Amintiri dintr-o țară bananieră (9)     

amintiri dintr-o țară bananieră
Distribuie:

În plimbarea mea prin țara bananieră, am pomenit, data trecută, despre un minister care nu există decât pe hârtie și pe statele de salar ale unui număr de amploiați. Întrucât nu are la ce tăia  panglici și să se fotografieze, ministrul de resort nu se imortalizează nici în fața numeroaselor monumente istorice lăsate în paragină, deși i-ar sta excelent într-un costum asortat, de exemplu, în fața Teatrului Vechi din municipiul Second Hand.
În anonimatul său perfect, ministrul zis „al culturii” este un personaj care nu trebuie să se teamă că ar putea fi revocat: cum să revoci ceva ce nu există?

În schimb, tot în țara bananieră, am dat și de un ministru omniprezent.

El ocupă portofoliul Educației și m-a adus cu picioarele pe pământ: recunosc spășit că m-a convins că sunt și eu un analfabet funcțional: citesc și recitesc profunda sa „reformă” și nu sunt în stare să-i înțeleg sensul adânc. De pildă, suntem anunțați că inspectoratele școlare județene se desființează și „se transforma în direcții județene de invățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate, aflate in subordinea Ministerului Educației, cu personalitate juridică. Un rol absolut esențial îl va avea Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC).

„Aceasta va fi o institutie publică de interes național, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Educației”

a spus Sorin Cîmpeanu într-o conferință de presă, marți, 12 iulie, potrivit Agerpres”. Deci, nu se desființează, ci se transformă, și din servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației vor deveni… servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației. Bine, această modificare profundă am înțeles-o, dar mai dificil este să mă descurc cu „noul ARACIP”, cu „ANISAC”, cu „ARACIS”, cu masterul EMDOLA, cu CNETU etc. Noroc că totuși CNATDCU, va fi înlocuit de Comisiile de Etică la nivelul universităţilor, iar de  CJRAE se pare că nu se va atinge nimeni.

În țara bananieră, majoritatea populației va fi chemată la cursuri intensive la ANdTșDîaNV

(Agenția  Națională de Traducere și de Înțelegere a Noului Vocabular) care se pare că-și trage originile din cumana veche cu puternice influențe din vorbirea pecenegilor. Mai multe doctorate în curs, plagiindu-se între ele, se ocupă de acest subiect atât de generos, iar nivelul învățământului va crește vertiginos.

Vă mulțumim pentru înțelegere.

Categorie: Editorial
Etichete: Agenția  Națională de Traducere și de Înțelegere a Noului Vocabular, Amintiri dintr-o țară bananieră, Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC), ministerul educației, teatrul vechi
Distribuie:
Articolul anterior
Eliberarea certificatelor de cazier judiciar se va efectua și sâmbăta
Articolul următor
COD ROȘU DE FURTUNĂ – Intensificări puternice ale vântului, 90-100km/h, grindină de dimensiuni medii-mari, averse 50 l/mp, în județul Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

florea virgil

Cele două Românii

Așa după cum reiese ușor din titlu, cele de față vor fi despre două Românii, care au apărut după anul 1950 exact pe teritoriul administrativ al Republicii Populare (de atunci)…
razvan cadar

[Profile în câteva linii] RĂZVAN CADAR 

Mă informez cu dificultate despre RĂZVAN CADAR, precizând că nu găsesc aproape deloc date despre începuturile sale în politica arădeană și puține informații despre activitatea sa în spațiu public. NU…