Sute de arădeni au asistat la parada de 1 Decembrie, în ciuda ploii

1 decembrie
Distribuie:

Festivitatea de 1 Decembrie la Arad a început cu depunerea de coroane în parcul Eminsecu. Au fost prezenți reprezentanți ai Primăriei, Prefecturii, MAPN-ului, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ arădene, dar și ai partidelor politice. Au mai depus coroane și reprezentanți ai Asociației 21 decembrie 1989, dar și din partea Arhiepiscopiei Aradului.


După terminarea ceremoniei de depunere a coroanelor, mulțimea s-a dispersat. La monumentul din Parcul Eminescu au mai rămas doar membrii partidelor politice ca să-și facă poză cu monumentul și coroanele – o prefăcătorie ieftină, pentru a da bine în ochii publicului.


Bulevardul Revoluției a fost „gazda” unei desfășurări de forțe

Parada a început cu defilarea terestră a forțelor MAPN, MAI, Jandarmeriei, Poliției Locale, Poliției Penitenciare, celei de Frontieră, Pompierilor, dar și paramedicilor din cadrul SMURD.  Apoi a urmat parada cu vehiculele din dotare. Am văzut vehicule militare, mașini de intervenție, dar și elicoptere. Un IAR 330 PUMA din dotarea Forțelor Aeriene Române, dar și un Eurocopter EC 135 din dotarea echipajului SMURD de Salvare Aeriană. Elicopterele au făcut un singur survol deasupra centrului.

În cadrul defilării de 1 Decembrie au participat și membrii Retro – Club Arad, care au venit la paradă atât cu atomobilele de epocă din dotare, dar și cu vehicule militare, tot de epocă. Câțiva pasionați au purtat și echipamente militare vechi, dar și replici ale unor arme.

Au avut uniforme ale soldaților din perioada comunistă: au avut manta, pantaloni de postav (lână), cizme și curea. Unii le-au avut cumpărate, alții le-au primit ca „moștenire de familie”.

Au fost și câțiva care au purtat uniforme actuale, însă fără epoleți și care au avut echipament militar de colecție. A fost chiar și un arădean care avea o stație radio, tot de colecție.

În ciuda ploii, sute de arădeni au fost să vadă parada

Adulți, oameni mai în vârstă sau părinți care și-au dus copiii să vadă vehiculele militare. Unii copii au fost chiar pentru prima dată alături de părinții lor la paradă. Cei mici au privit cu mult interes din primele rânduri sau cocoțați pe umerii părinților. Ploaia nu i-a oprit pe arădeni să ia parte la toată parada, dar și să admire mașnilie de epocă la final. Mulți au urcat chiar în vehiculele militare de epocă și nu au ratat ocazia de a-și face fotografii.Categorie: Reportaje
Etichete: 1 Decembrie, Arad, parada militară
Distribuie:
Articolul anterior
51 de polițiști ai IPJ Arad au fost avansați în grad, de Ziua Națională a României
Articolul următor
UN ARDELEAN LA KINGSWAY HOUSE (VIII). Despre muierea (englezoaică…) și alte belele sau lighioane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie