CRINEL ONEA, preotul care a făcut Arhiepiscopia Aradului de rușine – judecat pentru DELAPIDARE și „oprit de la slujirea sfintelor taine și liturghii”… în sfârșit!

onea crinel
Distribuie:

 

Am tăcut ani de zile despre acest subiect pentru că, vorba unui mare filosof-logician, „despre ceea ce nu se poate vorbi trebuie să se tacă”. Angajamentul ultrasubiectiv pe care-l aveam în cauză nu ne-a permis, mai ales din punct de vedere etic, să expunem persoanele dragi unui scandal oribil, din care ar fi avut de câștigat exclusiv leprele, iar de pierdut… tot restul lumii. Acum, însă, odată lucrurile așezate definitiv în matca lor (cele mai importante din această ecuație – așezate tragic…), nimeni și nimic nu ne mai obligă să ascundem „gunoiul în altar”, mai cu seamă că tot ceea ce dezvăluim aici a depășit etapa juridică a cercetărilor, intrând în cea a urmăririi penale, constituirii într-un dosar și a acuzării, cu probe și martori, împotriva făptuitorului – pe numele său Crinel-Ioan Onea, fost Protopop al Lipovei, paroh al uneia dintre bisericile ortodoxe din orașul de pe Valea Mureșului, actualmente demis și „oprit de la slujirea sfintelor taine și liturghii” – conform Sentinței nr. 4 din 19 aprilie, a.c., a Consistoriului Eparhial – omologul bisericesc al Tribunalului laic și unicul for îndreptățit din punct de vedere legal să ia asemenea hotărâri.

Să lecturăm împreună Sentința despre care facem vorbire, așa cum a fost ea comunicată tuturor protopopiatelor din județul Arad, adusă la cunoștință Mitropoliei Banatului și, desigur, Patriarhiei Ortodoxe Române:

onea1

 

Discutăm aici despre un FURT mai golănesc decât orice faptă

conținută în comunicatele polițiilor, ale parchetelor sau judecătoriilor – gravă în substanța ei nu atât prin dimensiunea prejudiciului material (în jur de 25.000 de Euro… ca să fim scurți), cât prin cea a prejudiciului spiritual și de imagine pe care-l are de suferit Arhiepiscopia Aradului – fără alte vini afară de cele că are o încredere nelimitată în slujitorii săi și că… se mișcă lent.
Litigiul durează, cum ziceam, de mai bine de 3 ani de zile, mai precis de când Crinel Onea a părăsit scaunul protopopesc cu un scandal „demn” de emisiunile grețoase de tip „WOWbiz” sau „Acces Direct”, baricadându-se (la propriu) în casa parohială, refuzând să predea cheile și inventarul aparținând Protopopiatului Lipova, în pofida faptului că deține două locuințe – una în Arad și o alta în Timișoara. Locuințe pe care și le-a cumpărat din „colecta” adunată de la enoriași și nedepusă în vistieria Arhiepiscopiei Aradului și pe care le-a renovat cu gresia și faianța destinată Bisericii căreia îi era „păstor”. Detaliile acestei isterii care părea că nu se mai termină sunt mult prea sordide pentru a le etala într-un articol ce se dorește a fi mai mult o „mărturie tehnică” a unui caz… dar poate că odată le vom face publice.
Discret, milos și cu un bun simț mult peste ceea ce vedem noi în jurul nostru, protopopul Lipovei (acum trecut la cele veșnice… inclusiv din acest motiv) a refuzat să facă publice malversațiunile de care fostul protopop s-a folosit pentru a rămâne în preajma „cloștii cu pui de aur” care este Parohia Lipova. Cu un tupeu nedemn de nicio haină oficială, darămite de cele de preot, abjectul personaj  Crinel Onea a profitat până în ultimele momente de mila și finețea IPS Timotei și de vidul de putere creat după îndepărtarea (și el, trecut la cele veșnice) vicarului administrativ Iacob Bupte (care l-a și numit, cu „largul concurs” al fostului președinte CJA, Nicolae Ioțcu). Nici măcar cheltuielile de întreținere, curentul și cablul nu și le-a plătit… toate acestea fiind achitate de Protopopiatul Lipovei, care funcționa – cum, de altfel, funcționează și acum – într-o cămăruță de 10 metri pătrați… un fel de anexă a „apartamentului lui Onea”.

În speranța că toată această oribilă poveste s-a sfârșit

și că, odată cu decizia Consistoriului Eparhial care l-a dezbrăcat pe infamul personaj de straiele preoțești, lucrurile vor intra, măcar în al 13-lea ceas, așteptând începerea procesului penal împotriva inculpatului Crinel Onea pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare, ne cerem scuze, cu smerenie, Arhiepiscopiei Aradului dacă, fără voie și cu cele mai bune intenții de care putem da noi dovadă, i-am știrbit imaginea dezvăluind aceste aspecte… și nădăjduim să nu mai avem ocazia.

Categorie: Investigații
Etichete: arhiepiscopia aradului, consistoriu eparhial, crinel onea, delapidare, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
UTA așteaptă rezultate si din partea lotului „Under 15”. Elevii lui Mărginean sunt calificați la turneul semifinal al Campionatului Național
Articolul următor
Turneu de fotbal în scop caritabil la Chișlaca. Tinerii ALDE au fost „Împreună pentru o faptă bună”
Bagă un „16”

8 comentarii. Leave new

 • Dar despre cazul de la bis.de la Prajesti ce mai e de zis,că acolo e apropape la fel situația.O mare sumă de bani primită de la guvern pt.repararea bis afectate de vijelie nu se poste justifica.Sau cineva are un interes ascuns?

  Răspunde
 • avatar of a.rădeanu
  A.Rădeanu
  12 iunie 2018 7:33

  Peste tot e la fel, doar că nu se duc la judecată din varii motive (cel mai frecvent fiind cointeresarea bănească a celor abilitați să controleze).

  Răspunde
 • Vasazica si la Prajesti e belea fratilor,doar ca acolo sunt mai multi implicati dupa cum se-aude,inclusiv cei de la Cons.local unde pe vremea fostului primar totul era posibil,mai ales ca era vba de bani multi.Din pacate s-a inceput constuctia unei noi biserici fara nici o aprobare iar autorizatia de constructie data de cei de la urbanism a fost data tot la insistentele primarului(nu se stie care).Acu banii s-au dus ,adica o mare parte din ei ,iar gura lumii vb ca preotul de-acolo e disperat saracul.CE-O SA FIE,CE-O SA FIE …?????

  Răspunde
 • O alta rusine mai mare nu putea fi peste biserica din Lipova.

  Răspunde
 • Vorbiți în necunoștința de cauza despre cazul Prajești.Nimeni nu poate să conducă acolo în afară de Popa Heler care nu discută cu nimeni,dar absolut nimeni nici chiar cu mai marii lui de la Arad.Căci degeaba i s-a spus de catre aceștia că nu procedeaza bine,că banii primiți nu-i poate folosi pt.a face altceva cu ei decat a repara biserica stricata după vijelie caci el nu a luat în seama pe nimeni.Despre relația și comunicarea cu enoriașii nici nu are rost să vb,păi dacă am ajuns să ne blesteme parintele în bis(Donceni) atunci ce să mai vb.Noi știam că popa trebuie să se roage pt.noi nu să ne ameninte cu blesteme,chiar și atunci cand îl mai întrebam și cum administeează banii parohiei.Sincer nebpare rău pt.el dar cu alte cuvinte-El și-a facut-o cu mana lui.

  Răspunde
 • avatar of stiu multe. .dar tac
  Stiu multe. .Dar tac
  12 iunie 2018 18:52

  Ne e frica ca nu avem loc in parohie și iute ne găsim sa vorbim…
  Da parohia Lipova e cloaca cu pui de aur
  Vorba ceia ” mulți ar vrea sa îmi ia locul „

  Răspunde
 • Biserica noastra se stinge nu mai avem credinciosi,nu avem preot …in lipova la fel ati distrus tot ce era bun hai sa ne uitam la noi in ograda

  Răspunde
 • Ce se fac de acum partizanii lui Onea de la Lipova, cei care duminica il asteptau sa ii spuna toate cele petrecute in saptamana ce a trecut.
  Daca tot nu mai e preot la Lipova postul se va scoate la concurs la anu si la multi ani, ca si postul de la Radna care e vacant de 7 luni de zile. De ce nu se ocupa? De ce preotii tineri nu au servici si pensionarii slujesc?
  Cine conduce protopopiatul din Lipova? Ce face noul protopop? Sau nu comanda el

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie