De la „Căpâlnaș” la „Oncologie”, cu Cionca și ministrul Dezvoltării

poza scaled
Distribuie:

Adrian Veștea, noul ministru al Dezvoltării a văzut, în vizita sa la Arad de săptămâna trecută, două spitale în aceeași zi. Am fost și noi acolo și vom relata pe scurt ce am văzut și ce (nu) ne-a plăcut.

Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaș, va putea oferi ajutor pentru cei care au nevoie

Dacă în această perioadă vă simțiți trist, supărat, îngrijorat sau pur simplu nu aveți toate țiglele pe casă, noul Spital de Psihiatrie din Căpâlnaș vă va sta la dispoziție, după ce construcția va fi complet finalizată.

Nu spun asta cu intenții rele, ci pentru faptul că spitalul, care a costat peste 26 de milioane de lei, arată „țiplă”. A fost recent inaugurat și urmează să fie dat în folosință curând. Spitalul se află în mijlocul pustietății, însă conducerea se gândește și la amenajarea unui spațiu verde.

Noul spital de Psihiatrie din satul Căpâlnaș (Comuna Birchiș) a fost construit din nevoie. Vechiul spital funcționează într-o clădire privată, pentru care aleșii plătesc chirie și care va fi, în cele din urmă închisă. Noul Spital de Psihiatrie va putea adăposti 75 de pacienți. Dacă serviciile oferite de spital vor fi calitative, rămâne de văzut.

De la Căpâlnaș vom face o călătorie închipuită până la Arad, cu coloana oficială cu tot. Depășiri, curbe într-o viteză de 108 km/h în localitate. Dacă aveți o imaginație destul de bogată, puteți simți chiar și dureri de stomac, cât se poate de reale, asemănătoare chiar cu cele pe care le-am simțit noi.

Fiindcă toate drumurile duc înapoi acasă, sfârșitul călătoriei ne duce la Arad, pe „Babeș”. Spitalul de Oncologie a fost cel de-al doilea obiectiv vizitat pe ordinea de zi a proaspătului ministru ales în funcție, Adrian Veștea.

În timp ce alaiul format din Iustin Cionca, noul ministru,ceilalți oficiali, dar și roiul de ziariști erau ocupați cu turul clădirii, am hotărât să iau camerele „la puricat” pe cont propriu.

Dacă nu ar fi murit cele două muște din colțul unuia dintre  saloanele spitalului, i-ar fi putut auzi pe  reprezentanții Consiliului Județean, prezentându-i cu laudatio (sau recviem pentru bietele insecte) noului ministru al dezvoltării, construcția încă nefinalizată  a viitorului Spital de Oncologie.

La capitolul renovări, clădirea Spitalului Oncologic se află cu un pic mai în urma urma noului Spital de Psihiatrie din Căpâlnaș. 

Nu este încă amenajată cu mobilier, deși finisajele sunt aproape terminate. Fiecare salon are baie proprie, dotată cu sistem de aerisire funcțional. Saloanele sunt mari, dar când am trecut noi pe acolo, neaerisite, iar în salonul pe care noi l-am luat la puricat se odihneau (veșnic) două muște într-un colț.

Holul este încă împânzit de schele, care șed nelalocul lor în clădirea aranjată; spațiul e încă golaș, având încă nevoie de retușuri. 

Când va fi gata, spitalul va putea găzdui 50 de bolnavi în spitalizare continuă, 3 locuri pentru internări de zi, dar și 17 fotolii de tratament.

Renovarea Spitalului de Oncologie a costat peste 15,9 milioane de lei cu TVA din care o parte de 13 milioane de lei provin din finanțarea prin PNDL, iar restul de 2,9 milioane de lei din bugetul județului.

Când va fi gata, noul spital ar putea „să le facă viața mai ușoară celor bolnavi, ca ei să se trateze mai aproape de casă”, după cum consideră Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. 

Spitalul va funcționa în clădirea renovată a fostului orfelinat.


 

Categorie: Reportaje, Politice
Etichete: bolnavi, capalnas, PNDL, Spitalul de Oncologie, Spitalul de psihiatrie de la Căpâlnaș
Distribuie:
Articolul anterior
Campanie de informare şi conştientizare: URMĂRILE CONSUMULUI DE ALCOOL ȘI DROGURI, LA VOLAN
Articolul următor
Acum sunt 15 – dar așteptăm „cireșele de pe tort”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie