Drama câinelui Gec a generat solidaritate și s-a sfârșit frumos: patrupedul a ajuns acasă, la conducătorul său de-o viață

gecradu scaled
Distribuie:

 

Numele „din acte” al protagonistului acestei emoționante povești este Gec – apelativul fiindu-i-se „repartizat” de la Sibiu, la momentul în care a fost înregistrat. Conform pedigree-ului, Gec este de origine germană și ar fi ajuns la Sibiu printr-un schimb de patrupede din cauză că nu s-a calificat pentru specilaizarea pentru care fusese inițial antrenat, astfel fiindu-i hărăzită cariera de câine de patrulare.

Este un exemplar din linia originală de ciobănești germani, înalt, solid, fără modificări ale coloanei, un câine considerat de toți cei care-l cunosc drept excepțional, care a crescut, la rându-i, mulți alți câini dintre cei ajunși la patrulare.
„La Biroul de ordine publică al IPJ Arad a lucrat împreună cu Radu Vasiescu din 2007, iar prin 2009, când am ajuns și eu cu Biba în teren deja era vechi în meserie” – povestește polițista Claudia Iuga care, după cum mai toți posesorii de televizor și conexiune la internet știu, este, la rândul său, o prietenă și colegă a câinilor de patrulă, care pune în această activitate la fel de multă pasiune ca în muzica pe care o cântă și ca în profesia pe care o practică.

„Gec a fost imaginea și emblema noastră, câinele perfect, extraordinar de echilibrat, jucăuș, fără agresivitate necontrolată. Avea doar o hibă: nu suporta scările. Până în ziua de azi nu suportă scările, nu vrea să le urce, decât la insistențele lui Radu. De menționat că fiecare câine are o asemenea fobie : un alt câine al altui coleg nu suporta capacele de canal, a mea nu suporta să meargă prima etc.” – mai povestește Claudia Iuga.

După 11 ani de serviciu, pentru că a îmbătrânit și nu mai putea face față  patrulărilor, alergare și antrenamente a fost clasat („nemaicorespunzând normelor)”, iar pentru că este considerat mijloc fix (ca un un fel de impimantă extrem de scumpă care, în plus, are activități fiziologice, personalitate) s-a procedat, conform legilor, la scoaterea lui la licitație. Povestea sa tristă a făcut subiectul mai multor articole de presă locală și națională (pentru a citi unul dintre ele, bine documentat și scris, click aici), spectatorii de media arătându-se înduioșați de faptul că la trei licitații nu s-a prezentat în mod formal și legal nimeni – teoretic, oricine putând a-i solicita atribuirea cu titlu gratuit… ca și cum ar fi fost un obiect oarecare, de care nu mai e nevoie.

Pentru că există inclusiv un Dumnezeu al câinilor… sau, pur și simplu, pentru că viața însăși își repară, din mers, problemele de acest fel, drama lui Gec s-a transformat într-o poveste cu final fericit – chiar conductorul său timp de ani de zile, Radu Vasiescu, luându-l acasă, definitiv, astfel că de aseară Gec este, practic, la el acasă, sub tratament (probleme cu oasele și altele asociate vârstei, dar nimic foarte grav), se învață cu noul domiciliu și cu toți numeroșii colegi care-l vizitează pentru a-și declara bucuria că lucrurile s-au finalizat astfel.

„Aș vrea să mai adaug că o grămadă de lume a sunat și s-a interesat despre acest caz, câțiva oameni extraordinari din țară și chiar unul dintre foștii noștri șefi, Cms. Parasca Teofil  (actualmente prin Kosovo, cred), oameni care s-au oferit să-l ajute pe Radu cu bani sau chiar să-l cumpere pe Gec pentru Radu, de asemenea toți colegii „CĂȚELARI” (conductori cîini servici)” – mai ține Claudia Iuga să ne împărtășească din bucuria sa.

De menționat că la IPJ Arad absolut toți posesorii de câini de serviciu și-au luat acasă, sub o formă sau alta, partenerii patrupezi – și niciunul dintre câinii Inspectoratului nu a ajuns la străini sau mai rău, eutanasiat.
Personaj discret, Radu Vasiescu a ținut să nu facă declarații față de problemele pe care le-a întâmpinat cu Gec, fiind fericit pentru finalul la care a ajuns povestea prietenului și colegului său.

Despre ce fel de câine discutăm

Cunoscut sub denumirea populara de „Câine lup” sau „Câine polițist”, Ciobănescul German este o rasă extrem de apreciată de crescătorii de câini, pentru calitățile sale. Este un câine foarte inteligent, robust, agil, perseverent, deosebit de muncitor și cu o personalitate fizică și psihică bine conturată.
Inteligența sa ieșită din comun, adaptabilitatea și receptivitatea la comenzi ale acestei rase au recomandat-o încă de acum mai bine de un secol pentru păzitul și dirijatul turmelor ciobanilor. Mai apoi, între cele două Războaie Mondiale, armata germană a înființat o divizie canină formată numai din exemplare ale acestei rase.
Astfel, ciobănescul german a ajuns să fie folosit ca și câine utilitar în poliție și de către forțele armate, acesta fiind și scopul pentru care a fost creat. conform www.animalzoo.ro.

 

Categorie: Știri
Etichete: caine lup, caine politist, ciobanesc german, Claudia Iuga, gec, IPJ Arad, Radu Vasiescu
Distribuie:
Articolul anterior
Strada Poetului – un șir de gropi care, din când în când, se astupă cu prostie!
Articolul următor
Viața din reviste a unei femei de vis

1 comentariu. Leave new

 • avatar of antonescu mariana constanta
  Antonescu Mariana Constanta
  14 iulie 2016 20:31

  Felicitari Radu si voi oameni minunati,care dupa ani de „serviciu” in comun nu ati abandonat acesti patrupezi!
  Respect voua!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie