INTERVIU | Cu noul rector al Universității „Aurel Vlaicu”, conf. dr. Teodor Cilan – despre relația dintre trecutul, prezentul și viitorul instituției de învățământ superior de stat din Arad

interviu cilan
Distribuie:

Interviul pe care l-am solicitat și ni l-a acordat conferențiar dr. Teodor Cilan în a treia zi de când și-a preluat, efectiv, funcția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” este un gest jurnalistic destul de atipic până și pentru noi… și asta nu că am avea ceva împotriva discuțiilor (aproape) oficiale, față-n față, filmate și publicate, redate fără montaj (cum e aceasta), dar nu suntem genul care „sărim” pe omul proaspăt mandatat într-o funcție, încercând să-i obturăm lumina, „să le luăm fața” altor colegi… nu suntem jucători ai acestul gen de mize.
Miza noastră e una comună… aproape de utopie, dar cinstit exprimată și asumată  – dacă nu altfel, din patrotism local cel puțin: să mergă bine lucrurile la instituția cea mai înaltă de învățământ universitar de statdin orașul nostru – la fel cum vrem să ne meargă bine echipa de fotbal, filarmonica, bibliotecile, parcurile… știm… vrem prea multe –  și criticăm orașul ăsta pentru că-l iubim.
Se va descrifra asta, sperăm, din dialogul care urmează.


Am mers pe varianta clasică a interviului, solicitându-i rectorului care și-a începul mandatul într-o zi de sâmbătă (27 aprilie), într-o primă fază, în scris și prin telefon, un interviu, trimițându-i, cu o seară înainte, întrebările (cu excepția uneia).

  1. Domnule profesor, sunteți cadru didactic de învățământ superior de la începutul anului universitar 2006, când ați început ca lector. Cunoașteți, aproape sigur cel mai bine dintre toți, afacerile, contabilitatea, problemele financiare ale UAV de-a lungul ultimelor două decenii, atât din perspectiva profesorului care exact aceste discipline le predă, cât și ca Prorector privind transparența academică și relațiile internaționale în ultimii 7 ani. Cum calificați, din acest punct de vedere, „ceea ce ați găsit” la  preluarea funcției supreme? Ce profit și ce datorii are instituția pe care o veți conduce pentru următorii 5 ani?
  2. Preluați conducerea UAV la momentul la care ea se află  pe locul 3368 (din 31.000 universități) la nivel mondial, locul 1075 la nivel continental și locul 27 la nivel național din cele 102 universități cuprinse în ranking…. cel puțin conform Clasamentului  Webometrics, dat publicității la finele lunii ianuarie cu o medie de 7000 de studenți. Ce spun aceste numere despre frecventabilitatea instituției de învățământ arădene, dincolo de „clasament”?
  3. În ce măsură poate un rector influența nu atât imaginea unei universități, cât calitatea vizibilă a „produselor” sale, respectiv absolvenții? Ce poate și ce nu poate să facă acesta în condițiile date?
  4. Atragerea studenților din țări „exotice” prin „vizite de lucru” și „schimburi de experiență” – demers în care fosta conducere a excelat – contribuie la creșterea calității actului educațional?
  5. Ne puteți indica câteva nume de studenți, absolvenți ai acestei universități în ultimii 15 ani, care să se fi remarcat prin lucrări / merite practice deosebite în domeniul în care au studiat? Unde se angajează cei mai străluciți dintre ei? Dețineți o evidență a traseului studenților?
  6. Ca profesor exigent, dar corect, cum vă cunoaște lumea, ce notă ați da la un ipotetic examen cu tema „managementul UAV în perioada rectoratului Ramona Lile”?
  7. Câștigă bine un cadru universitar? Salariile unei instituții de stat ar trebui să fie transparente – dar niciunde, pe internet, nu am găsit următoarele date: Care este cel mai mic și care este cel mai mare salariu din grila UAV. Câți salariați are UAV, ce fac și cât câștigă ei?
  8. E reală informația potrivit căreia doamna Ramona Lile a avut un venit net, pe anul trecut, de peste 400.000 de Euro?
  9. Puteți să ne rezumați, în cinci puncte, programul dvs. privind managementul resurselor umane și a situației financiar-funciare a UAV pe care intenționați să îl aplicați în mandatul pe care l-ați câștigat?
  10. Care este opinia Dvs. despre plagiate? – la modul general punând  problema…

Discuția a avut loc miercuri, 8 mai, 2024, între orele 10 și 11, în biroul rectorului U.A.V. 


ARTICOL ASOCIAT:

[ACTUALIZARE 2] Conf.dr. Teodor Cilan a fost confirmat în funcția de Rector al UAV prin Ordin de Ministru


 

Categorie: Dialoguri, Video
Etichete: critic arad, interviu, prof. univ. dr. Teodor Cilan, Universitatea Aurel Vlacul din Arad
Distribuie:
Articolul anterior
ARAD: Secțiile de votare pentru alegerile din 9 iunie 2024 din municipiu și din județ
Articolul următor
În ultimele 24 de ore au fost aplicate 81 sancțiuni contravenționale, au fost reținute 4 permise și 32 de persoane au fost testate pentru consum de alcool și droguri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie