[ACTUALIZARE 5] „Edilul bacovian” Ionel Pașca vrea, musai, să pună și cireașa pe colivă… iar adevăru-i că la cât de PRAF e Chisindia, doar o capelă mortuară în vârful dealului îi lipsește!

capela chisindia
Distribuie:

Chisindia… acel tip de comună din România care în teorie are de toate, dar faptic n-are nimic. O formă care și-a pierdul fondul. O unitate administrativ-teritorială condusă neunitar, cu un teritoriu pe cât de frumos, pe atât de prost administrat de un primar care face tot posibilul ca să o facă praf.
Acum 50… 100 de ani, Chisidia dădea țării eroi… astăzi îl dă pe Pașca, iar mai nou  colac peste pupăză, au descoperit și benzodiazepinele cu țuică – și chiar nimic nu le mai lipsea pentru a intra într-o definitivă comă autoindusă afară de o capelă în vârful dealului!
Să stea de strajă patriei, cum ar veni.


Ionel Pașca activează ca primar din 2008 și cheltuiește banii comunității pe care-i primește în baza faptului că e „plutonier de partid” exclusiv pe prostii

…ca ultimul bețiv pe care l-a lovit norocul la loto.
Uite, de exemplu, (auto)interviul cu Voicu Sida… am găsit (ușor) unul publicat… unde altundeva decât în „Glasul Ovidiului” și intitulat, memorabil pentru zilele în care simți că ești prost: „Dacă faci nu-i bine, dacă nu faci e și mai bine“. La mulți ani, domnule primar Ionel Pașca!” 

Admiră străzile din Chisindia urează-le „La mulți ani” și lor… că asta-i așteaptă:Toate -s praf, în afară de cea „principală”, pe care sunt situate blocul lui, primăria lui și, desigur, birtul lui!

În ordinea priorităților și a lucrurilor esențiale ale oricărui om:

  • Blocul lui Pașca e o „coajă” de bloc anii `80 pe dinafară… „mai bine nu era” dacă întrebi orice om normal, de la poet la arhitect… nici nu vreau să mă gândesc cum e pe dinăuntru (îl lăsăm pe Voicu Sida să-și facă numărul despre cum e în apartament la Pașca pentru că, nu-i așa?, trebuie să fii pe aceeași lungime de undă, să existe înțelegere, colaborare și o strânsă comuniune” pentru asemenea demers).
  • Primăria lui Pașca (acolo am fost – am memorat, povestit, pozat, filmat ca japonezii) e o pușcărie, cu el însuși comandant cu drepturi depline. „Cel mai bagabont dintre toți!” – ți-ar zice orice deținut funcționar, dacă ar avea 1. interes și 2. curaj. N-au de niciunele, așa că le traducem noi coșmarurile.
    Că, uite, el când vrea să zică ceva, numa` sună la partid și, iată – se rezolvă, cu foto, video și text aproape credibil (e plin netul precum e Chisindia de goală de realizări): Comuna Chisindia – o retrospectivă a realizărilor primarului Ionel Pașca.
  • Birtul lui Pașca (și acolo am fost – ne-am simțit ca-n rai… nu punem poze din birt, dar cine cunoaște, știe despre ce vorbim) e tot ce ți-ai putea dori în materie de „petrecere a timpului liber” – prin asta înțelegând tot timpul. În birtul lui Pașca s-a concentrat tot ce-i lipsește comunei Chisindia… cele 13.000 de hectare  concentrate în 0, 1 hectare, iar mia aia de metri pătrați concentrată într-o sticlă de țuică… imaginează-ți și tu, dacă să-ncerci nu te ține, ce sentimente, ce alte rațiuni de-a fi, de-a-nțelege cursul timpului și  mersul lucrurilor îți dă licoarea aia!

Cam asta ar fi „rețeta lui Pașca”, care, da, nu-i pentru oricine! Adică nu te băga decât dacă știi să lupți cu armata asta sau dacă vrei să te-ntrolezi (și nu fără să-l suni, prealabil, pe Vocu Sida)!

ionel pasca 3 scaled

Faptul că duce la tripuri precum „capela vreau să fie în vârful dealului” trimite la alte tripuri de bețivi celebri prin arta lor, precum George Bacovia, care l-a pus pe Chopin… ți-ar zice-o orice poet…  niște profeți oamenii ăștia, inclusiv în ceea ce privește comuna Chisindia… bag sama printre arhitecții de capele, ăștia și Edgar Allan Poe sunt zeii principali.


Puterea politică, narcisismul turnentat și comportamentul dictatorial cu sclavii, dar slugarnic și de cuvânt cu șefii tăi de partid („școala veche… marele secret al lui Pașca” – pentru cine nu știe) dau, amestecate, „norocul bețâcului” – n-au descoperit nici d`alde  Goethe cum fras`- care, iaca te scapă de belele penale insurmontabile „pe procedură silențioasă”, frate… că nu suntem toți la fel!


Păi și-atunci ce mare brânză să rezolvi o capelă în vârful dealului?!… iaca, au rezolvat-o, cu sedmnătură de arhitect cu tot:

În afară de asta, a rezolvat și „anunțul” la ziar, iar „Protecția Mediului” nu se opune, pentru că „o capelă funerară nu dăunează mediului, nici măcar dacă are buda-n curte”, așa că Pașca, pregătindu-se pentru un nou mandat, „se plimbă pe străzi și ne repetă, de cîteva ori pe săptămnă, că se pișă pe semnăturile noastre” – cum ne spune unul dintre peste 300 de contestatari fățiși (dintre cei „sub 1000 care am ma rămas, cu copii și bătrâni cu tot”) care se lamentează degeaba!…

ionel pasca scaled


[ACTUALIZARE 4]  (24 aprilie, 2023) EPISODUL 4 din „Epopeea Capelei de la Chisindia”. Primarul Pașca, după ce le-a cerut sătenilor să-și trimită în scris opiniile despre PUZ: „Mă piș pe semnăturile voastre!”

capela chisindia scaled

Conform chiar ANUNȚULUI OFICIAL, postat în vîrful dealului de la Chisindia la o dată și oră de minimă audiență, mai târzie decât prevede bunul simț, într-un loc frecventat doar de clopotarul bisericii, chisindenii nemulțumiți de încăpățânarea primarului Ionel Pașca  de a construi capela funerară în vârful dealului au depus o mulțime de cereri în termenul care le-a mai rămas – în total, o zi și jumătate… restul fiind libere.

Din mulțimea respectivă au mai rămas oficial înregistrate 111 – destule cât să facă un primar onest să încerce, măcar, să-și reviziuască ideea fixă în ceea ce privește un subiect de o importanță – iată! – majoră pentru comunitatea sa.
Nu-i cazul lui Pașca…


Un DREPT LA REPLICĂ oficial, luat cu japca din motive de fair-play

„În urma solicitărilor depuse de către 111 ce cetățeni din localitatea Chisindia, pentru elaborare PUZ și RLU aferente pentru ZONA DE GOSPODĂRIRE COMUNALĂ, CONSTRIURE CAPELĂ ȘI ÎMPREJMUIRE, de către autoritatea publică locală COMUNA CHISINDIA, proprietar al terenului având CF 300905 în suprafață de 1170mp, situat pe teriroriul administrativ al comunei Chisindia, în intravialanul localității facem următoaree precizări:

  • La momentul aprobării documentației PUG prin HCL nr 36/15.06.2018 și înaintarea acesteia către comisia către comisia comisia județeană TATU, Comuna Chisindia nefiind proprietar pe terenul mai sus menționat, acesta fiind ulterior donat de Biserica Grecdo-Catolică Comunei Chisindia cu condiția să o poată folosi și credincioșii Greco-Catolici. 
  • Locația a fost aleasă deoarece este singurul teren aflat în proprietatea Comunei Chisindia, respectiv în domeniul public unde să se poată construi și loc de parcare fiind necesar capelei funerare
  • Locația în CF 300905, a fost stabilitp prin Hortărâre de Consiliu Local Chisindia ceea ce permis procerurile egale de elaborare PUZ.”
Acesta este „dreptul la replică oficial” al primarului Ionel Pașca – pe care nu ni l-a cerut și nici măcar trimis…

L-am primit din alte surse, și am înțeles că, de dragul fair-play-ului și ca obligație de a continua obiectiv „epopeea capelei chisindenilor” , merită efortul de a-l copia, în text, de pe ecranul calculatorului, pentru că site-ul Primăriei Chisndia, unde îi era locul și îi impune legislația să fie, nu mai e actualizat de doi ani!

capela chisindia

E ușor să plătești un jurist să-și facă un răspuns „acoperit de lege” la aproape orice potlogărie adminstrativă… asta o știe oricine are de a face cu primăriile… adică toată lumea.


Dreptul la replică neoficial, dar mult mai reaist ni-l oferă strada (avem înregistrări și probe directe la ce zicem aici… nicio grijă!).

„Către Racezu a zis că de ce a semnat… la Borița lu Cani i-a spus ca se pișă pe semnăturile noastre etc. 
Oare la PNL îi place cum candidatul lor își bate joc de un sat?”

Asta-i ideea… totul e politic – până și moartea… iar cine nu cunoaște povestea din spatele acestui conflict demn de romanele romantice ale secolului XIX, să-și facă un bine s-o citească dacă vrea să înțeleagă secolul XXI la Chisindia…

……………………………………………………………..
[EPISODUL 3] (14 aprilie, 2023) De departe, faptul că „Epopeea CAPELEI FUNERARE de la Chisindia” își consumă EPISODUL 3 în Săptămâna Patimilor e bine. De aproape, e urât ce face primarul Pașca cu „nesupușii săi”!

pasca capela

Gestul primarului comunei Chisindia (1146 de locuitori conform Recensământului din 2021), Ionel Pașca, de a monta anunțul privind „cel mai important obiectiv al acestui loc… singurul care ne mai interesează cu adevărat” (un refren repetat de chisindenii 60 plus – congeneri ai primarului și reprezentând media de vârstă în zonă – de-a dreptul obsesiv… pleci cu șlagărul ăsta bacovian de acolo și nu-ți iese din minte ușor), în speță capela funerară, fix pe locul în care vrea el, musai, să fie construită – adică în vârful dealului care domină satul -, pare, de departe, unul normal.
Dacă notezi și că a făcut acest demers administrativ în Săptămâna Patimilor, când lumea (să zicem că) merge mai des la cele patru biserici – una baptistă, una penticostală si două  ortodoxe – situate în imediata proximitate, e mai atentă la cele sfinte și se gândește la cele veșnice, pare chiar un gest de edil inteligent și subtil.

capela chisindia1

Privindu-l îndeaproape, însă, gestul lui Ionel Pașca e unul pervers… cinic și vecin cu blasfemia

Plasat ÎNTR-UN SINGUR LOC public din comuna cu 12.928 de hectare, două sate și două cătune, ales special pentru că „nimeni nu trece pe acolo… numa` omul care trage clopotul!” (alt vers memorabil cules din folclorul local), departe de centrul comunei, acest  panou, deși are ca dată de publicare 07.04.2023 a fost montat, efectiv, patru zile mai târziu, pe 11.04.2023 și pozat de o sursă de-a noastră care-l spionează pe clopotar pe miercuri, 12.04.2023.

capela chisindia

Anunțul mai e postat, într-adevăr, pe avizierul din holul din Primărie… pierdut pritre altele – doar că Primăria e închisă! Deja joi, 13 aprilie, după ora 12, cei care au aflat (cum au putut și ei) că sunt INVITAȚI SĂ TRANSMITĂ OBSERVAȚII ȘI PROPUNERI, n-au mai avut cum s-o facă, întrucât la Primărie s-a închis până după Paști… deci până aproape-n 18 – care pică marți.
„Au fost oameni care s-au dus să depună ieri (joi) opțiune pentru capelă – în deal sau în vale – și n-au fost primiți. Practic, nu s-au putut depune observații decât în data de 12, o jumătate de zi!” – putem proba în toate felurile această declarație, onestă, implicată și, din nou, tristă.

Chisindenii – mai cu seamă cei care nu sunt de acord cu amplasarea capelei funerare în deal – vor face ce trebuie, chiar și-n aceste condiții: își vor depune online obiecțiile, pe adresa afișată în anunț (nu, căsuța de e-mail nu are liber de Paști) pe parcursul acestor zile sfinte și libere deopotrivă, iar marți, 18, o vor face și fizic.

Suntem mai curioși chiar decât primarul care va fi scorul în această dispută suspectă care tinde să devină o epopee-șablon a epocii socio-politico-existențiale prin care trece nu doar Chisindia…


[ACTUALIZARE 1] (9 februarie, 2023) Meciul absurd dintre primarul Pașca și chisindeni constând pentru ETAPA a II-a a poziționării CAPELEI MORTUARE s-a încheiat cu scorul de 5-4 pentru el… din cauză că „vicele” a făcut BLAT (2)

ionel pasca 1 scaled

Ionel Pașca, primarul chisindenilor de 15 ani încoace, jubilează după ce, în ședința de Consiliu Local de luni, 6 februarie, a fost votat proiectul său de amenajare a capelei mortuare în deal – în pofida… dacă nu chiar ÎN CIUDA MAJORITĂȚII CHISINDENILOR.
Andraș Gianin-Ionel se numește „trădătorul care, deși votat pe listele de consilieri PSD, ales și învestit exact ca urmare a acestui proces ca viceprimar, a votat pentru proiectul lui  Pașca, astfel locația capelei fiind stabilită în deal”… aflăm de la pesediștii din Chisindia.

…vizavi de antena asta

antena chisindia

Și nu în vale, unde vor cetățenii:

chisindia 14

De dragul acurateții, pentru a nu denatura cu nimic „dezbaterea” care a avut loc în sala de ședințe a Primărie Chisindia, redăm integral pasajul referitor la „capela lui Pașca” așa cum este redactat în Procesul-verbal de ședință: 

Proiectul nr. 12 din 31.01.2023 privind aprobarea Bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2023 și a Listei de investiții pentru anul 2023.

Se ia act de avizul comisiei de specialitate, care este favorabil cu 1 amendament.

Președintele de ședință: La acest moment, aduce cineva amendamente proiectului? Amendamentul Nr.1/03.02.2023 – inițiat de către d-na consilier local Ancuța Mihaela-Alina și d-nul Cornea Tudorică – Dorel. Cei 2 inițiatori își susțin amendamentul, prin care se modifică amplasamentul capelei din Lista de investiții pentru anul 2023.

D-na Ancuța: îmi susțin amendamentul prin schimbarea amplasamentului capelei, deoarece la întîlnirile avute cu cetățenii, toți cetățenii cu care am discutat își doresc o capelă în centrul comunei, populația este îmbătrânită și nu poate urca dealul pentru a merge la inmormântări.

D-nul Cornea: si în anul 2022 , Bugetul a fost aprobat cu amplasamentul „în vale” dar d-nul primar nu a pus în aplicare această decizie.

D-nul primar: nu-si are rost amendamentul celor 2 inițiatori, deoarece anul trecut s-a votat amplasamentul capelei, așteptăm finalizarea PUZ -ului.

Se supune la vot Amendamentul nr.1:

Cine este PENTRU? Mihaela-Alina ANCUȚA, Paul BORLEA, Tudorică-Cornel CORNEA, Marius-Ioan IRINA
– Cine este ÎMPOTRIVĂ? Gianin-Ionel ANDRAȘ, Florina-Gabriela FAUR, Adina-Nicoleta HATCU, Maria PĂIUȘAN, Teodor-Cristian TULEA
– Cine se ABȚINE? Nicio abținere
Amendamentul cu nr.1 – nu este aprobat.
La dezbatere sunt prezenți: 9 consilieri locali

Se supune la vot proiectul:

Vot prin ridicarea mâinii individual si buletin de vot.
Pentru aprobare este nevoie de majoritate absoluta, cerută de prevederile art.139 alin.1 și alin.3 lit.a din OUG nr.57/2019 – privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Se supune la vot proiectul: Vot prin ridicarea mâinii individual și buletin de vot.
– Cine este PENTRU? Gianin-Ionel ANDRAȘ, Florina-Gabriela FAUR, Adina-Nicoleta HATCU, Maria PĂIUȘAN, Teodor-Cristian TULEA
– Cine este ÎMPOTRIVĂ? Mihaela-Alina ANCUȚA, Paul BORLEA, Tudorică-Cornel CORNEA, Marius-Ioan IRINA
– Cine se ABȚINE? Nicio abținere
Rezultatul votului: Proiectul a fost aprobat cu 5 voturi PENTRU, 4 voturi ÎMPOTRIVĂ și 0 ABȚINERI
(Hotărârea nr. 12/06.02.2023).

Ei bine, urmare a acestei „trădări” (punem eticheta în ghilimele pentru că gestul e mai mult o trădare a ideii de trădare decât ceva serios), viceprimarul Gianin-Ionel ANDRAȘ

se va alege cu retragerea sprijinului politic din partea conducerii județene a PSD, ceea ce va atrage după sine pierdere calității de consilier local, implicit pe cea de viceprimar.

Așa încât episodul următor al acestei dezbateri publice – pentru că dacă tot n-a făcut-o cine trebuia s-o facă, măcar s-o facem noi cum trebuie – va pune lumina pe această speță din alt unghi: unul cu umbre penale.


[TITLUL INIȚIAL] (26 ianuarie, 2023) Primăria CHISINDIA: când înțelepciunea ți s-a maturat în orgoliu și țuică, o capelă mortuară în deal e la fel de importantă ca o sală de chefuri în vale… chiar dacă toată lumea te roagă să mergi la culcare! (1)

chisindia pasca

Ionel Pașca este primar PNL de Chisindia (cu satele Văsoaia, Păiușeni și cătunele Ciolt, Hurez) din 2008, și chiar să „ții cu el”, să ți se dea de făcut, în baza din fișei postului, un reportaj-limbă despre activitatea sa de 15 ani, n-ai cum să-l intitulezi altfel decât în  maniera „Avem proiecte, dar nu avem finanțare“… (click, că merită!) și să-l începi concesiv cu „Poate îi judecăm de multe ori pe nedrept pe unii primari, care la o primă vedere de suprafață, par că nu își cam fac treaba.” 

Ne-am făcut documentarea pe tema CAPELA MORTUARĂ DIN CHISINDIA în mai multe tranșe…

problema asta nefiind tranșabilă nici din prima, nici din a doua… și probabil nici din a noua – nu „să i-o tragem” primarului ne-am dus acolo, nici „să i-o-mpingem”, nici să-l lingem, nici să-l scuipăm, nici să-l tapăm, ci ca SĂ-NȚELEGEM CUM STĂ TREABA și, dacă putem, să aflăm „DE CE STĂ?!”
Pentru că absolut tot ce în alte locuri se mișcă, în Chisindia stă – mai ales treaba.
Și stăăă, tata meu, de când e Pașca primar, cel puțin, de se ruinează pe sine… cum stă și se face praf această fostă făbricuță care, odinioară – nu în vremuri imemoriale, dacă stai să socotești că media de vârstă acolo a celor 1200 de chisindeni, cu primar cu tot, bate către 70 de ani -, procesa natural fructele din zonă… cele mai bune mere, pere și prune de pe planeta asta.

chisndia fabrica

Aceasta este BRANDUL REAL – imaginea reprezentativă a ceea ce reprezintă acum, cu adevărat, comuna Chisindia

De mai bine de trei luni, așadar, ne focalizăm atenția pe subiectul capela mortuară de la Chisindia – o construcție care, pentru oamenii ăia, înseamnă mult… aproape tot ce le-a mai rămas în viața asta.

SĂTENII VOR CAPELA-N VALE – PRIMARUL ÎN DEAL: un atentat la liniștea celui care se pregătește să moară

Ideea asta absolut absurdă (e greu de închipuit că pe gratis… nimeni nu poate fi atât de ușor de prostit!) a declanșat o revoltă în rândul chisindenilor… mocnea demult conflictul, dar acolo lucrurile se mișcă foarte încet…
Capela a fost „picătura care a umplut paharul”.

Acum mai bine de trei luni, pe 16 octombrie, 2022 mai precis, într-o duminică în care oamenii erau fiecare la biserica lui, am fost să vorbim exclusiv cu chisindenii nemulțumiți de faptul că „Pașca vrea musai să construiască capela pe acest teren din deal. Nu se gândește că e imposibil să ajungem acolo, mai ales iarna. E greu de urcat mai ales pentru bătrâni”…

Aproape toți – ba chiar TOȚI, dacă-i iei la „bani mărunți” – taxează ideea lui Pașca drept o tâmpenie edilitară și o bătaie de joc la adresa celor pe care-i guvernează de 15 ani încoace.

Iar asta în condițiile în care în vale… printre oameni, în vechea vatră a satului, există acest spațiu generos, care – de-acum – e CA ȘI AL PRIMĂRIEI

fiind deja donat în vederea concesiunii Parohiei Chisindia de către Arhiepiscopia Aradului, căreia-i aparținea, ca urmare a unui demers… pe care Pașca-l consideră un sabotaj la propria-i idee tâmpită!


A doua vizită am consacrat-o unei întâlniri cu primarul, profitând de Ședința de Consiliu Local care nu a avut pe ordinea acest punct, dar CAPELA a fost subiectul-problemă

Urmare a acestui demers a rezultat următorul proces-verbal întocmit de secretara primăriei, pe care e bine să-l publicăm integral, exact așa cum a fost consemnat… ca să n-auzim alte vorbe aiurea și de dragul acurateții informațiilor, chiar dacă doar ultimele paragrafe fac referire la capela mortuară:

JUDEŢUL ARAD/ COMUNA CHISINDIA / CONSILIUL LOCAL Nr.2497/31.10.2022     PROCES – VERBAL
Încheiat azi 31.10.2022, cu ocazia desfăşurării sedinţei ordinare  publice de lucru a Consiliului Local Chisindia, judeţul Arad

Convocarea Consiliului Local Chisindia  în sedinţa ordinară publică de lucru s-a făcut de către d-nul primar, prin Dispozitia primarului nr. 108/24.10.2022. Această convocare precum şi ordinea de zi au fost făcute publice prin postare pe site-ul www.comuna-chisindia.ro sectiunea Monitorul Oficial Local. Consilierii au fost invitaţi la şedinţă prin înmânarea invitaţiei precum şi a mapei şedinţei, care cuprinde toate materialele sedintei, electronic.La lucrările şedinţei ordinare publice de lucru a Consiliului Local Chisindia sunt prezenţi următorii consilieri  locali: Faur Florina-Gabriela, Irina Marius-Ioan ,Andraș Gianin-Ionel, Păiușan Maria, Ancuta Mihaela-Alina și Tulea Teodor-Cristian – președinte de ședință. Ulterior inceperii sedintei a ajuns si d-nul consilier local Cornea Tudorica-Dorel. Au mai fost prezenti la sedinta d-nul primar, d-na secretar general Mandu Elisabeta-Maria și delegatul satesc. Sunt absenti d-na consilier local Hatcu Adina-Nicoleta și d-nul Borlea Paul. La această ședință au mai participat cetațeni ai comunei:Mercea Catița, Tamaș-Mercea Rodica, Popa Ionel, Anghel Viorel, Lusca Marioara, Tripsa Mariana și alti cetățeni precum și ziaristi. Modalitatea de vot este prin ridicarea mâinii.

D-nul presedinte de sedinta Tulea da citire punctului 1, aprobarea ordinii de zi a sedintei ordinare de lucru din data de 31.10.2022 . Este aprobata ordinea de zi cu 6 voturi „pentru” (Ancuta, Tulea, Păiușan,Irina,Andraș si Faur) (Hotararea nr. 52/31.10.2022).

D-nul președinte de ședință Tulea Teodor-Cristian dă citire  punctului 2 , aprobarea Procesului verbal al sedintei anterioare de lucru a Consiliului Local Chisindia din data de 22.09.2022 – initiator proiect – primar ,acesta fiind aprobat cu 6 voturi ,,pentru,,. (Ancuta, Tulea, Păiușan,Irina,Andraș si Faur) (Hotararea nr. 53/31.10.2022).

După aprobarea primelor 2 proiecte de hotarare a ajuns și d-nul consilier local Cornea Tudorica-Dorel.

D-nul Tulea Teodor-Cristian , presedinte de sedinta, dă citire  punctului 3, aprobarea Listei consumatorilor – persoane fizice care au domiciliul sau locuința principală în comuna CHISINDIA, județul Arad și care beneficiază de o reducere cu 50% a preţului final al energiei electrice aferent contractului de furnizare încheiat. Se supune la vot și este aprobat de catre toti cei 7 consilieri prezenți. (Hotararea nr. 54/31.10.2022).

D-nul Tulea Teodor-Cristian , presedinte de sedinta, dă citire  punctului 4, proiect de hotărâre privind neasumarea responsabilitatii organizarii si derularii procedurilor de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru pentru achizitia produselor aferente programului și a contractelor/acordurilor-cadru de prestare a serviciilor pentru derularea măsurilor educative, pentru anii școlari 2023-2027. Se supune la vot și este aprobat de catre toti cei 6 consilieri :Ancuta, Tulea, Păiușan, Irina, Andraș si Faur și 1 vot ,,abținere,, d-nul consilier local Cornea  (Hotararea nr. 55/31.10.2022).

D-nul președinte de ședință dă citire punctului 5 al ordinii de zi:

aprobarea atestarii apartenenței la proprietatea privată a comunei CHISINDIA, a imobilului având categoria de folosință teren arabil, situat în extravilanul comunei CHISINDIA, CF 303012 Chisindia.

D-na consilier local Ancuța Mihaela întreabă pe d-nul primar despre ce teren este vorba?

D-nul primar raspunde: este vorba despre terenul de la iesirea din Chisindia spre Buteni, pe partea dreapta, toate acele terenuri fiind ale Primariei Chisindia.

Se supune la vot și se votează „pentru” de către toți cei 7 consilieri prezenti. (Hotararea nr. 56/31.10.2022).

D-nul președinte de ședință dă citire punctului 6 al ordinii de zi: Rectificarea Bugetului de venituri și cheltuieli și a Listei de investiții pentru anul 2022.

D-na secretar general prezintă petiția d-nului Ruja Todor, din Păiușeni, nr.66, județul Arad, petiție care a fost repartizată de către d-nul primar, Consiliului Local Chisindia, spre rezolvare.

D-na secretar general a informat Consiliul local că această petiție a fost prezentată și Comisiei economice în ședința Comisiei din data de 27.10.2022, care a initiat amendamentul nr.1 la proiectul de hotărâre nr.57/24.10.2022. Prin acest amendament este propusa suma de 10 mii lei pentru reparatia fantanii din Paiuseni. Este supus votului amendamentul nr.1, se voteaza „pentru” de către următorii consilieri locali: Ancuta Mihaela Alina, Cornea Tudorică-Dorel și Irina Marius-Ioan. D-nul consilier Tulea Teodor-Cristian in sedinta pe Comisia economica a fost de acord cu acest amendament, dar în sedința Consiliului local din 31.10.2022 nu mai este de acord, votând împotriva amendamentului.Sunt împotriva amendamentului nr.1, respectiv în rezolvarea petiției d-nului Ruja Todor, Păiușeni, nr.66, următorii consilieri locali: Faur Florina-Gabriela, Păiusan Marioara, Andraș Gianin-Ionel și Tulea Teodor-Cristian.

Comisia economică a inițiat și amendamentul cu nr.2, prin care s-a prevazut suma de 10 mii lei pentru reparația unui podeț din Păiușeni, dar acest amendament a fost retras datorită faptului că s-au primit bani de la Consiliul Judetean Arad, 72 mii lei cu destinația reparației aceluiași podeț, motiv pentru care d-nul primar a initiat amendamentul cu nr.3. este supus votului acest amendament si este votat de catre toți cei 7 consilieri prezenți.

Se supune la vot PHCL nr.57/24.10.2022 completat prin amendamentul cu nr.3 și se votează „pentru” de toți cei 7 consilieri locali prezenți. (Hotararea nr. 57/31.10.2022).

D-nul președinte de ședintă Tulea Teodor-Cristian trece la punctul 7 al ordinii de zi: diverse.

D-nul consilier Irina Marius-Ioan întreabă conducerea, respectiv pe d-nul primar și viceprimar, când se vor astupa niște guri de canal care sunt destupate de fosrte mult timp, de pe domeniul public al localității Chisindia?

Nu primește nici un răspuns, nici din partea d-nului primar, nici din partea d-nului viceprimar.

După aceste discuții parte din consilierii locali părăsesc sala de ședință, Tulea, Faur si Păiușan. Dorința d-nului primar este de a părăsii sala de ședință, unde sunt prezenți mai mulți cetățeni ai comunei, dar care blochează ușa sălii si nu permit d-nului primar să părăseasca sala înainte de a discuta cu el nemulțumirile pe care le au privitor la relația dintre primar și cetățenii comunei.

Aceștia sunt nemultumiți de mai multe probleme: necomunicarea dintre primar și cetățenii comunei, lipsa adunărilor cetățenești de 3 mandate, amplasamentul casei mortuare/capelă este dorit de majoritatea cetățenilor din comună în centrul comunei, respectiv în clădirea care a fost preluată in domeniul public înca din luna martie al acestui an. In luna februarie când s-a discutat și s-a aprobat lista de investiții pentru anul 2022, 5 consilieri locali au abrobat bugetul si lista de investiții doar cu locația ,,în centrul localității Chisindia „Această hotărâre nu a fost pusă în executare de către d-nul primar, în lista de investiții nefăcăndu-se nici o completare. Nu este făcută nici o dezbatere între d-nul primar și consilierii locali privitor la investițiile pe care dorește a le face.”

La sedința din data de 31.10.2022 au fost prezenți si 2 ziariști, pe lângă mulți cetățeni.

Au loc discuții dintre aceștia și d-nul primar, căruia îi spun că construcția casei mortuare/capelă este dorită și este bine pentru cetățeni a se face în centrul localității, nu în deal, unde este foarte greu accesibil a te deplasa și au afirmat că au stat de vorbă cu episcopul Aradului care a afirmat că Biserica este de acord cu darea în concesionare sau folosință, pe toată durata existenței construcției care se doreste de cetățeni, în centrul localității. Cetățenii profită de prezenta d-nului primar și-l înștiințează de foarte multe probleme din comună cum ar fi: străzi blocate, șanțuri înfundate, lucrări la bazinul de apa nefinalizate, etc.

chisindia 18

PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ,
SECRETAR GENERAL U.A.T.
TULEA TEODOR-CRISTIAN, MANDU ELISABETA-MARIA

Ei bine… n-am stat de vorbă chiar cu episcopul Aradului, ci doar cu câțiva dintre apropiații săi, cărora nici n-a mai fost nevoie să le explicăm în amănunt situația: când au auzit că e vorba despre concesionarea de către Biserica Ortodoxă a unui teren părăginit cu ruină  în vederea construirii unei capele mortuare… nici nu i-a interesat unde anume: „Să trimită o cerere și li se aprobă imediat!”… cum de altfel s-a și întâmplat:

chisindia episcopie

 Corespondența dintre Consiliul Local Chisindia și Arhiepiscopia Aradului:
Ionel Pașca e un om cu mai multe fețe decât prevăd normele bunului simț, și n-are nicio problemă în a și le schimba după cum o cer circumstanțele

După ședința cu pricina am ieșit cu el – unde altundeva decât? – la o țuică, într-un spațiu propus chiar de el… probabil singurul loc din Chisindia care se prezintă conform cu acest secol. Am stat de vorbă câteva ore – nu m-am prins care-i faza cu ținutul „ca orbul de bâtă” de acel loc… deși i-am pus întrebări clare, aluzive, tangente, perpendiculare primarului – care mi s-a înfățișat ca un ins răsfățat mimând oboseala.

A repetat de „n” ori că  nici nu-l mai interesează să candideze la alegerile următoare… dar clar că asta nu era o știre, ci un bluf.

Fiecare propoziție emana un dispreț profund la adresa chisindenilor care nu-l înțeleg „și pe care, îi știu cu nume, prenume și adresă… sunt puțini”. „I-am scos din secolul trecut, i-am civilizat și acuma mă sapă…” cică. El nu e chisindean… în secolul trecut era la el, într-o comună din județul Bihor. Locuiește în Chisindia într-un bloc cu 4 etaje… cel mai stupid mod de a nu înțelege nimic dintr-un spațiu eminamente rural: să alegi să locuiești în singurul bloc din sat și să-ți bei cafeaua și țuica într-un local de stațiune de 5 stele… să trăiești în altă lume decât cea pe care o păstorești – ca dictatorii din țările subdezvoltate.

Ionel Pașca e un politician alunecos, care știe legile administrației publice suficient cât să fie selectiv și subiectiv-pragmatic în aplicarea lor.

Procesul-verbal pe care l-ați citit mai sus n-a fost aprobat de către eminența-sa, care ne-a contestat până și prezența (a zis că „n-au fost ziariști la ședință, pentru că nu s-au legitimat!”). Secretarei primăriei i-a contestat, de asemenea, legitimitatea. A băgat-o în Comisia de disciplină a Prefecturii pe doamna Mandu, i-a limitat accesul la documentele Primăriei, i-a dat viața peste cap… deși nu ea e, nici pe departe, sursa dezvăluirilor către presă a acestor informații.

Vom dezvolta, într-un episod următor, atât această problemă cât și restul, atât paralele cât și bisectoare pe capela mortuară…


 

Categorie: Știri
Etichete: Andraș Gianin-Ionel, capela funerara, chisindia, Ciolt, edilul bacovian, Hurez, Ionel Pașca, Paiuseni, Vasoaia, Voicu Sida
Distribuie:
Articolul anterior
Eloy Casagrande părăsește SEPULTURA fiind înlocuit de Greyson Nekrutman din Suicidal Tendencies
Articolul următor
Joc și… jocuri de culori, în expoziție la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

actiune santana4 large

Acțiune a polițiștilor, la Sântana

Polițiștii orașului Sântana a desfășurat o acțiune, la data de 21 aprilie a.c., împreună cu polițiștii orașului Pâncota, Serviciul Rutier și Secția 3 Rurală Chișineu-Criș. În cadrul acțiunii, desfășurată pe…