Muzeul Etnografic „Zestrea Satului” din Covăsânț, singurul muzeu privat din județ înscris în „Noaptea Muzeelor de la Sate”

muzeu
Distribuie:

Muzeul Etnografic „Zestrea Satului” din Covăsânț este singurul muzeu privat din județ înscris în programul „Noaptea Muzeelor de la Sate”. Cu ocazia evenimentului desfășurat sâmbătă, 2 septembrie, asociația pregătește un program bogat în istoria folclorului local. 

Publicul este așteptat să participe la un recital folcloric susținut de Feciorii Zărandului și Sânzâienele, care începe la ora 18:00 în curtea muzeului. 

De la ora 21:00 are loc proiecția filmului „Maria, Regina României”, film istoric românesc, bazat pe fapte reale. Filmul surprinde povestea Reginei, în contextul Primului Război Mondial, când soarta politică a țării este pusă sub semnul întrebării, iar boala, sărăcia și foametea duc la o situație fără de speranță. 

Pe toată durata evenimentului, publicul va putea asista și la un tur ghidat al Muzeului, pe parcursul căruia cei interesați pot descoperi cum trăiau bunicii și părinții noștri în trecut, cum arătau odăile odinioară, straiele populare sau instrumentele de care se foloseau ei pentru a trăi.

Unul dintre cele mai interesante exponate ale muzeului este Războiul de Țesut recondiționat și funcțional, iar doritorii pot chiar să participe la Atelierul de Țesut, unde pot descoperi tainele unui vechi meșteșug. 


Asociația Zestrea Satului, nominalizată să se înscrie în program

Asociația a fost nominalizată să se înscrie în programul „Noaptea Muzeelor de la Sate” de către Etnotique, proiectul Cultural dedicat folclorului și portului popular. „Noaptea muzeelor este altceva. Oamenii au ocazia să iasă din zona lor de confort, să părăsească orașele și să cunoască lumea satelor. Nominalizarea în acest program este, pentru mine, ceva extraordinar, având în vedere că ceea ce am realizat aici devine cunoscut”, spune Alexandru Chiș, fondatorul Muzeului „Zestrea Satului” din Covăsânț. 

Categorie: Știri
Etichete: folclor, Muzeul Etnografic „Zestrea Satului” din Covăsânț, Noaptea Muzeelor de la Sate
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Mircea Rednic a fost EXTERNAT
Articolul următor
Despre poporul român

1 comentariu. Leave new

  • Felicitări, domnule profeosr Chiș! Felicitări, domnule Primar Oneț! Comuna Covăsînț are o tradiție bogată culturală. Sunteți printre cei ce n-o lasă să moară. (Ceea ce, din păcate, nu se poate spune despre cele mai multe localități din țară.) Sper ca în iarna asta să revitalizăm și Casa de Cultură. Numai bine, domnilor!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

baqcalaureat 2024 large

Încep probele de la BACALAUREAT 2024

Luni, 17 iunie, Bacalaureatul 2024 începe cu probele de competenţe. În județul Arad, un sfert dintre elevii care au terminat clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat. Potrivit declarațiilor…