[ACTUALIZARE] Lansarea volumului de debut în literatură „Rârâieli de om peltic” a bioinformaticianei Ligia MATEIU [FOTO / VIDEO]

lansare de carte - ligia mateiu
Distribuie:

Duminică, 28 august, terasa Clubului NERV a fost plină de oameni veniți acolo pentru un eveniment literar-artistic… eveniment – veți recunoaște – destul de rar, spre original: Lansarea volumului de debut „Rârâieli de om peltic” a bioinformaticienei Ligia MATEIU.


Întâlnirea a fost prefațată și postfațată de o fetiță, elevă în clasa a VIII-a la Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” astfel:

Au vorbit, vreme de vreo oră, reprezentanta Editurii SIONO, Oana Stroe, autoarea și subsemnatul.

Cartea poate fi achiziționată prin rețeaua Librăriilor Cărturești și Diverta sau online, accestând ACEST LINK

…unde găsim și o DESCRIERE:
„Dacă ați citit «Matematica distractivă», cu siguranță  volumul Ligiei Mateiu vi se va părea captivant și amuzant în același timp. Nu pentru  e o carte scrisă din integrate sau derivate luate-n glumă, ci pentru  perspectiva autoarei asupra unor aspecte comune ale vieții se apropie, într-un mod deosebit și atractiv, de transpunerea acestora într-o bază ușor științifică ce are meritul de a fi exact ceea ce pare: interpretarea în joacă a unor lucruri serioase, glume spuse cu un zâmbet mai mult interior și o analiză fină, asemenea unui microtom cu performanțe de ordinul micronilor. Cartea Ligiei Mateiu conține o sumă de texte care, fie ele «de râs» sau «ceva mai serioase», provoacă aceeași impresie ca atunci ciind privești un preparat biologic printr-un microscop și vezi  una dintre celule râde la tine.”

[TITLUL INIȚIAL] (24 august, 2022) Ligia Mateiu – poate singura arădeancă ce poate trece de la biologia computațională și genetica statistică la LITERATURĂ cu ușurința unei „Rârâieli de om peltic”

Pe arădeanca Ligia Monica Mateiu e suficient să o cauți cu Google ca „motorul” să te trimită la cele mai înalte școli de pe planeta asta – actualmete, așa arătând (așa ar trebui să arate orice pagină de cercetător / profesor universitar și de la universitățile arădene, așa-i?!) pagina sa de prezentare la Universitatea din Atwerp.

ligia monica mateiu

O să mai găsești greu un cercetător în domeniu cu asemenea CV…dacă o să mai găsești!

„Deși am obținut o diplomă inițială de medicină, mi-am orientat cariera către științe informatice și statistice. Expertiza mea include diverse subiecte de biologie computațională, genetică statistică, biologie evolutivă, genetică și genomică la oameni, animale și plante. În prezent, sunt lider de echipă în cercetarea bioinformatică la Centrul de Genetică Medicală din UA.” – este autoprezentarea care-i rezumă studiile și munca… și, pe bună dreptate, te întrebi: când ai asemenea subiecte de gândit și muncit, ce rost mai are literatura?!

Ei… uite că are! Așa cum Einstein nu-și putea concepe existența fără interpretarea muzicii  clasice la vioară, Tesla fără „dialogul perpetuu” cu porumbeii sau, mai aproape de noi, Ion Barbu matematicile superioare fără poezie!…
Literatura nu e certată – n-a fost niciodată, de altfel – cu științele exacte și, chiar dacă întâlnirile dintre ele, în aceeași minte, sunt destul de rare, când se întâlnesc dau ceva memorabil.
Pentru că o limbă – româna în speță – odată învățată bine, nu se uită, iar când o și iubești, literatura apare ca o datorie.

Așa a ieșit cartea „Rârâieli de om peltic” – un volum aerisit, simpatic și scris, pur șl simplu, din plăcerea de a nu fi confundat…

ligia mateiu 1

O mai frumoasă prefață la o carte nu cred că o poate face niciun scriitor profesionist de prefețe
„Am primit cea mai mișcătoare recenzie despre cartea în care am colecționat cuvinte din mintea și inima mea… Mulțumesc că ai transformat o zi frumoasă în ceva mai mult decât minunat, Delia David! Este un cadou minunat!” – a postat autoarea pe pagina sa de Facebook
– iar textul care urmează spune mai multe decât e în stare să spună orice cronicar profesionist (Delia David este profesor la Facultatea de Științe Economice, Informatică și Inginerie UVVG )– deci cu atât mai interesant să aflăm că se citește și se face literatură de calitate în mediile non-filologice.
„Dragă Ligia,
Pentru că mi-ai cerut impresii legate de carte m-am străduit să ți le livrez cât mai repede cu putință, înainte de ziua lansării, la care iți mărturisesc cu sinceritate că mi-ar fi plăcut să particip, dar cred sunt de vină stelele din constelația Casiopeea care nu s-au aliniat corespunzător de aceasta dată.
Vestea că ai scris o astfel de carte a fost realmente o surpriză pentru mine, deoarece nu-ți cunoșteam această latură creativă în domeniul literar. Bine, noi nu am petrecut foarte mult timp împreună ca să pot anticipa, dar trebuie să știi că pentru mine, ești acel gen de prieten care-ți stârnește interesul și admirația pentru calitățile umane și profesionale pe care le posedă.
Cartea o văd ca pe o minge ridicată la fileu pentru toți cei care vor să te cunoască în profunzime. Este o provocare pe care o lansezi, într-un limbaj codificat care combină cunoștințele de cultura generală cu cele de specialitate în domeniul tău profesional. Este un rezultat al minții tale neobosite de a căuta continuu să înțeleagă orice detaliu din experiențele zilnice. Este un sport al minții pe care-l practici cu plăcere atunci când nu ești la alergat/ la cățărat sau ocupată cu îndatoririle zilnice.
Dacă este să vorbim despre un top al textelor, mărturisesc că mi-a fost foarte greu, deoarece fiecare are farmecul lui aparte. Cu toate acestea, iată rezultatul:
1) Rârîieli de om peltic – pentru originalitatea și umorul în care te-ai prezentat pe tine ca persoană, dincolo de preocupările tale trecute și prezente de a-ți ascunde defectul de vorbire, pentru că leac ne-ai spus că nu are. Combinația cu desenul lui Matei este genială, pentru că se crează efectul acela: „o imagine face cât o mie de cuvinte”. Practic tot ceea ce ne-ai scris tu, el a reușit să surprindă într-o singură imagine.
2) Copilării – pentru dragostea și recunoștința pe care le porți în suflet pentru familia ta, rădăcinile tale.
3) Oul – pentru că m-am amuzat teribil citind cum ai reușit să ilustrezi acest talent pe care, cred, că îl avem cu toții, de a ne complica inutil, de a da importanță unor obiecte sau situații nesemnificative care îți aduc mai multă bătaie de cap decât plusvaloare.
Nu de puține ori, pe parcursul lecturării, am apelat la „agentul Google” pentru a-mi aminti despre cunoștințele dobândite în liceu la materiile de fizică, chimie, biologie și de aceea eu cred că tu și nu preparatele biologice (așa cum a descris d-nul Radu Prodan) ești cea care ai vrut să râzi cu noi/de noi, cei are ne-am străduit dincolo de coduri să te cunoaștem mai bine, citind această carte deosebită prin stilul și originalitatea ei.
În încheiere draga mea, îți mulțumesc pentru privilegiul acordat de a primi cartea cu dedicație, doresc să te felicit pentru reușita ta și îți doresc să continui să-ți dezvolți această latură creativă, te prinde bine și cu siguranță îți face bine!
Te îmbrățișez cu drag! Ziua lansării să fie așa cum ți-o dorești!
Cu prietenie, prețuire și aleasa considerație,
Delia”

Lansarea cărții Ligiei Mateiu va avea loc, așadar, duminică, de la ora 18.00, în Clubul „NERV”, conform afișului:
ligia mateiu 2

Articol asociat:

Arădeanca Ligia Mateiu, senior bioinformatician la Universitatea Antwerp, este protagonista unui MOMENT ISTORIC care va revoluționa medicina: PromethION – primul aparat care a reușit să secvenționeze întregul genom uman în doar 64 de ore!

Arădeanca Ligia Mateiu, senior bioinformatician la Universitatea Antwerp, este protagonista unui MOMENT ISTORIC care va revoluționa medicina: PromethION – primul aparat care a reușit să secvenționeze întregul genom uman în doar 64 de ore!Categorie: Cultură
Etichete: Clubul NERV Arad, Editura SIONO, lasnsare de carte, ligia mateiu, Oana Stroe, senior bioinformatician, Universitatea din Antwerp, „Rârâieli de om peltic”
Distribuie:
Articolul anterior
Ministrul Petre Daea – în vizită la Arad
Articolul următor
Un tânăr de 19 ani a pierdut controlul volanului, intrând în coliziune cu un copac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

cod portocaliu bilcea

ATENȚIE: Cod portocaliu de proști!

E greu să-mi respect regula „nu băga în seamă un prost dacă nu vrei să-i ridici cota”… dar ți-e de-a dreptul imposibil, mai ales când prostul însuși se postează în…