După 30 de ani de declin, tuberculoza este din nou în creștere

875268cdbc934391b20886b717858c38
Distribuie:
La nivel mondial, tuberculoza este a doua cauză de mortalitate infecțioasă după COVID-19 (peste HIV și SIDA). În 2022, se estimează că 10,6 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză (TB) la nivel mondial, dintre care 5,8 milioane de bărbați, 3,5 milioane de femei și 1,3 milioane de copii.

După ce au scăzut timp de trei decenii, ratele de tuberculoză (TB) în SUA au crescut constant din 2020, potrivit unui nou raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Este o tendință îngrijorătoare, având în vedere că 1,5 milioane de persoane mor din cauza tuberculozei în fiecare an, ceea ce o face să fie cel mai mare ucigaș infecțios din lume.

Chiar și cei care nu mor din cauza bolii, sunt spitalizați [și] au multe probleme pe termen lung din cauza tuberculozei”, spune Priya Shete, profesor asociat de medicină și co-director al Centrului pentru tuberculoză de la Universitatea din California, San Francisco. „Dacă permitem creșterea continuă a tuberculozei la nivel global… în timp, acest lucru ne va afecta și pe noi.

În 2023 s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri raportate în ultimul deceniu. Cele mai multe dintre aceste cazuri recente nu sunt cazuri de transmitere nouă, ci activarea bruscă a unor infecții latente care nu au fost detectate sau au fost tratate necorespunzător.

În timp ce tuberculoza afectează milioane în întreaga lume, „majoritatea oamenilor din SUA nu sunt expuși riscului de a dezvolta tuberculoză”, spune Philip LoBue, director al Diviziei de eliminare a tuberculozei din cadrul CDC.

În comparație cu țările cu incidență ridicată a tuberculozei, precum India, China și Filipine, șansa de infectare în SUA este încă una dintre cele mai scăzute din lume. Dar inversarea recentă a tendinței a ridicat întrebări – și unele semnale de alarmă – în rândul experților în boli infecțioase și sănătate publică. Aceștia oferă aici o perspectivă asupra cauzelor și implicațiilor acestei creșteri bruște a numărului de cazuri.

În regiunea africană, tuberculoza este principala cauză a deceselor cauzate de un singur agent infecțios. Tulpinile rezistente la mai multe medicamente, care nu răspund la antibioticele de primă linie, continuă să apară, punând în pericol numeroase strategii de sănătate publică care au ca scop reducerea incidenței și a mortalității.

Liderii mondiali prezenți la Reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a Națiunilor Unite privind tuberculoza au aprobat în martie 2024 o Declarație politică cu noi obiective ambițioase pentru următorii cinci ani, pentru a avansa eforturile globale de a pune capăt epidemiei de tuberculoză.

Printre obiective se numără ajungerea la 90% din populație cu servicii de prevenire și îngrijire a tuberculozei, utilizând un test rapid recomandat de OMS ca primă metodă de diagnosticare a tuberculozei; oferirea de pachete de beneficii sociale tuturor persoanelor cu tuberculoză; autorizarea a cel puțin un nou vaccin împotriva tuberculozei; și eliminarea decalajelor de finanțare pentru implementarea și cercetarea în domeniul tuberculozei până în 2027.


Surse: National Geographic, WHO

 

Categorie: Externe
Etichete: epidemie, Tuberculoza, WHO
Distribuie:
Articolul anterior
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen – acuzată de complicitate la crime de război în Gaza
Articolul următor
Personalul unui muzeu din Seattle a organizat o ieșire în masă în semn de protest față de o expoziție „antipalestiniană”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie