La capătul cartierului Micălaca spre Vladimirescu, dincolo de vechea balastieră (în care încă îngheață utilajele lui „Bihoreanu” – proaspăt scos de pe piață de polițiștii de la el din Bihor), grănițuit și ascuns de curiozitatea „întâmplătorilor” de digul care desparte strada Renașterii de albia Mureșului, a apărut, ca poezia lui Arghezi „din bube, mucegaiuri și noroi”, un cartier fantomă iscat din corupție, sărăcie și moloz – „Odrasla vie-a crimei tuturor” cum ștanțează exact, frumos și dur subiectul, poetul care la noi în oraș dă numele unui parc situat vizavi de două spitale, într-un sens giratoriu, lângă o stație de epurare care pute non-stop.
„Acel cartier ar trebui să poarte numele arhitectului-șef al Aradului” – mi-a spus cineva din Primărie, când l-am sunat să-l întreb dacă s-a plimbat, în ultimii 2-3 ani pe acolo… dar mai ales recent… conform fișei postului.
Pe 20 ianuarie ne-am plimbat noi,
prima oară (o recunoaștem cu un fel de jenă deontologică) în deceniul ăsta… subiectul fiind altul decât deversarea de gunoaie pe mal – respectiv provocarea „Bă, voi știați că toți ăia evacuați de pe Mărului s-au mutat pe Renașterii, de la balastieră la noul pod? Ați văzut ce cartier a răsărit acolo?”
No ni aici:
Deja-i cât „Poetului”, frate… și totu-i poezie mizerabilistă aici! am zis după ce am făcut un tur al străzii-cartier fără nume, numere pe casă, fără nicio treabă cu nicio autorizație, fără stâlpi dar cu curent electric… o stradă construită, în cel mai propriu și vizibil mod, pe blat de moloz.
Am făcut și poze ca japonezii (dar invers)… și iată o probă de examen pentru juriști aspiranți, care vor să dea concurs pentru un post în administrația publică locală: enumerați înfracțiunile și contravențiile cuprinse în următoarea galerie de fotografii, indicând articolele din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 92 din 19 august 2021 coroborată cu „Pachetul de legi anticorupție” și cu directivele Uniunii Europene privitoare la politica de mediu.
Avem și o propunere de probă pentru Călin Bibarț: un rond de seară live… sau de zi… de noapte… de dimineața până seara, facem și noi? – că doar camere avem!
UNDE, CUM, CU CINE și CU ACORDUL CUI ajung gunoaiele pe MALUL MUREȘULUI?
Pentru noi n-a fost nevoie să dăm filmările la „decodificat juridic” – în schimb la „partea de tehnică subterană” am fost mai puțin pregătiți și am apelat la un specialist, care ne-a explicat cine-i în spate, cum se face, care-s combinațiile și de ce se întorc autoritățile cu spatele când vine vorba de subiectul ăsta – pentru care, așa cum am arătat aici, plătim bani publici de ni se măresc impozitele ca birurile în vremea fanariotă, în același timp distrugându-ne arealul natural!
Ei bine, combinația se prezintă după cum urmează:
Terenul la care ne referim este în proprietatea a patru entități: Primăria Municipiului Arad – intravilan, Primăria Municipiului Arad – extravilan, o societate privată (ARIOLA) și Primăria Vladimirescu, care are 7 hectare și ceva (74.301 mp), dincolo de noul pod peste Mureș:
…adică un haos funciar.
De acest haos profită „niște băieți”, la care dacă te duci și le spui că ai nevoie de un „loc de căsuță” și știi cum să pui problema, în două zile-l ai. Cum faci, din nimic, un loc de casă? Simplu: umpli o groapă cu moloz nici măcar concasat, gunoi din grămezile depozitate (tot de „tovarășii lor”) tasezi terenul cu buldozerul, bați patru pari și aia e – parhezi o rulotă, tragi o împrejmuire cu gard și lași natura să-și facă treaba… că autoritățile știi sigur că nu și-o fac!
De unde știm că autoritățile nu-și fac treaba? De la fața locului!
Am fost la „Apele Române” – nu-i treaba lor, cică: „Competența noastră se limitează doar la luciul de apă – respectiv de la un mal la celălalt – niciun centimetru mai încolo. Cunoaștem ce se întâmplă acolo și am trimis adrese către Primăriile Arad, Vladimirescu și la Garda de Mediu… dar nu ni s-a răspuns” – și-a declinat competența Amalia Dunavete, director la Administrația Bazinală de Apă Mureş – Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad.
E, în primul rând, responsabilitatea proprietarilor, așa e… doar că proprietarii nu se simt responsabili – și bineînțeles că nu degeaba; e demult intrată în folclor meteahna administratorilor publici care au minim două surse de venit: una provenită din prezența lor la serviciu și cealaltă din absență.
Poți să stai toată ziua acolo și să filmezi ce se întâmplă – nu-ți va avea nimeni baiul, în afară de cei ce cară moloz… Și cară, tată, nu se joacă: sute de tone pe zi… de mulți ani încoace!
Miercuri, 5 februarie, 10 dimineața primind un pont, am urmărit camioanele cu numerele de înmatriculare AR 58 CDR (camionul alb) și AR 10 HJT (camionul verde)…
Am stat cuminți și am înregistrat întreaga operațiune, așa cum s-a desfășurat de la intrarea de după dig și până la sosirea echipajului de Poliție, pe care, prin 112, am apelat-o la ora 10 și 18 minute.
Echipajul trimis de IPJ Arad a declinat Poliției Locale Arad competența în aplicarea amenzii, care, din informațiile neoficiale pe care am putut să le culegem până la ora asta, a sancționat societatea pe care sunt înscrise camioanele cu o sumă cupinsă între 30.000 și 45.000 de lei – conform aceluiași normativ (OUG 92) – și, ca măsură complementară, să strângă și să ducă deșeurile la FCC – de unde au adus și bon.
Asta oficial, dar nerealist! În realitate, amenda o vor contesta, n-au dus niciun moloz la FCC, bonul e „o hârtie și atât”… de acoperit ochii organelor…
„Imediat după ce au plecat polițiștii, au cărat în continuare și cară și acum!” ne-au informat sursele chiar înainte de a tremina de redactat acest articol…
6 comentarii. Leave new
Și la ăștia le-a crescut impozitul pe casă și grădină cu 38%?
Bibart și politia locală țin acest gunoi sub preș, acele cabanute cum a zis Toma la o conferință de presă acum câțiva ani, pt ca sunt și polițiști cu case de,, vacanță”sau mini ferme acolo.
Legea e valabilă doar pt fraieri.
Faleza Mureșului s-ar putea amenaja și extinde lejer până la pădurea Vladimirescu dar comuna Arad este confiscata de mulți ani.
Dacă chiar ar fi cazuri sociale acolo părerea mea maxim 10% sunt, se putea face de mult încă un bloc pe Tarafului pt ei, sunt disponibile fonduri europene pt incluziune socială.
Nu să țină confiscata o zonă de peste 3 kilometri lungime.
Inspectoratul în construcții Arad ce spune?Agenția de mediu? Sunt legale construcțiile între râu și dig?
În baza căror documente sunt racordați la energia electrică?
Apele române s-au spălat pe mâini au trimis țidula mai departe alții să rezolve.
Mihai Mag tace mâlc în cucuruz?
Cum ajunge un teren inundabil al statului în proprietate privată?
A contestat în justiție vreo autoritate a statului tranzacția?
Prefectura doarme complice?
Sunt foarte curios cum au ajuns unii sa traga curent la aceste locatii? Cine a emis autorizatiile? Cine a verificat proiectele? La cine platesc acestia curentul consumat? Daca platesc bineinteles…
Ați făcut treaba politiei locale care normal ar trebui desființată. Este mai mult moloz aruncat, în Arad ,decât pe litoralul vestului.
Doar în vestul sălbatic numit Arad se poate să existe așa ceva trei kilometri de construcții ilegale în zonă inundabila cu complicitatea autorităților corupte, o asemenea performanță merită promovată pe un post TV cu acoperire națională.
Asta în timp ce prostimea se înghesuie la ghișee să plătească impozite mărite fără număr.
Bibi nu scoate o silabă pe tema asta Toma le ține spatele.
Referitor la situatia pezentata in articol am
1_Regia Autonomă „Apele Române” prin filialele sale respectiv Administratia Bazinala a Muresului si-a dat acordul privind impiedicarea accesului de-a lungul malului raului Mures prin infiintarea de constructii permanente pe malul acestuia ?
2_Nu vad nici un panou din care poate fi indentificate: autorizatia nr. si data eliberarii acesteia pentru construire, cine este beneficiarul constructiei, cine realizeaza constructia, durata pana la care trebuie finalizata constructia !
Haos total și corupție în administrația locală! Nu-s în stare să gestioneze în calitate de proprietari ai terenului și ce se întâmplă acolo. I-aș zice locului strada Mărului bis. Organele locale au mutat gunoiul de colo ici! Dau vina unii pe alții. Garda de mediu? sublimă dar lipsește cu desăvârșire! Este o instituție subordonată politic. Poliția Locală la fel. Cetățenii onești supuși la impozite și taxe luați pe post de fraieri! În numele acestor fraieri, cer de urgență igienizarea zonei și refacerea mediului ambiant iar cu ,,locatarii,, din zonă găsiți soluții viabile. Căutați fonduri, chiar europene și construiți blocuri în zona străzii Tarafului unde mai locuiesc și alții de aceiași teapă.