Nvidia depășește Microsoft și devine cea mai valoroasă companie de pe piața publică

nvidia depășește microsoft și devine cea mai valoroasă companie de pe piața publică
Distribuie:
Nvidia, care a crescut de peste nouă ori de la sfârșitul anului 2022, a depășit Microsoft și a devenit cea mai valoroasă companie publică din lume.

Nvidia a devenit marți cea mai valoroasă companie din lume, detronând greul din domeniul tehnologiei Microsoft (MSFT.O), deschide o nouă filă în timp ce procesoarele sale high-end joacă un rol central în lupta pentru a domina tehnologia inteligenței artificiale.

Acțiunile producătorului de cipuri au urcat cu 3,5%, la 135,58 dolari, ridicând capitalizarea sa bursieră la 3.335 de miliarde de dolari, la doar câteva zile după ce a depășit producătorul de iPhone Apple , deschide noua filă pentru a deveni a doua cea mai valoroasă companie.

Valoarea bursieră a Microsoft a fost de 3.317 trilioane de dolari, în condițiile în care acțiunile sale au scăzut cu 0,45%.

Acțiunile Apple au alunecat cu peste 1%, lăsând valoarea sa la 3.286 de trilioane de dolari.

Nvidia deține aproximativ 80% din piața cipurilor de inteligență artificială utilizate în centrele de date, o afacere care a crescut pe măsură ce OpenAI, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta și alții s-au grăbit să achiziționeze procesoarele necesare pentru a construi modele de inteligență artificială și pentru a rula sarcini de lucru din ce în ce mai mari.

Pentru cel mai recent trimestru, veniturile din afacerea Nvidia în domeniul centrelor de date au crescut cu 427% față de anul precedent, ajungând la 22,6 miliarde de dolari, reprezentând aproximativ 86% din vânzările totale ale producătorului de cipuri.

Fondată în 1991, Nvidia și-a petrecut primele decenii în principal ca o companie de hardware care producea cipuri ce ajutau jocurile video să poată rula titluri 3D. De asemenea, a făcut incursiuni în cipuri pentru mineritul de criptomonede și abonamente pentru jocuri în cloud.

În ultimii doi ani, acțiunile Nvidia au crescut vertiginos, deoarece Wall Street a ajuns să recunoască tehnologia companiei ca fiind motorul din spatele unei explozii a inteligenței artificiale care nu dă semne de încetinire. Raliul a ridicat averea netă a cofondatorului și directorului executiv Jensen Huang la aproximativ 117 miliarde de dolari, ceea ce îl face să fie a 11-a cea mai bogată persoană din lume, potrivit Forbes.

Acțiunile Microsoft au crescut cu aproximativ 20% până acum în acest an. Gigantul software a fost, de asemenea, un beneficiar major al boom-ului AI, după ce a preluat o participație semnificativă în OpenAI și a integrat modelele AI ale startup-ului în cele mai importante produse ale sale, inclusiv Office și Windows. Microsoft este unul dintre cei mai mari cumpărători de unități de procesare grafică (GPU) de la Nvidia pentru serviciul său de cloud Azure. Compania tocmai a lansat o nouă generație de laptopuri care sunt concepute pentru a rula modelele sale de inteligență artificială, denumită Copilot+.

,,Nvidia a primit multă atenție pozitivă și a făcut multe lucruri foarte corect, dar un mic pas greșit este posibil să provoace o corecție majoră a acțiunilor, iar investitorii ar trebui să fie atenți„, a declarat Oliver Pursche, vicepreședinte senior la Wealthspire Advisors din New York.

Creșterea de marți a ridicat acțiunile Nvidia la un nivel record și a adăugat peste 110 miliarde de dolari la capitalizarea sa bursieră, echivalentul întregii valori a Lockheed Martin.


Sursa: Reuters

 

Categorie: Externe
Etichete: apple, Bursa, microsoft, Nvidia
Distribuie:
Articolul anterior
Tragedie în Cluj-Napoca: Trei membri ai unei familii găsiți morți lângă piscina gonflabilă din curte
Articolul următor
UNIUNEA ISLAMICĂ EUROPEANĂ (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie