Dr. Lizica Mihuț: „Ramona Lile, o secretară devenită rector în zece ani”…

lizica mihut
Distribuie:

 

 

 • Cum se explică ieșirea dvs. în spațiul public în această perioadă care coincide cu campania pentru alegerile electorale locale? 
 • Eu am fost întotdeauna atentă cu ieșirile în spațiul public – și cu atât mai mult în presă… în primul rând pentru că sunt atașată de mass-media de câteva decenii. Doar o obligație de ordin moral m-a obligat să iau atitudine față de o impostură științifică ce depășește orice imaginație! Nu mă implic în campania electorală – precizez că nu susțin niciun candidat și nici nu ascund resentimente față de vreunul…
 • În speță, discutăm strict despre „Cazul Ramona Lile” – actualul rector al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV)… De ce nu a „respirat” până acum cazul în presă?
 • Colegii mei și cu mine, nu am cunoscut, până acum, „opera științifică” de-a dreptul impresionantă a Ramonei Lile. Am fost rugată de niște colegi de la București să îi studiez mai atent CV-ul academic – totul a pornit de la faptul că ea, care e profesoară la „Științe Economice”, a vrut să-și facă o abilitare… și pe „Inginerie”. Astfel am fost mai mult decât surprinsă să constat că Ramona Lile a colaborat cu nu mai puțin de 53 de cadre didactice din afara UAV și cu 24 de cadre didactice din interiorul UAV în domenii științifice pentru care nu avea nicio competență…
 • Faceți-ne să înțelegem: ce avantaje îți conferă, cu atât mai mult cu cât ocupi cea mai înaltă funcție într-o universitate, faptul că „aduni”… că deții o asemenea operă? De ce ai depune o asemenea muncă… cumva în plus față de „fișa postului”?
 • Ramona Lile este o secretară ajunsă rector în 10 ani! Eu am crezut – și cred, în continuare – că orice secretară poate ajunge rector dacă muncește enorm și se implică la modul profund într-o activitate științifică. Domeniul de competență poate fi unul, maxim două și, în mod exepțional, trei. Cercetarea științifică este în adâncime, nu pe orizontal.
 • Vă referiți concret la plagiat?
 • Plagiatul Ramonei Lile a fost semnalat și sancționat de Comisia Națională de Etică atunci când ea era deja rector al UAV. Am fost de-a dreptul surprinsă și am sfătuit-o să rescrie ‘„Managementul strategic‘‘ – cartea incriminată de înaltul for  academic ( unicul la nivel național) – și să își demonstreze anvergura academică și științifică.
 • Și a făcut-o?
 • Dimpotrivă. A retras cartea astfel cum a solicitat Comisia Națională de Etică și ambiția ei s-a demonstrat a fi una care depășește orice limită – să co-semneze cărți cu zeci de cadre universitare din domenii foarte diferite.
 • Despre ce universități vorbim?
 • Ramona Lile semnează împreună cu cadre didactice valoroase pe alte domenii decât competența sa… Domeniile științifice sunt foarte diferite, astfel că, în cadrul acestor 13 universități, Ramona Lile semnează cu specialiști în următoarele domenii: inginerie aerospațială, optoelectronica, electronică industrială la Academia de Forțe Aeriene „Henri Coandă” din Brașov; managementul organizațiilor militare, la Academia Forțelor Terestre din Sibiu; contabilitatea financiară a întreprinderilor, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; chirurgie, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara; automatică și calculatoare, logica fuzzy, certificarea pădurilor, managementul riscului, la Universitatea Transilvania din Brașov; inginerie alimentară și managementul deșeurilor, la Universitatea Dunărea de Jos, din Galați; economia industrială, la Universitatea Valahia, din Târgoviște; dezvoltare durabilă, managementul resurselor umane și economia serviciilor de alimentație publică și turism, la ASE București; cibernetică, la Cyber Security Institute, Tübitak, din Turcia; agronomie, hidrologie, irigații, la Universitatea Sulaymani din Kurdistan, Irak; turism rural, marketing, agroturism, horticultură, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, precum și la „Tomori Pál” College din Kalocsa, Ungaria.
  Astfel, cosemnează cu 26 de cadre didactice universitare.
 • Un adevărat savant!
 • E bine să se rețină domeniul de competență ale cadrelor didactice, cu contribuții – unele dintre ele foarte respectabile în domeniile lor: silvicultură, horticultură, exploatări forestiere ( semnează cu directorul general Romsilva ), zootehnic, etică în comerț, agronomie, tehnologie, sociologie, management agricol, politici Se adaugă și colaborări cu colegi de la Facultatea de Științe Economice din cadrul UAV, de la toate specializările: contabilitate, finanțe, economie, marketing, informatică și respectiv alte 5 facultăți ale UAV : Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială, Inginerie, Ingineria Alimentelor,Turism și Protecția Mediului, Facultatea de Științe Exacte. Și, incredibil, își trece în CV calitatea de director coordonator proiect doar pentru că a completat un formular privind ”corectitudinea în vorbire și scriere”, de fapt titlul propriei mele cărți apărută la editura ” Dacia” din Cluj-Napoca.
 • Ce înseamnă pentru universitate imaginea rectorului său?
 • Imaginea rectorului este foarte importantă. Când vorbim despre imagine mă gândesc , în primul rând, la calitatea sa interioară, la contribuția științifică reală a acestuia. Deoarece UAV are un rector recunoscut drept plagiator de către Comisia Națională de Etică și își atribuie prin semnătură competențe în domenii științifice total diferite uitându-se faptul că cercetarea științifică se face în laboratoare și biblioteci, nu într-un birou rectorial- și astfel aruncând în derizoriu cercetarea științifică adevărată. Trebuie să subliniez , însă, faptul că Ramona Lile este un caz unic în UAV. Este de preferat un cadru didactic care nu este în standardele impuse oficial dar care se străduiește să îndeplinească decât să cosemneze alături de valoroși cercetători studii științifice fără scop într-o asiduă muncă de cercetare științifică.
Categorie: Dialoguri
Etichete: Lizica Mihuț, Ramona Lile, UAV
Distribuie:
Articolul anterior
Cu Mossad-ul pe miriște
Articolul următor
Deputatul Măduța și cartelele prepay – un dosar DIICOT (deocamdată) „în șoaptă”

2 comentarii. Leave new

 • avatar of ambasadorul
  Ambasadorul
  16 aprilie 2016 13:44

  Daca e adevarat tot ce spune fostul rector (care nici ea nu a fost usa de biserica,dar cine e perfect?) atunci avem o a doua Elena Ceausescu.
  Faptul ca sistemul (in varsta de 27 de ani) impune pe functiile de conducere ale institutiilor de cultura personaje mediocre dovedeste din nou ca in aceasta parte de Europa se doreste sa existe doar o populatie buna numai de lucru (munca de jos) si consumatoare, neinteligenta,neganditoare.
  Incet dar sigur populatia (viitoarea generatie in special) se indreapta spre acest deziderat.
  Nu doamna Ramona Lile este de vina pentru ca este rector. De vina este sistemul care incurajeaza si impune astfel de persoane (care in general nu pot ocupa posturi chiar asa de inalte). In sistemul de sanatate este la fel.
  Este vorba de fapt de un plan de reformatare a societatii romanesti inceput in anul 1990, iar cele relatate in articolul de fata este doar o mica veriga din plasa deasa care se intinde peste societatea noastra. Urmatorul rector probabil ca nu va avea nici o legatura cu cercetarea,invatamantul, educatia in general.
  Numai bine!

  Răspunde
 • dar cand un doctor in teatralogie era rector la o universitate tehnica era de bine?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie