardeleanul de la Kingsway House trebuie să „tac…duios…”. Nu pot să-i dau englezoaicei mele un răspuns, pe loc! Așa că mă apucai să răsfoiesc Viața femeilor și bărbaților în Europa. Un portret statistic, publicație editată de Eurostat în colaborare cu Institutele Naționale de Statistică din țările U.E. și A.E.L.S. Știu că, în ciuda unor metode draconice de verificare matematico-statistică, fiecare țară declară „ce-i convine”, dar totuși… e mai mult adevăr aici decât în mentalul public.

Datele culese de mine din acest document nu sunt tocmai la zi, dar, nici o grijă: procesele-tendință semnalate nu se modifică de azi pe mâine, pe deasupra, tehnicile matematice de prelucrare a datelor sunt foarte perfecționate și nu prea pot altera adevărul (insist, vorbesc de tendințe). Deci, iată: Speranța de viață medie în U.E. este de 83,3 ani (femei) și 77,( ani (bărbați), diferența medie fiind de cam 5 ani și jumătate. Muierile trăiesc deci mai mult decât bărbații (mai ales văduvele…). Diferența între sexe (pardon, aici genuri) este 1o-11 ani (țările baltice?) și de aprox. sub 4 ani în țări ca Danemarca, Irlanda, Cipru, Țările de Jos (noua denumire oficială a Olandei), Suedia și…U.K.!). Trăind cu 5% mai mult decât bărbații, există cam 105 femei la suta de bărbați… (ultimii, au de unde alege!…).

(i) Cele mai mari diferențe între femei și bărbați sunt tot în țările baltice (de la 13% la 18 % ). Luxemburg, Malta și Suedia au cei mai mulți bărbați, comparativ cu femeile. Să te ții ! Apoi, în zilele noastre, persoanele de gen (sic!) masculin, până la 18 ani sunt cu 5% mai multe decât cele de gen (sic!) feminin. Și să ne mai mirăm de creșterea criminalității sexuale în rândul populației tinere? Dar raportul se schimbă drastic la persoanele de 65 de ani și după: există cu 33 % mai multe femei decât bărbați… Și ce folos? În U.K., în ansamblu, există cam 102-104 femei la 100 de bărbați. Pare o chestie echilibrată, dar nu e așa…„chestia” e că Marea Britanie s-a luat după unele state yankee și, aici, poți declara ce gen dorești, te crezi, visezi etc. Prin urmare „echilibrul poate fi mult mai șubred…

(ii) Satisfacțiile cu privire la viață (atenție ! nu „harta fericirii” ) marchează diferențe foarte mici între cele două… genuri. Pe o scala de la 1 la 10, media în U.E. este cam așa: femei (peste 16 ani) = 7, bărbați (peste 16 ani) = 7,1. În U.K. raportul este defavorabil femeilor!

(iii) La capitolul educație, există diferențe mici între cele două… genuri (pentru absolvenții de ciclu gimnazial). Diferența crește la 23 % pentru persoanele între 25 și 64 de ani: absolvenți de liceu sau învățământ postliceal neuniversitar sunt 45 % (femei) și 48 % (bărbați) – media U.E. Absolvenți de învățământ superior: 33 % (femei) față de 29 % (bărbați); la nivel de U.E., diferențele sunt mai mari în Finlanda, Suedia și Slovacia. În U.K. diferența este relativ mai mare, în favoarea bărbaților, Interesant aici, dar trebuie să ținem cont și de profilul pregătirii universitare. Astfel, mai ales după Brexit, în Regatul Unit a apărut un deficit major de cadre medicale cu pregătire medie și, mai ales, superioară. De fapt, de atunci, „găurile” de pe întreaga piață britanică a muncii „s-au lărgit” îngrijorător. Mulți imigranți au fost nevoiți s-o tundă…englezește, chestie de vize, birocrație în general etc. Româncele și românașii noștri (legali!) „n-au treabă”: față de „veniturile” ex-europene (nu am în vedere japonezi, sud-coreeni, australieni, yankei…),… înțelegeți cam cine…, „ai noștri” sunt – comparativ – mult mai bine pregătiți. Și salariile sunt mai mult decât decente. Dar să nu jubilăm! Trebuie să ținem seama și de costurile vieții din perfidul Albion. „Gaura neagră” care „halește” cam tot ce-i performant în domeniul mâinii de lucru, este SUA – celebrul „brain drain”… yankeii dau salarii, uneori astronomice, chiar comparativ cu bunăstarea totuși existentă, cel puțin în Europa de Vest, implicit U.K… Atenție!, nu am în vedere persoanele necalificate care, pe deasupra, nici nu cunosc limba engleză (aceștia cred că știu destul din filmele și piesele muzicale familiare…).

(iv) Femeile sunt defavorizate în toată U.E. dar și în U.K. post-brexit. La nivel european (U.E.), femeile au câștigat cu 16,3 % mai puțin decât bărbații (salarii medii brute pe oră). În U. K. diferența este mare – 20,8 %.( Culmea, în Românica, diferența este de doar 5,8 %!). Cauze? Experiență, educație, segregare rasială și profesională. Salariile medii pe oră (la manageri) sunt în raportul 6,5 (femei) / 6,5-7 (bărbați), în U.K. Cu cât coborâm, spre munci mai puțin calificate (operații elementare), diferența tinde să scadă drastic. „Căpșunarii și căpșunăresele” din Românica au devenit aici, în Engliterra sortatori de legume, în condiții de muncă greu de descris. Nu știu limba, nu au nicio calificare, au venit aici din disperare și pot fi manevrați oricum de către „rechinii” de pe această piață (majoritatea, din țări islamice!).

(v) Ei, cu pileala, britanicii au o poziție „de invidiat”! Nouă, românilor, mai ales ardeleni, ni se face rușine! (…de noi înșine, care credeam că suntem campioni!) Vax! Premiu de consolare: în statisticile cele mai recente (doar de câteva luni de zile) ocupăm – în lumina ultimelor date – un onorabil loc II, evident, după britanici (mai ales englezi)! S-a ținut cont de Europa (U.E. și A.E.L.S., deci fără Rusia!… altfel ne făceam serios de râs!…). Consumul de alcool săptămânal (peste 18 ani) este: (a) în U.E. – 38 % bărbați, 23 % femei; (b) în U.K. – 52 % bărbați (record european!), 4o % femei (nou record european!); în Românica – peste 25 % bărbați și 5 % femei (incredibil și RUȘINE!).

(vi) La activități gospodărești (copii, gătit ș.a.m.d.) situația era după 2016 și cu extrapolările spre prezent, cam următoarea: Media U.E.: 92 % femei și 73% bărbați. În U.K.: 86 % femei și 62 % bărbați (în ambele cazuri există și copii). Numai cu gătitul, media U.E. este de 79 % femei și 34 % bărbați; în U.K. – 85 % femei și 49 % bărbați; în Românica – 75 % femei și 41 % bărbați; tot în Românica, dacă există și copii, atunci – 89 % femei și 55 % bărbați. Trageți singuri concluzia.


Englezoaica mea a fost odată întrebată de o imigrantă româncă: „de ce sunteți voi britanicii mai dezvoltați ca noi, românii? Lăsând la o parte decalajele istorice obiective, chiar și brexitul vostru, vorbesc de prezentul simplu, strict” … Englezoaica a stat o țâră, s-o gândit o țâră și a răspuns politicos: „Tu, fătucă, la voi în țară, aveți mult mai mulți oameni inteligenți ca la noi. Dracu’ știe de ce … Prin urmare, la noi, din 10 oameni, unul e deștept și 9 proști; în Românica, din 10 oameni, 9 sunt deștepți și doar unul e prost. „Nenorocirea” face că la noi, în U.K. unul deștept conduce 9 proști, la voi, în Românica, unul prost conduce 9 deștepți!… Soluția? – povestioara următoare (e de anticipație dar nu e SF…):

Anul 2028. În penitenciarul pentru femei de la Târgșor, în ora de pauză și sport, stau de vorbă trei deținute. Una, mai curioasă din fire, o întreabă pe cealaltă: „Ce-ai făcut, de ești aici?” Răspuns: „Păi, am înjurat-o pe ‹ȘOȘO›;…Ea, perlamentară, senatoare, eu, simplă protestatoare în stradă… mi-au dat cinci ani cu executare… Aceeași curioasă o întreabă și pe a treia: „Tu ?” Răspuns: „Păi, eu am ridicat-o în slăvi pe ‹ȘOȘO›…m-am ales tot cu cinci ani cu executare…”. Cele două deja întrebate se întorc acum spre cea curioasă din fire: „Dar tu, fă’, ce-ai făcut ?” Răspuns: „Păi, eu sunt ‹ŞOŞO›”…


Citește și:


 

Categorie: Reportaje
Etichete: femeia englezoaică, UN ARDELEAN LA KINGSWAY HOUSE
Distribuie:
Articolul anterior
Sute de arădeni au asistat la parada de 1 Decembrie, în ciuda ploii
Articolul următor
PACE – nou-înființatul partid al lui Ben Oni Ardelean – este în căutare de lideri și membri inclusiv la Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie