Dosarul „PLEȘCUȚA” aruncă în aer CARIERE de procurori, grefiere, funcționari de primărie… și abia s-a REDESCHIS! Despre un „tun” de DOUĂ MILIOANE de Euro și despre o grămadă de „oameni de afaceri din umbră” discutăm (I)

d7b5813a ea25 4ae2 afe3 8f775d358fdb
Distribuie:

 

Un dosar despre nuanțele căruia s-a mai discutat în presa centrală și locală s-a redeschis zilele trecute la fel de spectaculos pe cât s-a închis în urmă cu o lună, demersul în instanță al acestuia fiind cel puțin dubios, mai cu seamă numele conținute între filele acestuia și prejudiciul constatat ca păgubind statul fiind spectaculoase.
Discutăm despre Dosarul nr. 49/238/2018, aflat pe rolul Judecătoriei Gurahonț – așa-numitul DOSAR PLEȘCUȚA –  un tom care așa cum i-a făcut pe unii bogați peste noapte și pe alții mai bogați decât erau deja, acum îi transformă în inculpați pe toți. Un dosar cu o istorie care începe în urmă cu un deceniu, pe vremea când carierele de piatră din județul Arad deveniseră adevărate „fabrici de făcut bani din nimic” – fiind cumpărate pe „bani de țigări”, exploatate „din pix” și revândute, cu largul concurs al statului, cu sume fabuloase. O metodă inventată (sau preluată) de „miticii din Centru Vechi”, aplicată pe-aici, prin Țara Moților și dată mai departe (căci funcționa de mai multe ori… fără să te prindă nimeni… cei care trebuiau să se prindă o practicau și ei).

Acum vreo 10 ani, deci,

la începutul celui de-al doilea mandat al lui Băsescu, pe vremea când practic orice ajutor de băgător în seamă, orice pește și orice curvă de la PD-L era „om de afaceri” și „vedetă” iar lumea polică arădeană la vârf arăta CAM AȘA, se instituise o m(et)odă printre potentații finaciar ai momentului… mai cu seamă cei în criză sau cei hrăpăreți uzau de ea, ca de o rețetă la farmacie: ȚEAPA CU CARIERE DE PIATRĂ pe numele ei cu majuscule. (Nu doar de la PD-L… să tușăm această nuanță… nu e o miză politică acest subiect!).

Metoda „Tatoiu-Ioțcu” – respectiv cum faci o carieră „dintr-un schimb de poșete”

Pițipoance și neveste de milionari de la București, cu amanții lor cu tot, veneau să cumpere cariere de piatră la Leasa și la Pleșcuța, tată… de zici că era ceva virus prin Centrul Vechi al Bucureștiului chestia care acționa asupra lor. Te și miri de unde-ți apărea o Sidonia Tatoiu îmbrăcată așa,

sidonia tatoiu

să cumpere cariera de piatră de la Pleșcuța – căci tranzacția n-a făcut-o Dan Tatoiu însuși, ci încă nevastă-sa la vremea aia, Sidonia Tatoiu… care personal și-a mișcat fundul de pe scaunul ei din club, și-a luat copilotul din dotare ca să vadă pentru prima dată în viața ei o carieră de piatră… dacă tot o cumpără!

„TGH, un SRL la care era asociată Rodica Ioțcu, a luat de la bancă un împrumut de 1,3 milioane de euro. Conform contractului de împrumut, banii trebuie returnați de Construction Logistics Resources, în calitate de garant. Creditul a fost accesat pe data 9 august 2010. Acționarii CLR sunt un offshore din Cipru (Pranalm Limited) și Dan Tatoiu. Despre cel din urmă ați mai putut citi în tabloide. E un milionar căruia îi place să se dea în stambă și să-și afișeze bogăția cât mai puțin discret” – scria revista Kamikaze  … la un moment dat. „Ce s-a întâmplat cu TGH Exim Her după ce a fost vândută? Sau, altfel spus, după ce Rodica Ioțcu a încasat niște sute de mii de euro pe niște părți sociale primite gratuit. Ei bine, i-a mers excelent. Afacerile firmei au început să înflorească. În 2011, CJ Arad (adică bărbatu-so! – n-red.) i-a aprobat sereleului mai multe certificate de urbanism pentru deschiderea unor cariere de piatră – printe ele, asta de la Aciuța (n.red). Primul dintre certificate a fost emis în mai 2011, pentru deschiderea unei cariere de piatră la Hălmagiu. Cel de-al doilea, în septembrie 2011, pentru redeschidere carieră Leasa” – cităm.

Cum naiba să furi 2 milioane de euro dintr-un loc în care nu există 2 milioane de euro?! Hai… că se poate: Pleșcuța și-a adjudecat trei sferturi din totalul furturilor din Județul Arad

Ei bine… odată cumpărată cariera și pusă în funcțiune, primul nivel al furturilor fiind trecut – căci e ca-ntr-un joc de strategie pe care poți să-l joci pe telefon de simplă chestia asta! -, s-a ajuns la nivelul următor. Nivelul următor e să cumperi teren lângă carieră, să-l declari ca fiind parte din carieră, să te doară-n bască de cariera propriu-zisă (o închizi, pui un paznic și lași să zacă un utilaj defect în mijloc… ca să dea bine-ntr-o poză… vezi foto din galerie) apoi să vinzi piatră de proastă calitate pe post de andezit extras de la cariera ta… inexistentă. În plus, mai ceri – și IEI… că ești parte din sistem – despăgubiri pe terenul „calamitat” de carieră!

 

aciuta

S-a furat la greu în anii ăia cu metoda „cariere fictive”… mulți și-au făcut chiar cariera-CARIERĂ din banii ăștia. O mafie nouă, transpartinică, a asociat de-a valma pupeze, milionari de carton, șefi ai adminitrației județene, polițiști, procurori, funcționari de primării… plus victime colaterale (vom detalia partea asta într-un următor episod… și-așa acesta fiind destul de lung).

Despre ce bani discutăm

La începutul lu februarie, 2013, apărea în presă următorul subiect tratat din surse oficiale:

„Trei sferturi din prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi la nivelul județului Arad aparține comunei arădene cu 1.500 de locuitori, Pleșcuța. Aproape 9 milioane de lei (peste 2 milioane de euro) s-a stabilit că s-au „evaporat” din conturile Primăriei Pleșcuța – conform raportului publicat de Curtea de Conturi, care prezintă rezultatele auditului financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară pe anul 2011. Cum a reușit să ajungă la un asemenea prejudiciu neegalat de nici o altă administrație din județ? Răspunsul e relativ simplu: afaceri cu terenurile comune. E vorba de terenuri agricole, situate în preajma unei cariere de piatră care au fost râvnite de o firmă care exploatează deja piatră. Doar că aceste terenuri au fost subevaluate față de prețul pieței și toată procedura a sărit peste aprobarea Consiliului Local. Caietul de sarcini întocmit de primar și prețul de începere a licitației stabilit pe baza unui raport de evaluare nu au fost aprobate prin hotărâre a Consiliului Local. De asemenea, la evaluarea ofertelor depuse nu au participat toți membri comisiei de evaluare și nu toți membri au semnat procesul verbal de adjudecare a licitației. Deficiențele menționate au contribuit la subevaluarea prețului de adjudecare a licitației, cu consecințe păgubitoare asupra patrimoniului entității”, se specifică în raportul depus la dosarul de instanță deschis acum 4 ani. „Singura procedură care a respectat legea a fost supunerea la vot a necesității întocmirii unui raport de evaluare a terenurilor. Doar că acest raport de evaluare, unde se stabilise și prețul terenului (potrivit unor surse terenul a fost evaluat la 0,22 euro mp), nu a mai fost prezentat consilierilor locali. Terenul s-a vândut însă iar acum, pentru recuperarea prejudiciului, s-a ajuns în instanță” – scria aradon.ro, pe 7 februarie, 2013.

…și a tot stat. A staaaat… tată… cum stau dosarele la Gurahonț: cu deceniile! Media de rezolvare a unui proces la Gurahonț, în paranteză fie spus, coincide cu generațiile literare la scriitori: sunt dosare optzeciste, nouăzeciste, douămiiste… și încă mai trăiesc și sunt deschise și din anii 70! Sute de dosare. Așa că 4 ani pentru ca un dosar cu prejudiciu de 2 milioane de euro să ajungă de la faza „bombă în justiție” la „clasare dosarului” e chiar un record de viteză… chiar dacă pe invers!
N-a făcut bine procurul (căruia în acest episod nu-i dăm numele… având și noi motivele noastre) că a dat „clasare”… iar pentru asta va răspunde într-un fel sau altul.

Acum o „mușcă” un procuror, fostul primar, grefiera de la Judecătorie, două funcționare de la Primăria Pleșcuța… și ăștia-s numai „papagalii”!

plescuta

conform portalului oficial al instanțelor de judecată aceasta fiind lista cu inculpați și învinuiți. Pogan Petru este fostul primar, Bedeleanu Roxana este grefieră la Judecătoria Gurahonț (grefiera din dosarul închis, desigur), Farcaș Gheorghe Mircea habar n-avem încă cine e, Patko Mirela este jurista Primăriei iar Giurgelea Mărioara, contabila. Numele grele din spatele afacerii nu apar… dar inculpații și învinuiții de aici, care vor da declarații sub jurământ în fața unei instanțe serioase, le vor pomeni… dosarul închis de procuror va fi, desigur, redeschis… și acolo să vezi avalanșă de pietre de andezit!

Căci atunci când Camera de conturi te dă în judecată (o instituție care nu prea deschide proces penal împotriva nimănui)  pentru că ai furat 2 milioane de euro de undeva de unde nici nu existau două milioane de euro, făcând manevre cu o carieră care a funcționat preț de-o inspecție (foto, în galerie), și cu toate că ai furat acești bani inexistenți, totul a rămas la fel cum era înainte… adică inexistent! – se cheamă că ești hoț cu ștaif, frate… tata lor ești… Ocean’s Eleven e basm pentru începători!

Categorie: Investigații
Etichete: aciuta, cariera de poatra aciuta, dosar plescuta, jiudecatoria gurahont, plescuta, rodica iotcu
Distribuie:
Articolul anterior
Arădencele de la ICIM au câștigat la Alba Iulia cu coș în ultima secundă și sunt în play-off!
Articolul următor
Falcă nu îşi poate reţine înjurăturile nici măcar sub tabloul regelui Ferdinand. Vezi cum a jignit un consilier local în timpul şedinţei de votare a bugetului Aradului
Bagă un „16”

10 comentarii. Leave new

 • avatar of nebula casyopee.
  Nebula Casyopee.
  29 ianuarie 2018 17:28

  Amu și voi!Cum înfloriră prin grădinile”bieților”din primăria Pleșcuța flori de mai,de te întrebi pe ce.
  Iar dacă se sapă mai adânc,la primărie,ce-o să fie, ce-o să fie?Ghici ciupercă-ntr-un picior?

  Răspunde
 • avatar of ion a lu marie
  Ion a lu Marie
  29 ianuarie 2018 23:55

  Io is curios ce insamna TGH ca nu ma ieu dupacia care zisara ca insamna Tolea-Giorgelea-Herbei. Ca cines astia io nam scire.

  Răspunde
 • Stimați redactori ai critic Arad, in speța de fata, omul cheie e „plotonierul” Herbei, sefu’ dă post obez, multi-gusatul care a încasat aproape juma’ dă meleon dă euro din vânzarea carierei!
  E nevoie doar de un procuror hotărât, care sa-l scuture putin pe umflat si sa vezi ce o sa iasa!
  Au furat banii cu sacu’ si nimeni nu a mișcat un deget împotriva lor. Despre Handicapații de prin parchetul Gurahont ce sa mai discutam?! Gândiți-va ca ani la rand, mafia lemnului din acea zona a ras păduri întregi fara sa le pese! In special in perioada in care Parchetul era condus de jigodia de Guler!! Gurahont, Lipova, Ineu…acelasi mod de operare, aceiași mafioti in roba, aceleași grupuri de interese, precum si interesul comun…BANU’!!
  Felicitări pentru articol, esti curajos;)

  Răspunde
 • Stimați redactori , în speță de față, verificați fișa declarației de avere a plutonierului Herbei înainte de 2010 și după până în 2017 și DNA să se sesizeze cum un plutonier șef de post la Pleșcuța a dobândit o asemenea avere . Cât a primit prin procuroarea Guler la clasarea unor dosare penale cu AN ?! și aici nu este singur pentru că este Herbei Florin , Tonta Adrian și președintele CJA Iotcu N care a intrat în combinații după ce a ieșit Giurgelea . ȘI atunci nu este vorba depsre o grupare infracțională organizată care trebuie cercetată și de către DICOT ?

  Răspunde
  • Tare ma tem ca „murdaritu” esti tu dl Goe, legat de faza cu EMI COCO (mafiotul/hotul/parazitul Gurahontului) sau cum vrei sa-i mai zici, trebuia Pixi sa il sparga de cap si sa il lege de mult pe derbedeu, dar noh…la comentat toti sunteti buni. Dreptatea (curatenia) ar trebui facuta in adevarata/actuala mafie din Gurahont (lemnelor, braconajului, etc) lasa aberatile de institutile statului. Sa traiesti! Ca țelina…

   Răspunde
 • Dar ce să mai vorbim despre dreptate ? Dacă este vorba de plutonier Zimbram Florin(Pixi) șef de post la Brazii”care în sara de 26.01.2018 la peco Redac din Gurahont a luat telefonul dă pă masă din față lui Emi Coco și arată la întreg barul cât îi de tare că îl trânti dă pământ și se sparsa”el fiind în haină de plutonier și mahmur după câteva pahare golite se poate verifica pe camerele montate , pe care probabil că șefii lui le-au văzut după ce Emi a sunat la 112 și a scris plângerea împotriva plutonierului Zimbran și ne gândim că nu era pe jos venit , a condus și mașina la plecarea de acolo …. Așteptăm să mai vedem dreptate și la Gurahont în actuala mafie murdărită cu institutile statului .

  Răspunde
 • asteas vorbe de 3 lei…cine ii curios de feudalismul din plescuta,cand in arad is probleme imense..ce vb de plotonoeri,tablagi cand aradul pierde anual 100-150mil€ nerambursabili din fonduri europene…

  Răspunde
 • Cat s-a furat din acea comuna…nu am eu par pe cap.Unde au disparut utilajele a trei cariere….concasoare,benzi transportatoare cu tot cu infrastructura,motoare electrice trifazice,masini,eacavatoare, etc….Unde..????

  Răspunde
 • curajos d -nul ziarist.felicitari

  Răspunde
 • Felicitări pt. articol domnule jurnalist !
  Sper sa scăpați mai adânc si sa reveniți si cu altul pe tema „” Plescuta „” !!!!
  Respect !!!
  Încep să sper că se vor rezolva nedreptățile și în mica noastră comună!!!
  Sper …… pt viitorul copiilor noștri…..

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

corbei sebastian ionel

[ACTUALIZARE 8] Expertiza INML confirmă: cadavrul găsit în 3 aprilie într-o avansată stare de descompunere, parțial devorat de animale, este al micuțului Sebastian CORBEI. Ipoteza oficială a polițiștilor privind moartea copilului le jignește profesia și nouă inteligența…

  Expertiza INML a fost finalizată: cadavrul găsit în 3 aprilie într-o avansată stare de descompunere, parțial devorat de animale, este al micuțului Sebastian CORBEI, dat dispărut în seara de 9…