Lentilele de contact inteligente deschid calea pentru interacțiunea om-robot

woman with smart contacts
Distribuie:

Cercetătorii din Nanjing, China, au dezvoltat lentile inteligente de urmărire a ochilor bazate pe etichete de frecvență radio care pot fi utilizate pentru diverse aplicații, inclusiv pentru îngrijirea sănătății și realitatea augmentată (AR). Lentilele sunt biocompatibile și imperceptibile, neavând nevoie de baterii sau de cipuri de siliciu convenționale.


Lentilele de contact inteligente care pot urmări diverși factori de sănătate și pot fi utilizate pentru interacțiunea om-mașină (HMI) reprezintă o tehnologie relativ nouă. Acestea se bazează pe urmărirea mișcărilor oculare folosind metode precum reflexia corneei în centrul pupilei și electrooculografia (EOG).

Deși aceste metode s-au dovedit a avea un oarecare succes, ele sunt lipsite de acuratețe și sunt susceptibile la interferențe. În plus, s-a demonstrat că EOG, care utilizează electrozi de piele pentru colectarea datelor, prezintă un risc pentru piele.

Noul studiu publicat în Nature Communications își propune să depășească provocările ridicate de metodele tradiționale de urmărire a ochilor.

Unul dintre coautorii studiului, profesorul Fei Xu de la Colegiul de Inginerie și Științe Aplicate al Universității Nanjing, a vorbit cu Tech Xplore despre această lucrare. Vorbind despre ceea ce l-a inspirat să dezvolte lentile de contact inteligente, el a vorbit despre modul în care science fiction-ul poate stimula imaginația și creativitatea oamenilor de știință.

Mission: Impossible 4 a propus o lentilă de contact inteligentă cu funcție de recunoaștere facială. Dacă lentilele de contact mici pot realiza o combinație perfectă între lumea virtuală și cea reală, aceasta va fi forma supremă a tehnologiei AR. Tehnologia de interacțiune om-calculator bazată pe urmărirea ochilor este una dintre cele mai importante componente„, a spus el.

Interacțiunea dintre oameni și mașini reprezintă următorul pas sau următoarea provocare în lumea tehnologică, iar HMI se află în centrul acesteia. HMI este un studiu al modului în care oamenii și mașinile interacționează și cum să facă această comunicare mai ușoară și mai eficientă.

Aceasta are potențialul de a avea un impact asupra mai multor domenii, inclusiv jocurile, asistența medicală, realitatea augmentată și robotica. Urmărirea ochilor cu ajutorul lentilelor de contact inteligente este una dintre modalitățile prin care putem facilita HMI.

Aceasta poate ajuta la monitorizarea diferiților parametri de sănătate, poate facilita comunicarea cu roboții și poate oferi o experiență AR mai captivantă. Cu toate acestea, după cum s-a menționat anterior, metodele actuale de urmărire a ochilor prezintă provocări, ceea ce a impus oamenilor de știință să adopte o nouă abordare.

Cercetătorii propun o abordare de codificare a frecvențelor pentru a depăși aceste provocări.


Sursa: Phys.org


 

Categorie: Științe
Etichete: AI, China, Lentile, roboți, Smart
Distribuie:
Articolul anterior
MUSEUM ARAD REENACT FEST, ediția a II-a
Articolul următor
Săptămâna ,,Școala în siguranță’’, la Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie