Un om pentru oameni | În dialog cu Valentin Căldăraș, președintele Asociației „Împreună Suntem mai Buni”, Lipova

caldaras 2 1
Distribuie:

Un om poate fi cunoscut mai degrabă după ceea ce face, decât după ceea ce spune. Suntem sătui de tot felul de promisiuni și declarații, pe care le găsim la toate nivelurile vieții sociale. Valentin Căldăraș este omul faptelor. Așa se explică de ce nu am găsit despre asociația al cărei președinte este o pagină web de sine stătătoare. Pentru că paginile web creează imagine, iar Valentin Căldăraș nu are timp pentru așa ceva. Despre el vorbesc faptele, pe care abia dacă are timp să le consemneze pe Facebook.



Rep: Domnule Valentin Căldăraș, e suficient ca cineva să răsfoiască pagina dumenavoastră de Facebook pentru a-și da seama că, spre pildă, în luna decembrie, când oamenii se gândesc la o sărbătoare liniștită în familie, la cadourile pe care să le cumpere celor dragi, dumneavoastră ați fost cu consecvență implicat în acțiuni umanitare. Nu e nevoie de un ochi foarte exersat pentru a constata că în spatele tuturor acestor activități se ascunde un om dezinteresat, complet dedicat, cu dorința sinceră de a aduce bucurie semenilor săi mai puțin favorizați de soartă. Dar să începem cu începutul:

Cum v-a venit ideea înființării acestei asociații?

Valentin Căldăraș: Ideea înființării a acestei asociații a fost, de fapt, un vis din copilărie: acela de a putea ajuta cât mai mulți oameni și copii. În primii ani ai vieții, fiind instituționalizat în sistemul de protecție, am primit mult sprijin, iar acum am simțit că e rândul meu să ofer acest sprijin celor care sunt în situații similare.


Rep: Care sunt principalele obiective ale asociației?

Valentin Căldăraș: O să enumăr câteva dintre ele: integrarea tinerilor instituționalizați în societate, la părăsirea sistemului de protecție; crearea unor condiții mai bune, în diferite instituții de stat sociale, care au beneficiari cu dizabilități, copii instituționalizați, cât și copii din secții de pediatrie; crearea de centre speciale pentru evaluarea și sprijinirea atât a părinților, cât și a copiilor din medii defavorizate, precum și a celor care prezintă riscul de a nu fi integrați în societate; monitorizarea îndeaproape a celor care beneficiază de proiectele noastre sociale; dezvoltarea parteneriatelor și a proiectelor cu reprezentați ai instituțiilor de stat, ai mediului privat, dar și ai comunității în general.


Rep: Care sunt instituțiile cu care colaborați?

Valentin Căldăraș: Din fericire pentru noi, am găsit sprijin din multe direcții, semn că oamenii sunt sincer interesați să își ajute semenii, să răspundă la nevoile reale ale celor pe care, într-un fel sau altul, soarta i-a defavorizat. Astfel, dintre instituțiile cu care am colaborat și colaborăm în continuare aș ține să menționez neapărat aici (deși nu sunt puține, de aceea mă rezum la o listă): Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Spitalul Județean Arad, Inspectoratul Școlar Județean
Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Episcopia Aradului, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. De asemenea, 25 de ONG-uri din Arad, 12 primării din județul Arad, 20 de instituții și ONG-uri din Timișoara și București.



Rep: Vă rugăm să menționați câteva dintre acțiunile caritabile organizate în ultima vreme.

Valentin Căldăraș: ONG-ul nostru demarează anual șase campanii umanitare, trei târguri caritabile, două concerte caritabile și reigienizarea unor săli din cadrul instituțiilor sociale de ajutorare. Cele șase campanii umanitare pe care le implementăm anual sunt: campania „Susține vârstnicii din România”, în cadrul căreia oferim 500 de plase cu alimente centrelor de vârstnici și bunicilor proveniți din medii defavorizate și din zone rurale; campania „Ziua persoanelor cu dizabilități”, unde oferim sprijin material în funcție de nevoile speciale ale familiilor care au persoane cu dizabilități locomotorii, respectiv cu handicap psihic. Ultima campanie, organizată cu ocazia sărbătorilor de iarnă, este „Moș Crăciun solidar”, unde oferim 1000 de plase cu dulciuri.

În afară de acestea, organizăm anual târguri caritabile: târgul de Paște, cu toate școlile, apoi târgul de Ziua copilului și târgul de Crăciun. La acestea se adaugă concertele caritabile pe care le implementăm tot anual, de Paște și de Crăciun.


Rep: Dacă privim atent, toate răspunsurile dumneavoastră sunt, în esență, niște enumerații de activități pe care le înșirați simplu, fără emfază, doar cu bucuria reușitei. Pentru acestea toate e nevoie de multă muncă, energie, timp… Care este gândul secret, resortul din ființa dumneavoastră care naște și susține toate aceste activități? Cu alte cuvinte, ce vă dă puterea, energia să le organizați?

Valentin Căldăraș: Răspunsul e simplu. Pe de o parte, am văzut, de fiecare dată, cât de important a fost fiecare ajutor pe care l-am oferit. Am adus zâmbetul și bucuria pe fețele multor copii sau ale altor persoane lipsite de speranță. Apoi, pe de altă parte, ne-a încurajat sprijinul primit cu toată căldura de la alte persoane care au crezut în ideea noastră: prieteni, colegi, oameni simpli, cunoscuți sau străini, reprezentanți ai instituțiilor de stat, reprezentați ai ONG-urilor. Consider că munca pe care o fac este cumva o vocație. Ea m-a ajutat să descopăr rolul meu în viață și să conștientizez importanța acestei munci pentru cei din jurul meu.

Acum, la final de an, pot spune cu mândrie că funcționează patru centre în care pășesc peste 1000 de suflete calde și cu nevoi speciale. Acesta este rezultatul muncii noastre din decursul celor patru ani. Ne propunem ca în primele luni ale anului 2025 să deschidem încă trei centre pentru alte zeci de suflete care au nevoie de ajutorul nostru.

Rep: Vă mulțumim și vă dorim mult succes în continuare!


 

Categorie: Dialoguri
Etichete: Asociația „Împreună Suntem mai Buni”, Valentin Căldăraș
Distribuie:
Articolul anterior
Revelion 2025 – pe scena din fața Palatului Administrativ cu Ale&Fly Band, Titi Dragomir&Vest Phoenix Cover, Andreea Vlas&Band și 3 Sud Est
Articolul următor
ISTORIA E O CURVĂ IAR POLITICA, LUPANARUL EI (XXXV) | MEDITAȚII PE MARGINEA REVOLUȚIEI ROMÂNE DE LA 1989 (5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie