O misiune concepută pentru a măsura o parte puțin studiată a energiei radiante emise de Pământ, pentru a găsi indicii despre pierderea gheții marine, topirea ghețarilor și încălzirea Arcticii – regiunea care se comportă ca un termostat al planetei noastre, deoarece reglează clima prin evacuarea excesului de energie primit la tropice.
Primul dintr-o pereche de sateliți climatici concepuți pentru a studia emisiile de căldură la polii Pământului pentru NASA se află pe orbită după ce a decolat de pe racheta Electron a Rocket Lab de la complexul de lansare al companiei din Māhia, Noua Zeelandă, sâmbătă, la ora 19:41.
Misiunea PREFIRE (Polar Radiant Energy in the Far-InfraRed Experiment) a agenției constă în doi sateliți cubici de mărimea unei cutii de pantofi, sau CubeSats, care vor măsura cantitatea de căldură pe care Pământul o radiază în spațiu din două dintre cele mai reci și mai îndepărtate regiuni ale planetei. Datele obținute în cadrul misiunii PREFIRE vor ajuta cercetătorii să prevadă mai bine modul în care se vor schimba gheața, mările și vremea pe Pământ într-o lume în curs de încălzire.
,,Misiunea inovatoare PREFIRE a NASA va umple o lacună în înțelegerea sistemului Pământului – oferind cercetătorilor noștri o imagine detaliată a modului în care regiunile polare ale Pământului influențează cantitatea de energie pe care planeta noastră o absoarbe și o eliberează„, a declarat Karen St. Germain, director al Diviziei de Științe ale Pământului a NASA din Washington. ,,Acest lucru va îmbunătăți predicția pierderii gheții marine, a topirii stratului de gheață și a creșterii nivelului mării, creând o mai bună înțelegere a modului în care sistemul planetei noastre se va schimba în anii următori – informații cruciale pentru fermierii care urmăresc schimbările în materie de vreme și apă, pentru flotele de pescuit care lucrează în mările în schimbare și pentru comunitățile de coastă care își construiesc rezistența.„
Controlorii de la sol au stabilit cu succes comunicațiile cu CubeSat la ora 8:48 EDT. Cel de-al doilea CubeSat PREFIRE va decola cu propria rachetă Electron de la Complexul de lansare 1 în zilele următoare. După o perioadă de verificare de 30 de zile, în timpul căreia inginerii și oamenii de știință se vor asigura că ambele CubeSat-uri funcționează normal, se așteaptă ca misiunea să funcționeze timp de 10 luni.
În centrul misiunii PREFIRE se află bilanțul energetic al Pământului – echilibrul dintre energia termică primită de la Soare și cea emisă de planetă. Diferența dintre cele două este cea care determină temperatura și clima planetei. O mare parte din căldura radiată din Arctica și Antarctica este emisă sub formă de radiație în infraroșu îndepărtat, dar în prezent nu există o măsurare detaliată a acestui tip de energie.
Conținutul de vapori de apă din atmosferă, împreună cu prezența, structura și compoziția norilor, influențează cantitatea de radiații în infraroșu îndepărtat care scapă în spațiu de la polii Pământului. Datele colectate de PREFIRE vor oferi cercetătorilor informații despre locul și momentul în care energia în infraroșu îndepărtat radiază din mediile arctic și antarctic în spațiu.
,,Sateliții PREFIRE CubeSats pot fi mici, dar vor acoperi o mare lacună în cunoștințele noastre despre bugetul energetic al Pământului„, a declarat Laurie Leshin, director al Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud. „Observațiile lor ne vor ajuta să înțelegem elementele fundamentale ale bilanțului termic al Pământului, ceea ce ne va permite să prezicem mai bine modul în care se vor schimba gheața, mările și vremea în fața încălzirii globale”.
CubeSats din cadrul misiunii transportă fiecare un instrument numit spectrometru în infraroșu termic, care utilizează oglinzi și senzori cu formă specială pentru a măsura lungimile de undă în infraroșu. Miniaturizarea instrumentelor pentru a se potrivi pe CubeSats a necesitat reducerea dimensiunii unor părți, în timp ce alte componente au fost mărite.
,,Planeta noastră se schimbă rapid și, în locuri precum Arctica, în moduri pe care oamenii nu le-au mai experimentat până acum„, a declarat Tristan L’Ecuyer, cercetător principal al PREFIRE, de la Universitatea din Wisconsin, Madison. ,,PREFIRE de la NASA ne va oferi noi măsurători ale lungimilor de undă în infraroșu îndepărtat care sunt emise de la polii Pământului, pe care le putem folosi pentru a îmbunătăți modelele climatice și meteorologice și pentru a ajuta oamenii din întreaga lume să facă față consecințelor schimbărilor climatice.”
Programul de servicii de lansare al NASA, cu sediul la Centrul Spațial Kennedy al agenției din Florida, în parteneriat cu Programul Pathfinder pentru Știința Sistemului Pământului al NASA, furnizează serviciul de lansare ca parte a contractului de servicii de lansare VADR (Venture-class Acquisition of Dedicated and Rideshare) al agenției.
Misiunea PREFIRE a fost dezvoltată în comun de NASA și de Universitatea din Wisconsin-Madison. NASA JPL gestionează misiunea pentru Science Mission Directorate al agenției și a furnizat spectrometrele. Blue Canyon Technologies a construit CubeSats, iar Universitatea din Wisconsin-Madison va procesa datele colectate de instrumente. Furnizorul serviciilor de lansare este Rocket Lab USA Inc. din Long Beach, California.
Sursa:NASA