„Aici, în salarii, sunt banii Dumneavoastră”. Pe lângă veniturile bugetare din instituțiile „politice” arădene, salariul unui profesor cu studii superioare pare un pitic din povestea „Albei ca Zăpada”

anton ilica
Distribuie:

 

„Aici, în salarii, sunt banii Dumneavoastră”

VENITURI BUGETARE COMPARATIVE DIN INSTITUȚIILE ADMINISTRATIV- POLITICE DIN ARAD

 

Am insuficientă cultură economică și financiară, iar această nu rezultă din incapacitatea mea de a obține un doctorat (chiar prin plagiere) în științe economice ori în managementul finanțelor, ci din nepriceperea de a înțelege modul contorsionat în care se
distribuie finanțele publice la instituțiile decidente ale județului. Mă voi referi la județul Arad și, pe baza „transparenței” instituționale, voi folosi date de pe site-ul Primăriei Arad, al Consiliului județean Arad și al Prefecturii Arad.

Știu că 1, 5 milioane dintre angajații țării (adică 23%) lucrează pentru salariul minim pe economie, care este de 2300 lei. Mai știu că o învățătoare, cu studii colegiale, care a lucrat numai în învățământ și neîntrerupt primește o pensie de 2116 lei. Mai știu că există așa numitele îndemnizații speciale pentru o largă categorie de pensionari, care însumează milioane de lei, iar contingentul acestora este din ce în ce mai numeros (militari, securiști, parlamentari, primari și alții).

Discrepanța dintre veniturile populației este evidentă, iar acest dezechilibru crește în favoarea birocraților din instituțiile de decizie ale localităților, municipiilor și reședințelor de județe.

Primăria Arad

Vă invit să consultăm site-ul Primăriei Arad, unde aflăm că veniturile celor 654 de angajați (din 896, câți erau în anii anteriori) constau în salariul de bază, „sporuri, compensații, adausuri, prime, premii, îndemnizații pentru hrană și vacanță”. Ca demnitar public, Primarul are un salariu de 23.400 lei, iar fiecare din cei doi viceprimari este remunerat cu 20.800 lei.

Vă speriați, dragi cititori, doar dacă realizăm o comparație cu pensia lunară a unui cadrul didactic de 2116 lei și poate chiar cu salariul unui dascăl cu studii superioare care efectiv lucrează la clasă, fără a avea alte venituri compensatorii. În Primăria Arad mai există 689 de funcționari publici (secretar general, director general, director executiv plin și adjunct, șef serviciu și șef de birou), cu salarii (repet, la care se adaugă numeroase venituri, menționate mai sus) cuprinse între 11.378 și 8.029, recte circa 2000 euro. Funcțiile publice de execuție (auditor, consilieri, polițiști locali, referenți) sunt răsplătite cu salarii între 6501 și 4948, altfel spus între circa 1300 – 1100 euro. Curierul are 4273, șoferul – 4273, iar muncitorul necalificat primește 3626 lei.

Cum să nu fie râvnit orice fel de post în cadrul organigramei Primăriei? Cum spuneam, nu am doctoratul în finanțe, dar observ că veniturile celor ce dispun de birouri în Palatul administrativ acumulează o sumă substanțială din bugetul alimentat de populație. Cu venituri decente și normale în comparație cu veniturilor celor ce efectiv desfășoară activitate lucrativă, ar rezulta mulți, foarte mulți bani pentru investiții, pentru o schimbare a înfățișării urbei noastre, pentru a da cetățenilor satisfacția că demnitarii și echipa lor lasă în urma fapte onorabile, demne de o administrație responsabilă. Transferul (e adevărat, legal!) de fonduri financiare bugetare dinspre investiții spre salarii (oho, ce sintagmă –„investiții în salarii”!) seamănă cu un furt legal și un abuz de autoritate legislativă. Ar spune un adorabil fost Ministru al transporturilor: „Aici, în salarii, sunt banii Dumneavoastră!”

Consiliul Județean Arad

Trecem la Consiliul județean, unde, pe site, consultăm Organigrama acestuia. Aflăm că statul de funcții cuprinde (legal, desigur!) 298 de angajați, dintre care 3 demnitari (președinte și doi vicepreședinți), 31 de persoane de conducere, 252 de angajați ca funcționari executanți și vreo 10 persoane contractuale. Președintele are un salariu de 23.400 lei (circa 4800 euro), plus „sporuri, compensații, adausuri, prime, premii și îndemnizații pentru hrană și vacanță”, iar vicepreședinții au fiecare 20.800 (vreo 4.300 euro), plus alte venituri menționate mai sus. Șoferul are 3862 lei, iar muncitorul necalificat primește, pe lângă sporuri, 3489 lei. Remunerațiile sunt plătite din fonduri publice.

Prefectura Arad

La Prefectură, organigrama nu este la fel de sintetică, dar aflăm că Prefectul este sprijinit de 2 subprefecți, apoi de 6 angajați de execuție, 9 funcționari pentru conducere, 11 servesc juridicul, 6 financiarul și 7 se ocupă de informare, relații publice etc. La Pașapoarte sunt 16 angajați, 22 la înmatriculări, 2 la achiziții publice și 1 la resurse umane. Numărând băbește ajungem la puțin peste 80 de salariați guvernamentali. Nu apar salariile (dar bănuim că grila de salarizare e identică) angajaților Instituției Prefectului (sinonim cu Prefectura, dar titlul e mult personalizat și… ciudat lingvistic. (Cum adică să înlocuiești un cuvânt cu două, însemnând același lucru?).

Făcând suma funcționarilor publici doar din cele trei instituții arădene care șlefuiesc birourile din care se coordonează activitățile publice, rezultă un număr de peste 1000 de beneficiari ai unor venituri respectabile. De aceea, posturile sunt dintre cele mai râvnite, datorită condițiilor de lucru și avantajelor oferite de activitatea într-un birou de decizie sau din apropierea deciziei, precum și de siguranța acestuia. În salarii sunt banii Dumneavoastră!

Comparativ cu ceea ce am regăsit în organigramele de mai sus, salariul unui profesor cu studii superioare pare un pitic din povestea „Albei ca Zăpada”, iar pensia unui învățător cu stagiu complet (45 ani) de 2116 lei denotă o inegalitate evidentă, iar confortul unora le dă șansa (desigur, politică) la eleganță, relaxare și aplauze, grație atașamentului față de politica partidului.

Inegalitatea e frapantă, dar legală (invocându-se HG ori Legi), atingând ridicolul și batjocura. „Fire-ar dracu-al dracului” de democrație ciocoiască!

 

Categorie: Opinii
Etichete: cadre didactice, CJA, învățători, Prefectura Arad, primaria arad, salarii institutii publice, salarii profesori
Distribuie:
Articolul anterior
DECIZIE CEDO: Fostului director al Filarmonicii Arad, Alin Văcean, i-a fost încălcat dreptul la viața privată prin declarațiile defăimătoare făcute în spațiul public de președintele Uniunii Artiștilor Interpreți și preluate de presă
Articolul următor
[ACTUALIARE] IPJ Arad: „Tânăra din Berechiu a fost găsită. Nu a fost victima niciunei infracțiuni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

TENDINȚE VS. FINALURI

Cum spuneam într-un articol mai deunăzi, observăm, analizăm, și pe cât psobil încercăm să ne punem la adăpost. Auzim din cabană rostogolirea avalanșei, știm cât de pericuoloasă este, fugim cât…
virgil florea

UNIUNEA ISLAMICĂ EUROPEANĂ (3)

Ne dezvoltăm, ca indivizi, datorită în mare parte unei capacități cu care ne naștem fiecare. Se numește observare. Nu este măsurabilă și deci nu putem vorbi despre o scală care…
alexandru v. mureșan

GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (7)

LUMEA CA O VOMĂ sau GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (vii) Scrisoarea a treia: SCRISOARE-DESCHISĂ CĂTRE EXCELENȚA SA, Monsieur Le President de la Republique Francaise, EMMANUEL JEAN-MICHEL FREDERIC MACRON Monsieur le…