[ACTUALIZARE] Primăria Brazii a intrat în posesia ajutoarelor promise de Guvern

brazii ajutoare
Distribuie:

Se pare că autoritățile și-au ținut promisiunile. Primăria comunei Brazii a intrat în posesia ajutoarelor promise de Guvern constând în materiale de construcții. Cum vor fi împărțite ajutoarele rămâne de văzut sau dacă aceste cantități primite vor fi de ajuns. 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

 Ajutoarele umanitare de urgență constând în materiale de construcții, provenite din rezervele de stat, au ajuns astăzi, în totalitate, în comuna Brazii și au fost predate administrației locale, care le va repartiza familiilor afectate de inundațiile catastrofale din data de 25 iunie 2023.

Alocarea ajutoarelor de urgență s-a făcut prin decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prezidat de primul-ministru al României, domnul Marcel Ciolacu, la propunerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad, ca urmare a solicitării Primăriei Comunei Brazii.

Materialele livrate prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale constau în: 10 tone de ciment, 30.000 buc. țiglă, 20 mc de lemn ecarisat și 100 mc BCA.

„Mulțumesc domnului prim-ministru Marcel Ciolacu, domnului ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și tuturor celor care au înțeles necesitatea de a-i ajuta concret și rapid pe cetățenii cărora apa le-a distrus casele, în inundația produsă pe 25 iunie. De aici încolo administrația locală va gestiona alocarea materialelor către familiile afectate”, a declarat Prefectul Județului Arad, Toth Csaba.

Prefectura Arad

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


[TITLUL INIȚIAL] (7 iulie, 2023) Buceava Șoimuș – satul măturat de ape. Ce speră locuitorii – ce PROMIT politicienii

inundatii brazii scaled

Duminică, 25 iunie, în urma ploilor extrem de abundente, Valea Șoimuș a ieșit din matcă, măturând satul Buceava – Șoimuș, dar și celelalte sate din comuna Brazii. La mai bine de o săptămână după inundații, unii dintre săteni sunt nevoiți să-și reconstruiască locuințele. Urmează să primească ajutoare de la stat pentru pagubele suferite, dar sumele de bani sunt infime în comparație cu ceea ce au pierdut. Viitura le-a luat casele, agoniseala de-o viață sau persoanele dragi.

Sătenii vor primi ajutor de la Guvern

Ca să evalueze pagubele, Primăria Comunei Brazii a trimis la fața locului pompieri ISU care au mers în fiecare gospodărie. O comisie de evaluatori a venit și din partea Prefecturii Arad. În comuna Brazii 50 de case au suferit pagube, dintre care 8 sunt grav afectate. Pentru aceste daune, locuitorii comunei Brazii vor primii însumat 365.000 de lei. Conform informațiilor noastre, banii primiți de la Guvern s-ar putea să nu fie de ajuns, fiindcă gospodăriile sunt distruse, iar mulți dintre localnici nu au asigurări pe case sau mașini.

Persoanelor cu gospodăriile grav afectate de inundații li se acordă un ajutor de până în 10.000 de lei pentru fiecare locuință distrusă în proporție de peste 75%. Pentru casele afectate în proporție între 50 și 75%, proprietarii vor primi un ajutor de 7.000 de lei pentru refacerea pagubelor. 

Cei care au suferit pagube în proporție de 25% până în 50% vor primi un ajutor de 4.500 de lei. Pentru casele cu daune de până în 25%, proprietarii pot primi 2.500 de lei, iar locuitorii care au suferit pierderi mai mici, vor primi un ajutor de 1.500 de lei. 

Guvernul va acorda și un ajutor de deces în valoare de 7.500 de lei, pentru rudele bărbatului care a fost luat de ape, în Buceava-Șoimuș.

Casele au fost măturate de ape, s-au dărâmat, mobila a fost distrusă, luată și ea de ape. Gardurile, porțile, mașinile au fost zdrobite de viitură. „Au fost afectate case, mașini, poduri, podețe. Pagubele sunt foarte mari”, spune Vesa Nicușor Vasile, primarul comunei Brazii. 

Daunele estimate în comuna Brazii, dar și Gurahonț

Daunele materiale se ridică la aproape 19 milioane de lei. În comuna Brazii, viitura a distrus 29 de poduri, 19 podețe, 11 traversări pietonale, aproape 5 kilometri  de drum proaspăt asfaltat și un alt kilometru de străzi, și ele asfaltate. Apele au mai inundat peste 2 kilometri de teren agricol. A mai fost afectat și un drum recent asfaltat, după cum se arată în comunicatul transmis de Prefectura Arad.

Pagubele la drumurile care aparțin de Consiliul Județean se ridică la aproape 2 milioane de lei. A mai fost afectată și infrastructura Administrației Bazinale de Apă Crișuri, cu pagube de aproape 12 milioane de lei.

Pe lângă acestea, se mai adaugă pierderile din comuna Gurahonț, și anume podul vechi de lemn în valoare de 20.000 de lei. Toate daunele însumate ajung la aproximativ 32 de milioane de lei.

Locuitorii comunei Brazii vor mai primi de la Guvern ajutoare constând în materiale de construcții, și anume: ciment, țiglă, BCA dar și lemn ecarisat.

Mobilizare pentru cei afectați de inundații

În primele zile după viitură, pentru locuitorii din Brazii s-au mobilizat ONG-uri, firme private sau alte primării din județ. Oamenii au primit alimente, materiale de construcție, dar și mese calde. 

În primele ore de la viitură, Primăria din Gurahonț a pregătit chiar și adăpost, însă mobilizarea a fost atât de mare, încât cei afectați de inundații au fost găzduiți de rude sau prieteni din satele învecinate. 

Tragedia este a celor care nu au copii, persoane în vârstă, singuri, dar și a celor săraci. Există familii care sunt nevoite să-și reconstruiască locuințele integral, după ce au fost distuse de inundații.

CE PROMIT POLITICIENII:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Sprijin guvernamental pentru persoanele afectate de inundațiile care au avut loc în comuna Brazii, județul Arad 

Premierul Marcel Ciolacu a convocat astăzi, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru a decide acordarea unor ajutoare de urgență persoanelor afectate de inundațiile produse în comuna Brazii, județul Arad.

Ajutorul constă în materiale de construcții necesare pentru refacerea locuințelor avariate.

Astfel, în reuniunea CNSU a fost aprobată hotărârea privind scoaterea de la rezervele de stat a unor produse precum ciment, țiglă, lemn, BCA, în vederea acordării lor ca ajutoare umanitare interne de urgență, cu titlu gratuit, către populația afectată de inundațiile din comuna Brazii, județul Arad.

Biroul de Presă al PSD Arad, 6 iunie, 2023

 


Articol asociat:

[ACTUALIZARE 4] Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a publicat rezultatele evaluării pagubelor produse de INUNDAȚII în comuna BRAZII


 

Categorie: Reportaje, Știri
Etichete: brazii, Buceava Șoimuș, comitetul national pentru situatii de urgenta, daune materiale, inundatii, marcel ciolacu, primarul comunei Brazii, Vesa Nicușor Vasile
Distribuie:
Articolul anterior
Întreruperi de apă și vineri. Care sunt străzile vizate?
Articolul următor
Un bărbat de 57 de ani din Livada a murit subit într-o farmacie din Grădiște

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

strada sabinelor nr 8 pr

Doamna Oltea Semeniuc – femeia uitată până și de Dumnezeu pe strada Sabinelor, nr.8. Umilită de autorități, își duce cu demnitate povara și nu vrea nimic din ce nu i se cuvine. „Să mă omoare aici, în fața casei în care stau din 1989? Asta vor?”

S-au scris zeci de materiale pe tema demolărilor din zona Mărului, respectiv strada Sabinelor din municipiu. S-au epuizat temele de comunicate de presă pe tema proiectului „Revitalizarea Zonei Strada Mărului…