Vrei senzații tari?! Vrei TURISM de UNDERGROUND?… Ia-o de pe Luchian până pe Poetului și o să vezi toate FILMELE cu CONSTRUCTORI PROȘTI adunate într-unul singur!

luchian1
Distribuie:

 

Mi-a venit rândul la mers după cumpărături așa că am mers după cumpărături în prima zi de octombrie a acestui 2020 de coșmar… una din activitățile mele preferate, de altfel, asta cu mersul la cumpărături „valsând minimalist printre coșmaruri, pe chill, la tine-n cartier… nu să faci poze, nu să te-ntâlnești cu proști, nu să te rătăcești, nu să sudui” cum am încercat să mă educ pe traseul dintre ghetou și bibliotecă: pur și simplu să mergi să-ți cumperi chestii și să respiri, cu mască sau fără, aerul micului tău univers… să te dai cu peisajul în timp ce-ți răsfeți capriciile, necesitățile, datoria… Weltanshauungul.

În arealul în care mă-nvârt de vreo două vieți încoace merg zilnic la cumpărături aproximativ 25.000 de oameni (cam dublu cât toată Pecica, să zicem)… numărul e aproape oficial și e conform cu o statistică economică din 2010, dinainte de mutarea și transformarea pieței agroalimentare din spațiu deschis în hala unde e  acum și nu știu exact, om cu om, cum e la alții-n cartier… dar la noi aici, între Poetului și Fortuna, nu prea găsești proști.
Găsești depresivi și găsești veseli, găseși omuleți high și găsești și low (6 din 10 sunt ori „mult prea sub”, ori „mult prea peste”, ori de-a dreptul bipolari), găsești serioși și neserioși, recidiviști câcălău, găsești țațe isterice și bărbați care se lasă dominați de un calm vecin cu zenul, găsești vânzători și găsești cumpărători de tot (proverb: „De pe «Luchian» poți să-ți cumperi macaroane și macarale de la același dealer”) ce-ți puie mintea, găsești hateri și loveri, găsești peneliști ultrași și pesediști sub acoperire, moldoveni, italieni (mai puțini decât în Centru sau în Micălaca… oricum prea mulți și așa), unguri, țigani, nemți, irlandezi, belgieni, suedezi, australieni, atei ortodocși și musulmani metafizici,  talibani, pokemoni, marțieni ruși, refugiați și zombi… nu prea este rasă să n-o găsești în jurul zeiței (sau ce?) „Fortuna”… un templu dedicat jocurilor de noroc și de destin… un fel de „Monte Carlo pă sărăcie, fratello… n-ai 10 lei până mâine?”; alcoolici anonimi și abstinenți celebri găsești… un potențial (sin)ucigaș are microcosmosul ăsta social de te sperii numai dacă-i citești știrile – da` proști-proști nu găsești!
E un univers aproape perfect, care tinde la o entropie de patru din cinci stele… dar e de două pentru că:

Periodic (dar REGULAT), Primăria ne dezechilibrează utopia și ne dă PROȘTI ÎMPRUMUT CU JAPCA

Are grijă adminstrația asta, încă de la Menumorut încoace (că „Vlaicu” n-a fost niciodată, în istoria sa, pe lista priorităților admininstrației Aradului „din Centru”… iar de 15 ani, de când și-a luat o pungă de pișat în cap de la o stimată doamnă  ce-i drept, la „Lebăda”, nu la noi… dar suntem solidari cu X-urile –, Falcă nici nu mai intră, decât cu gardă de corp)… face tot posibilul Primăria lu` pește să ne invadeze cartierul  de proști: acuma, de constructori proști dați împrumut cu japca!
Genul care-ți sapă un rând de șanțuri cât strada pe care ți le lasă așa vreo 2-3 ani (pe „Saturn” a durat 4 spre 5) de ți se duce p*lii de suflet orice vis despre urbanism rural (că ce dracu-i altceva aici?…) și armonie socială, ieși din casă și nu mai știi unde fras` ai nimerit:

4

Un fel de „Salvador Dali în viziunea lu` Belmondo” fac ăștia din stradă când apar, bro… și pe lângă că-s cei mai proști muncitori din lume găsibili la ora actuală pe piață, beți-rangă încă dinainte de a veni la serviciu, pendulând toată ziua între „grenada” de Newmarkt și lopată de zici că-s pictori pe terebentină, mai au și fițe de Van Gogh; șefii lor zici că-s cel puțin arhitecți la Frankfurt la ce figuri au în cap și se comportă cu lumea ca și cum scopul lor acolo e s-o pună la punct… asta după ce fac prăpădul apocaliptic de rigoare.
Au și „rachete”…

47

 

 

Unul d-ăsta s-a luat de mine – „finuț”, no… că mă-nțelegi – gen „da` poți să filmezi de sus, să te vedem toți… nu trebe s-o faci de jos!” „Hă?!” – zic. „Poți să filmezi de aproape!” zice. Zic „Bă, am zis că să nu te prind și pe tine-n poză… că pozez, nu filmez… da` dacă insiști se rezolvă”…

„47”-le ăla (că „țigan prost” nu-mi permit să-i zic) m-a incitat să fac (foto)reportajul ăsta…

că fie vorba-ntre noi, n-am timp de activitatea de a scrie despre mine și despre imediata mea vecinătate;  o fac doar când sunt provocat.
Așa am făcut un 180 de grade din 360 (restul, care „închide cercul”, îl găsiți în articolul asociat), dacă tot m-a provocat racheta aia proastă… m-am dus direct la panou… tot așa… „finuț”, la provocare, să văd dacă vine trupa cu antitancul… ceva mai greu… nu papagali.
Am pozat panoul:

8

Aha!… mormăi… deci ați făcut rost 1.748.025, 71 de lei ca să spargeți trotuarul pe care l-ați făcut anul trecut pentru că FIX  sub el era o conductă despre care anul trecut habar n-aveați, după care ați pus trotuarul înapoi… dar mai strâmb… și ați pictat niște săgeți d`ampulea.
„V-or mai rămas bani de gard?” – întreb retoric… și tot retoric nu-mi răspunde nimeni. „Racheta”  aia doar stătea și se uita. „Ăia 71 de bani mă interesează!” – îi țâp peste umăr… și continui să mă dau cu gardul.
Mă spulber de râs la faza asta:

13

și mă gândesc la ce se gândește un părinte de prunc, cu prunc cu tot, care intră în grădinița asta, fără mașină, citește cartonul, contemplează mașinile dinăuntru și se întrebă „ce logică, bă, Aristotele?!…. ej` prost?!”

„Din părți” logică la ăștia, frate!…

Le-o desființat la prunci exact ce trebuiau să înființeze: LOCUL DE JOACĂ – curtea toată, cu hinte, carusele, balansoarele… care vechi cum erau, măcar ERAU… Le-or betonat spațiul verde cu trei tronsoane de ciment (gen 300 de bascule… ajungea să faci un cămin de nefamiliști) pe care o să monteze PANOURI SOLARE…. care de la vară încolo o să dea căldură tot „din părți”… depinde cum bate soarele, grindina și electoratul:

17

În parcarea de pe colțul cu „Poetului” deja se fac pariuri că „alea n-o să încălzească nimic, pe nimeni și niciodată… o să se încălzească singure și atât!”… dar mai realistă-i întrebarea cu răspuns inclus adresată de o elevă de la „Bălcescu” grupului de copii buimăciți din jurul ei: „La ce le folosește la copiii ăia că au energie solară mai scumpă, de ce au pus un gard uriaș între școală și grădiniță, de ce le-au luat hintele și ce dracu-i cu haosul ăsta aici?!”

Și după aia te miri că-și lasă impregnate cu sprayul pe școală incitări la evadare din realitate… care dor rău dacă le-nțelegi sensul!

20

21

Vezi restul fotografiilor în galeria atașată…

***

Articol asociat:

Eternele „tranșee electorale” de pe „Poetului” au devastat inclusiv curtea școlii [GALERIE FOTO]

 

Categorie: Reportaje
Etichete: critic arad reportaje, fortuna arad, lucian valeriu, strada stefan luchian arad
Distribuie:
Articolul anterior
NIȘTE MASOCHIȘTI: „29 de turiști, veniți din toate colțurile țării” au fost plimbați prin Arad ca să vadă cum cad pereții pe noi!
Articolul următor
Alexandru, un băiețel de nici trei ani și cu o boală rară, are nevoie de AJUTORUL NOSTRU! Oricine poate fi un ÎNGER pentru Alexandru

1 comentariu. Leave new

  • bestial,tinta de pe panoul investitiei spune ca tot rahatul asta se intimpla pentru ca vor sa eficientizeze folosirea energiei primare
    sa o duca la10%?????????????????????????????????de noaptea minti

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie